Home
25 Mart 2024 ( 9 izlenme )
Reklamlar

AKP’li olduğu için yolsuzluk yapanı değil, soruşturanı jet hızıyla görevden aldılar!


Diyarbakır eski Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz'un, Bağlar İlçesi'ndeki AKP'li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun usulsüzlük iddialarını soruşturduğu sırada görevden alındığı ve dosyaların 5 yıl boyunca gizlendiği ortaya çıktı.


Diyarbakır’ın AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçildi. 

Göreve geldikten sonra asfalt ve araç kiralama ihalesi ile bazı arazilerin imara açılması karşılığında maddi menfaat temin ettiğine dair Cumhuriyet Başsavcılığı ile CİMER’e de ihbarların ve şikâyetlerin ardı arkası kesilmedi... 

2019 yılı adli yargı ana yaz kararnamesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Ahmet Yavuz, Hüseyin Beyoğlu’nun usulsüz işlemlerini mercek altına aldı. 

Başsavcı Ahmet Yavuz, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele bürosuna bağlı iki savcıyı görevlendirip şikâyete konu ihbarları, alınan tanık ifadeleriyle rüşvet, ihaleye fesat, haksız menfaat temin etmek, irtikâp gibi suçları tek tek tespit etti. 

İKİ BAKANLIĞI BİLGİLENDİRDİ AMA 5 YIL GİZLENDİ

Başsavcı Ahmet Yavuz, 2020 yılında adli yönden soruşturma başlatırken, idari yönden de Hüseyin Beyoğlu hakkında soruşturma yürütülmesi için İçişleri Bakanlığını da bilgilendirdi.

Ancak belediye AKP’li olduğu için Süleyman Soylu’nun bakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı herhangi bir müfettiş görevlendirmesi ve inceleme yapmadı. 

Müfettiş, Ali Yerlikaya’nın göreve gelmesiyle birlikte 2023 yılı Ekim ayında görevlendirilerek Diyarbakır’a gönderildi ve usulsüz işlemler tek tek rapor haline getirildi.

Başsavcı Yavuz’un,  usulsüzlük ve rüşvet soruşturmasını genişleteceği bilgisi üzerine dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Beyoğlu’yla ilgili gelen ihbar evraklarının ve şikayetlerin soruşturmaya değil, ihbara kaydedilmesini, ileride gerek görüldüğü taktirde bunun soruşturmaya dönüştürülmesini istediği bildirildi.

BEYOĞLU'NUN ALINMASI BEKLENİRKEN BAŞSAVCIYI ALDILAR

Başsavcı Yavuz, buna rağmen usulsüz işlemlerle ilgili soruşturmayı devam ettirince görev süresi dolmadığı halde sürpriz bir kararla HSK tarafından görevden alınarak unvansız olarak Yargıtay’a düz savcı olarak atanıp pasif göreve çekildi. 

Birinci bölge olan Diyarbakır’da unvanlı bir başsavcının görev süresi 3, isteğe bağlı 5 yıl olarak belirlenirken, rüşvet soruşturması geçiren Hüseyin Beyoğlu’nun görevden alınması beklenirken, Ahmet Yavuz’un 1,5 yıl içinde apar topar görevden alınarak Yargıtay’a gönderilmesi dikkat çekti.

AKP Diyarbakır eski İl Başkanı ile Kadın Kolları Başkanının da Ankara’ya giderek Başsavcı Yavuz’un AKP il teşkilatıyla “Uyum içinde çalışmadığı” yönünde dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şikâyette bulundukları öğrenildi.

Ardından Yavuz’un 2021 yılı yaz kararnamesiyle görevden alınmasından sonra da Hüseyin Beyoğlu hakkındaki ihbara konu şikâyet ve ihbar evraklarının da bugüne kadar işleme alınmadığı belirlendi.

Ahmet Yavuz

ZERYA KUYUMCULUK DOSYASININ DA ÜZERİNE GİTTİĞİ İÇİN

Başsavcı Ahmet Yavuz’un görevden alınma nedenlerinden biri de, AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun usulsüz işlemlerinin yanı sıra saadet zinciri olarak bilinen ve içinde kamu görevlilerinin de olduğu Zerya Kuyumculuk soruşturmasını genişletmesi oldu.

Aralarında, bölge istinaf mahkemesinde daire başkanları, Yargıtay tetkik hakimleri, Adalet Bakanlığı'nda görevli hakimler, başsavcı, başsavcı Vekilleri, emniyet ve askeri personel, mülki idare amirleri, vali, vali yardımcıları, kaymakamlardan oluşan çok sayıda kamu görevlisi Zerya kuyumculuğa banka mevduat faizinin çok üzerinde yüksek kar payı vaadiyle para yatırmış, ancak kuyumcu işletmecisi Zülküf ve Zülfikar Ortaç adlı kardeşler bir süre sonra paralarla yurtdışına kaçma hazırlıkları yaparken Ahmet Yavuz’un yönettiği nefes kesen bir operasyonla tutuklanmıştı.

Başsavcı Ahmet Yavuz göreve gelir gelmez MASAK ve BDDK ile yazışmalar yaparak Zerya Kuyumculuğa para yatıran, EFT ve para transferi gerçekleştirenlerin isim listelerini istemiş ve soruşturmayı derinleştirmişti.

Gönderilen listede, halen yüksek yargıda görevli bazı kişilerin isimleri yer aldı. Başsavcı Ahmet Yavuz’un bu soruşturmayı da titizlikle yürütmesinde görevden alınmasının etkili olduğu öğrenildi.

MİLLİ EĞİTİMDEKİ İHALE YOLSUZLUĞUNU AÇIĞA ÇIKARDI

Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar kapsamında sahadaki operasyonel faaliyetleri sevk ve idare eden Başsavcı Ahmet Yavuz, Diyarbakır’dayken milli eğitim müdürlüğüne bağlı öğretmen evindeki ihalelere fesat karıştırıp haksız menfaat temin ettikleri tespit edilen aralarında AKP eski milletvekili adayı ve Memur Sen eski Şube Başkanı Yunus Memiş’in de bulunduğu 26 sanık hakkında dava açılmasını sağladı. 

Akıllara durgunluk veren büyük vurgunla ilgili 700 sayfalık hazırlanan iddianameyi onaylayarak Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Sanıklardan biri de öğretmen evi müdürü olan ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP’nin 3. Sıra milletvekili adayı olan Yunus Memişti...

İddianameye göre, öğretmen evine perde alım ihalesinde raporlu olan bir personelin ıslak imzasını taklit edilerek alım yapıldığı, web sayfasına verilen ilanların sadece 5 dakika ekranda kalıp kaldırıldıktan sonra diğer firmaların ihaleye girmesi Memiş’in talimatıyla engellendiği tespit edildi.

İhaleler komisyon adı altında rüşvet veren firmalara peşkeş çekildiği, öğretmen evinin kafe yapımı ihalesiyle ilgili gizli kalması gereken ihale bilgilerini ihaleyi alan firmayla önceden paylaştıkları belirlendi.

Öğretmenevi restoranı ihalesinde de haksız menfaat temin edildiği bildirildi. 

ÖLÜ HAYVANLARIN KÜPELERİYLE VURGUNU AÇIĞA ÇIKARDI

Başsavcı Ahmet Yavuz 1,5 yıllık kısa süreli görevinde iğneyle kuyu kazarak birçok başarılı operasyonu yönetti. Bunlardan biri de Diyarbakır hayvan borsası vurgunuydu.

Diyarbakır merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, ölen veya kesime gönderilen büyükbaş hayvanların küpelerini sökerek başka hayvanlara takıp devleti milyonlarca lira zarara uğratarak haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle aralarında 14’ü kamu görevlisi 65 sanık hakkında ağır ceza mahkemesine dava açtırdı. 

Diyarbakır’daki canlı hayvan borsasında küpelemesi yapılarak kayıt altına alınan ancak hastalık nedeniyle ölen veya kesime gönderilen büyükbaş hayvanların sistemden düşümünü yapmayarak kulaklarındaki küpeleri söküp tekrardan kayıt dışı biçimde farklı hayvanlara takarak kamu bütçesinden milyonlarca liralık haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. 

Aralarında gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüklerinde görevli kamu çalışanı ile veterinerlerin de bulunduğu sanıklarla ilgili hazırlanan 1145 sayfalık iddianamede, hayvan borsasında çöpte bulunan bazı küpelerin sahte olduğu, bazılarının sistemdeki kayıtlara göre kesime giden hayvanlara ait olduğu belirlendi. 

TAHİR ELÇİ SORUŞTURMASINI TOZLU RAFLARDAN İNDİRDİ

Başsavcı Ahmet Yavuz 5 yıl boyunca faili meçhul tozlu soruşturma raflarında bekleyen Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi soruşturmasını da tamamladı.

Ahmet Yavuz, kendi koordinasyonunda olay görüntüleri, MOBESE ve kamera kayıtları yeniden incelendi.

Görgü tanıkları dinlendi ve 3 polis ile polislere ateş açarak kaçan 1 terörist hakkında dava açıldı.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kahramanlık Destanımız 102. Yaşında: 30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun! Deprem bölgesine ilk gün ulaşan Çek ekibi rezaleti açıkladı: "Canlı bulunmayan enkazlara yönlendirildiler" Gazze'de havadan yardım faciası! 12 kişi boğuldu, 6 kişi ezildi RTÜK, tarikatın reklam filmini 'kamu spotu' olarak yayınlandı ! Gerekçe 'Kamu Yararı !' İşte o kamu spotu