Home
06 Şubat 2024 ( 11 izlenme )
Reklamlar

53 bin 537 can! 11 ili yıkan depremin acısı hiç dinmedi


Milyonlarca vatandaşın aylarca derin bir yasa büründüğü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Depremde enkaz altında kalan 53 bin 537 yurttaş hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın bina ağır hasar aldı. İşte Türkiye’nin en uzun ve en acı 1 yılı…



Türkiye’yi derin bir hüzne boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. 6 Şubat gecesi saat 04.17’de yüz binlerce vatandaş acı felakete uykusunda yakalandı. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde, 35 binden fazla bina yıkıldı ve 300 bine yakın bina ağır hasar aldı.

53 BİN 537 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’ın etkilendiği deprem felaketinde, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

“DEVLET NEREDE?”

Felaketin ilk günlerinde depremzedelerin yardım çığlığı karşılık bulmadı. Binlerce vatandaş günlerce ‘devlet nerede’ sorusunu sordu. İktidarın, 20 yılı aşkın sürede herhangi bir afet eylem planı hazırlamadığı Kahramanmaraş’taki depremlerle gün yüzüne çıktı.

“ÇOK DAHA FAZLA CAN KURTARILABİLİRDİ”

İçişleri Bakanlığı’nın afetin ilk günlerinde madenciler ve TSK mensuplarını aramakurtarma çalışmalarına katılması için görevlendirmemekte ısrar etmesi günlerce tartışıldı. Hem yurttaşlar hem de siyasetçiler, bu planın devreye sokulması durumunda çok daha fazla kişinin kurtarılabileceği görüşünü paylaştı. İktidar ise yoğun eleştirilere kulak tıkadı.

DEPREM VERGİLERİNE NE OLDU?

Öte yandan yıllardır vatandaştan alınan deprem vergileri de felaketin ardından yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar, yardım kampanyalarına destek oldu ancak ‘deprem vergileri nerede’ sorusundan da vazgeçmedi. Hem siyasetçilerin hem de yurttaşların bu sorusu karşısında iktidar sessizliğe bürünmekle yetindi.

93 ÜLKE YARDIMA KOŞTU

Türkiye’nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara katıldı. 120 bin kilometre karelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açtı.

MİLLİ YAS VE OHAL

Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde ise OHAL kararı alındı.

TÜRKİYE SEÇİMLERE DEPREM FELAKETİNİN GÖLGESİNDE GİTTİ

Türkiye, 14 Mayıs genel seçimlerine Kahramanmaraş merkezli depremlerin gölgesinde gitti. Siyasetçiler, seçim öncesinde afet bölgesine sık sık ziyaret ederek depremzedelerin sorunlarını dinledi. Ancak buna rağmen 1 yıllık süreç sonunda halen depremzedelerin çözülmeyen sorunları gündemde.

Tele1

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik kopuşun yaşandığı heterodoks ekonomi de fayda etmedi: Sadece bir ayda Hazine'de rekor açık! İsrail Gazzelilerin Mısır'a açılan çıkış noktası Refah Kapısı'nı vurdu NASA Mars'ta konut yapıyor! Okullarda propaganda yapan AKP adayı hakkında suç duyurusu: "Kendini hala kaymakam sanıyor"