Elektrik faturalarına yansıtılan kayıpkaçak bedelinin 5 yıl daha vatandaşa yüklenmesi için kanun teklifi getirildi. AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu'nun imzasıyla Meclis'e sunulan teklife göre 2020 yılında dolan kayıpkaçak bedelinin faturalara yansıtılması süresinin 2025 yılına kadar uzatılması öngörülüyor.
Son aylarda artan elektrik faturalarında kayıpkaçak bedelinin yine vatandaşa yüklenmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Düzenleme yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 5 yıla kadar uzatma yetkisi de verilecek.
Kayıp kaçak bedelleri için 31 Aralık 2015 tarihinde bölgesel hesaplamaya ara verilmiş, çözüm bulunamaması üzerine 2015'te biten süre 31 Aralık 2020 tarihine uzatılmıştı.
Geçtiğimiz hafta, bu sürenin yine 5 yıl daha uzatılması için Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'e sunuldu.
Meclis'e sunulan kanun teklifinde, 40. maddede yer alan düzenleme şu şekilde;
"Düzenlemeye tabi tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicileri, dağıtım bölgeleri arası maliyet farklılıkları nedeniyle var olan fiyat farklılıklarından kısmen veya tamamen koruyacak şekilde tesis edilmiş ve uygulamaya ilişkin hususları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca hazırlanan tebliğ ile düzenlenmiş fiyat eşitleme mekanizması içerisinde tüm kamu ve özel dağıtım şirketleri ile görevli tedarik şirketleri yer alacak.
Fiyat eşitleme mekanizması 31 Aralık 2025 tarihine kadar uygulanacak. Fiyat eşitleme mekanizmasının uygulandığı süre boyunca ulusal tarife uygulamasının gerekleri esas alınacak ve ulusal tarifede çapraz sübvansiyona yer verilecek. Ulusal tarife, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca hazırlanacak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu onayıyla yürürlüğe girecek.
Bu sürenin beş yıla kadar uzatılmasına Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Fiyat eşitleme mekanizmasının uygulandığı dönemde tüm hesaplar ilgili mevzuata göre ayrıştırılarak tutulacak."