Asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak açıklanmasının ardından muhalefetten tepkiyle birlikte 'erken seçim' çağrıları peş peşe gelmeye başladı.
AKP'den de bu yönde ilk açıklama AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi.
Kayseri'de yerel yayın yapan TV1 kanalına katılan Elitaş, Anayasaya göre olağan akıştaki seçimde yeniden aday olamayacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'erken seçim'de yeniden aday olabileceğini söyledi.
Erken seçim sorusuna yanıt veren Elitaş, seçimlerin zamanında yapılacağını ancak hava şartları nedeniyle en uygun zamanın ekimkasım ayları olduğunu söyledi. Elitaş, genel seçimlerin bu tarihte yapılabileceğini ifade etti.
Elitaş, şunları söyledi:
"1428 Mayıs'ta millet bizi 5 yıl Türkiye'yi idare etmeye yetki verdi. Biz bu yetkiyi sonuna kadar kullanacağız. Erken seçim değil öne alınmış seçim olabilir. Şu anda iki kurum erken seçim isteyebilir. Birisi parlamento, 360 milletvekili ile seçimin yenilenmesi kararı alabilir. Veya Sayın Cumhurbaşkanı, 'Ben artık devam etmek istemiyorum' der, aday da olamaz. Ama parlamento kararı olursa Sayın Cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir. Anayasa'da bu hüküm mevcut. Yerel ve genel seçimlerin en uygun tarihi Ekim ve Kasım aylarıdır. 2028 seçimlerinin bana göre 2027 Kasım ayında yapılması benim için uygun zamandır, doğru zamanıdır."
CHP'nin erken seçim çağrısına da cevap veren Elitaş, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin erken seçim talebi varsa teklif edebilir ama onu da teklif ettikleri yok. Onlar 'dostlar alışverişte görsün' diye yapıyorlar" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 2'nci, toplamda ise 3'üncü döneminde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk genel seçimde yeniden aday olabilir mi?
Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın görev süresi dolmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 'erken seçim' kararı alması gerekiyor.
Anayasa'daki ilgili maddede, "İkinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir" ifadesi yer alıyor. Bunun gerçekleşmesi içinse 360 milletvekilinin oyu gerekiyor.
Burada gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise olası bir Anayasa değişikliği olması gerekiyor.
Ancak değişiklik yapılması durumunda ilgili maddenin eklenip eklenmeyeceği ise net değil.
Sözcü