AKP hükümeti doktorlara "Gidiyorlarsa bırakın gitsinler" demişti şimdi de pilotları zorla tutuyor!
Pilotlar da doktorlar gibi mobing, düşük maaşlar ve keyfi uygulamalar nedeniyle yurt dışına çıkmaya başladı. Doktorlara "Bırakın gitsinler" diyen AKP hükümeti, bir genelgeyle pilotların gitmelerini engellemeye çalışınca, pilotlar ayağa kalktı.
HAVASEN Başkanı Seçkin Koçak, röportajda, "Genelge hem anayasaya hem de uluslararası kurallara aykırıdır" dedi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 24 Haziran 2022'de Türk pilotların yabancı havayollarına geçişini zorlaştıracak bir genelge yayınladı.
Yeni düzenleme ile yayınlanan genelgede, Türk havayollarından ayrılıp yabancı havayollarına geçmek isteyen pilotlar için 6 aylık bir "doğrulama" bekleme süresi getirdi. Yani "doktora giderlerse giderler" diyen AKP hükümeti, pilotları da zorla Türkiye'de tutmak istiyor, "İstifa edemezsiniz, yurt dışına gidemezsiniz." İlla ayrılacaksan 6 ay beklemek zorundasın, maaş falan da alamazsın" diyerek pilotlara sert bir şekilde yaklaşılmıştı.
Genelge haberleri sektörü hareketlendirdi. Bugüne kadar, tüm pilot, sendika ve federasyonları, benzeri görülmemiş bir şekilde ayaklandırdı. Kararın, anayasa ve uluslararası havacılık kuralları ile korunan temel insan haklarına aykırı olduğu vurgulandı.
"Kimseyi uçmaya zorlayamazsınız"
Kararın pratikte uygulanmadığına dair işaretler de var. Pilotlar WhatsApp grubunda şu mesaj paylaşıldı:
“SHGM'nin pilot gidişlerini engellemek için yaptığı uygulamanın anlamı yok arkadaşlar. Merak etmeyin. Yabancı bir şirketten kabul aldım, 737 filosu kaptanlığı için… Bugün mailime cevap geldi. Siz istifa edip gelin biz uluslararası kuruluşlar aracılığıyla vertification belgenizi alırız dediler. Sanırım bizim SHGM bağlı olduğu uluslararası kurumları unutuyor. ICAO, FAA, EASA gibi… Yaptım oldu olmaz havacılıkta. kimseyi zorla uçuramazsınız…”
SHGM: BU BİR DIŞ GÜÇLERİN OYUNU, OKÇULAR TEPESİNİ TERKETMEYİN
Tüm bu kaosun ortasında genelge yayınlayan SHGM'den geri adım atılmasını beklerken, tüm pilotları kızdıran bir açıklama geldi. Açıklamada, "Bazı ülkelerin Türkiye'nin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmak için çalıştığının da farkındayız. Özellikle konuyu bu bağlamda değerlendirirken Türk sivil havacılığının yükselişini aynı şekilde devam ettirmek için Okçular Tepesinden ayrılmamanızı rica ediyoruz" denildi.
HAVASEN Başkan Kaptan Pilot Seçkin durumu değerlendirdi
KOLTUKTA OTURMAKLA OLMAZ: Herkes koltuğunu belirlerken yasaların yetkilerini kullanmalıdır. Sivil Havacılık Genel Müdürü Türk Hava Yolları Komutanlığı değildir. Ya da sivil bir şirketin komutanı değil. Onların taleplerine göre cevap vermeniz doğru değildir. Devlet kurumudur. Bir otorite olarak sivil havacılığı yönetmek zorundasınız. Pilot sıkıntısına çözüm bulması gereken kurum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'dür. Ulaştırma Bakanlığı'dır. Koltukta otururken bunu yapamazsın. Oturup çalışmak zorundasın. Bir program oluşturulmalıdır. Şirketlere görevler vermek gerekir. Sivil havacılık tüm ülkelerde böyle işler.
DİYALOGLA HERŞEY ÇÖZÜLEBİLİR: "Alınan kararlar gençlerin ülkeye olan güvenini zedeliyor, geleceğe dair umutlarını yok ediyor. Başka ülkeler çözüm yollarını böyle bulmuyor. En önemlisi bu sorunları diyalogla çözmeliyiz" dedi.