İktidar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) petrol ve doğalgaz yatırımlarını hızlandırması için 332 milyar 555 milyon liralık bir ödenek tahsis etti. Bu kaynağın büyük bölümünün ithal kredi olması dikkat çekti.
Bu hamle, seçimler öncesi petrol bulundurmayı tercih eden AKP’nin erken bir seçime hazırlık yapıyor olma olasılığına dair soru işaretleri yarattı.
Toplam bütçenin 211 milyar 389 milyon lirası, Karadeniz'deki Sakarya doğalgaz sahasında 39 kuyunun tamamlanması ve sondaj faaliyetleri için ayrıldı. Ancak bu tutarın 195,7 milyar lirası yurt dışından sağlanan kredi ile karşılanacak. Bu krediyle, 7.620 metre arama sondajı, 1,8 milyon hektardan fazla alanda jeofizik etüt, 39 kuyunun tamamlanması ve 131 bin 345 metre üretim sondajı yapılması planlanıyor.
İthal kredinin 69,9 milyar liralık kısmı Sakarya Faz2 sahasının geliştirilmesi için kullanılacak ve buraya 1,2 milyar lira da yerli kaynak eklenerek toplam yatırım 71,1 milyar liraya ulaşacak. Kredinin 125,8 milyar liralık bölümü ise Faz3 sahasına ayrıldı. Bu saha için yaklaşık 5 milyar lira yerli katkıyla toplam yatırım 130,3 milyar lira olacak.
TPAO'ya ayrılan bütçenin kalan 107,2 milyar liralık kısmı ise 22 farklı ildeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri ile 12 ildeki üretim çalışmaları için tahsis edildi. Bu tutarın yaklaşık 87 milyar lirası arama sondajları, etütler ve 215 kuyunun tamamlanmasına harcanacak. Kalan 18,5 milyar lira ile de 273 milyon metreküp doğalgaz ve 47,5 milyon varil ham petrol üretilmesi, ayrıca 77 kuyunun tamamlanıp 164 bin metre üretim sondajı yapılması hedefleniyor.
Hayrettin Karaman yerel seçim öncesi seçmeni 'Allah' ile korkutmaya erken başladı:" Hesap sorar"33 izlenme
Yalova'da polisle çatışan IŞİD'li teröristler hücre evini ateşe verdi18 izlenme
Kur fırladı: Hastanelerde malzeme sorunu ameliyatları erteletiyor, sektör alarm veriyor30 izlenme
Cumhur İttifakı'na anket şoku! Tercihler yüzde 50 oranında değişti, Cumhur İttifakı yüzde 40'ın altına düştü!39 izlenme
Sivas’ta bir genç kadının ‘Türkiye’de kadın olmak’ isyanı: “Durakta abimi bekliyorum. Bir tane araba 150’nci kez önümden geçiyor. Şu an tekrar geldi yavaşlıyor. Dönüp duruyor”44 izlenme
Meclis’e geldi! Emekli maaşına zam teklifi!584 izlenme
Genç kızın Batman'da halk otobüsündeki tepkisi gönülleri fethetti: "Sen Türkiye'de yaşıyorsun ne Kürdistanı, cahil ya!"23 izlenme
Mehmet Cengiz’in özel jetini Fettah Tamince aldı55 izlenme
Bu şatafat kaybettirdi: Bu odalar Osmanlı Sarayı'nın değil, AKP'den CHP'ye geçen ilçe belediyesinin odaları
7 yılda 7 bakan eskiten Çukurova Havalimanı, Deli Dumrul'a havale!
Kayyım atanmıştı: Papara ile ilgili flaş gelişme
Gabon'da darbeyle devrilen 56 yıllık Bongo ailesi iktidarı hakkında A'dan Z'ye tüm bilgiler