Milyonlarca emekli ve çalışan, enflasyonun üzerinde zam bekliyor. İktidarın ise 2019’da kaybettiği önemli büyükşehirleri geri almak, bıçak sırtında olan bazı büyükşehirleri ise riske atmamak için yine maaş zammı kozunu oynayacağı ifade ediliyor. AKP için kritik önem taşıyan CHP’nin elindeki İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin ile AKP’deki Bursa ve Balıkesir aynı zamanda emekli ve çalışan yoğunluğuyla da dikkat çekiyor. Emekli ve çalışanların yarıya yakını söz konusu 7 kentte yaşıyor, yapılacak her ilave zammın bu şehirlerde iktidara ilave oy olarak dönebileceği hesap ediliyor.
18.2 MİLYON SABİT GELİRLİ
2019’da yapılan yerel seçimlerde daha önce AKP’de olan İstanbul, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu ve Kırşehir ile MHP’de olan Adana ve Mersin CHP’ye geçmişti. Bursa ve Balıkesir ise az bir oy farkıyla iktidarda kaldı. Cumhur ittifakı bu yerel seçimde özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin’i geri almayı, Bursa ve Balıkesir’de ise riske girmeden ipi göğüslemeyi hedefliyor.
SÖZCÜ’nün belirlemelerine göre bu 7 kentte 15.7 milyon emeklinin 6.6 milyonu, 25.5 milyon çalışanın da 11.6 milyonu yaşıyor. Toplamda zam bekleyen 41.3 milyon sabit gelirliden 18.2 milyonu bu kentlerdeki yerel seçimde oy kullanacak. Emeklilerin büyük bölümü 7.500 lira ile geçim savaşı veriyor, çalışanların da önemli bir bölümünü asgari ücretlilerden oluşturuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli ve çalışanlara yönelik yapılacak zamlarda geçmiş değil, hedef enflasyon oranlarının dikkate alınması çağrısında bulunmuştu. Ancak iktidarın İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yerel yönetimlere ağırlığını koyma isteği, Mehmet Şimşek’in çağrısının etki gücünü düşürüyor. Önümüzdeki iki hafta içerisinde asgari ücret zammını belirlemesi ve emekliler arasında oluşacak 1213 puanlık zam uçurumunu gidermesi beklenen iktidarın anketlerden olumsuz sonuçlar gelmesi halinde zam kozunu kullanacağı ifade ediliyor.
Sözcü