Home
15 Haziran 2018 ( 209 izlenme )
Reklamlar

AKP’nin işi sanılandan çok daha zor: Dip dalgası gelecekse Kayseri’den gelecek

24 Haziran’da Kayseri’de AKP’nin işi kolay görünmüyor. Gül’ün memleketinde Saadet Partisi ve İYİ Parti yükselişte. Cumhur İttifakı, 7 vekil çıkarabilmeyi başarı olarak görüyor


24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde Kayseri’de 3 bin 2 sandıkta 952 bin 629 seçmen oy kullanacak. Muhafazakâr ve milliyetçi kimliği ile bilinen Kayseri’de Cumhur İttifakı önde görünse de son yıllarda kentte ve AKP’de yaşanan çeşitli travmalar olası bir “dip dalgası”nı tetikleyecek türden.

Bir milyona yakın seçmenin oy kullanacağı kent, 600 milletvekilli Meclis’te 10 milletvekili ile temsil edilecek. Halihazırda Cumhur İttifakı’nın sekiz, Millet İttifakı’nın ise bir koltuğa sahip olduğu kentte seçmenlerin kafalarının bir hayli karışık olduğu ve kitlesel olarak tercih değişikliğine gidilebileceği ifade ediliyor. Tahminler ise Cumhur İttifakı’nın altı ya da yedi, Millet İttifakı’nın ise üç ya da dört milletvekili çıkarması yönünde.

AKP’de sarsıntılar
Eskişehir’de mevcut milletvekillerini yeni dönemde milletvekili aday listelerinin ilk sıralarına aldığı için tepki gören AKP’ye; Kayseri’den de aynı nedenden ötürü tepki geldi. Liste bunalımını burada da yaşayan iktidar partisi, milletvekili aday listesinin ilk üç sırasına sırasıyla Mehmet Özhaseki, Mustafa Elitaş ve Taner Yıldız’ı koydu. Bu isimler Kayserili AKP’lileri memnun etmezken kentin sorunları ile ilgilenen insanların ötelendiği ifade ediliyor. Genel Merkez yönetimi bu nedenle tepki alıyor.

Gül ve Boydak konusu ciddi
1 Kasım Seçimleri’nde kentten yüzde 65 oy alan ve 7 milletvekili çıkaran AKP seçmeninde bir diğer kırılmanın Abdullah Gül konusunda yaşandığı ifade ediliyor. Adına kentte bir üniversite de kurulan eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir dönem muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak konuşulması, Gül’ün de bu görüşmeyi kabul etmesi ve AKP’ye bu kez desteğini açıklamaması, memleketi Kayseri’de AKP’nin oylarını etkileyebilir. Bir dönem AKP ile yakın ilişkileri bulunan Boydak’ların, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Cemaat’le bağlantısının açığa çıkmasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler de seçmen tarafından olumsuzlukla karşılandı.

akpninisisanilandancokdahazordipdalgasigeleceksekayseridengelecek4748721.

MHP oylarını kaptırıyor
7 Haziran’da yüzde 27, 1 Kasım’da ise yüzde 18 oy alan ve şu an İYİ Parti’de olan Yusuf Halaçoğlu’nu TBMM’ye gönderebilen Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP ise Kayseri’de tutunma çabası veriyor. Bir milletvekillini yeniden listelerinden TBMM’ye göndermek için çaba gösteren partiye yurt genelinde olduğu gibi Kayseri’de de tepki var. 15 Temmuz sonrasında AKP ile kurulan ittifaka tepki gösteren bir kısım partilinin çoktan İYİ Parti saflarında siyaset yapmaya başladığı görüldü. Yusuf Halaçoğlu’nu aday olmaya ikna edemeyen İYİ Parti, MHP’nin bir koltuğunu kendi lehine almak için çalışmalarını sürdürüyor. Alparslan Türkeş’in doğduğu ilçe olan Pınarbaşı’nda Belediye Başkanı MHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçmişti. Şimdi birinci sıra milletvekili adayı oldu. İkinci sıra adayı ise Ankara’da 15 Temmuz’da emniyet saldırıya uğradığında vurulan gazi Emniyet Müdürü Fatih Eryılmaz oldu. Üçüncü sıraya ise İYİ Parti’nin seçilmiş il başkanı konuldu.
akpninisisanilandancokdahazordipdalgasigeleceksekayseridengelecek4748731.
Saadet “sessiz kitle”yi hedefliyor
7 Haziran seçimlerinde yüzde üç oy alarak dikkatleri çeken ancak 1 Kasım’da oy oranını bir puanın altına düşüren Saadet Partisi, Kayseri’deki “muhafazakâr sessiz kitle”nin oyunu almayı ve 7 Haziran’ın da üzerine çıkarak eski il başkanları Mahmut Arıkan’ı kendi listelerinden TBMM’ye göndermeyi planlıyor. Muhafazakâr seçmenin sempati ile baktığı Arıkan’ın, Abdullah Gül’ün de Saadet Partisi ile kurduğu ilişkinin ardından oy oranlarının artması bekleniyor. “Kayseri bizim önemli şehirlerimizden biridir” diyen Temel Karamollaoğlu da buraya önem veriyor. En az bir milletvekili çıkartabilme ihtimalleri var.

CHP’den Saadet hamlesi
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yüzde 12 oy alan ve Çetin Arık’ı TBMM’ye gönderen CHP bu kez en az iki ismi seçtirmek için mücadele verecek. Listesinin ilk sırası değişmezken ikinci sırasına oy potansiyelini de dikkate alarak Saadet Partisi kontenjanından Ahmet Yıldız yerleştirildi. Bu hamle ile de Millet İttifakı’nın oy oranlarını artırması planlanıyor.

Demirtaş oyları tutuyor
Muharrem İnce’nin CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak gösterilmesi, Kayserili seçmende karşılık buldu. İnce’nin mitingi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mitingi kadar kalabalık olurken sandıkta da bu durumun karşılık bulacağı ifade ediliyor. Farklı kentlerde CHP’den HDP’ye oylarda kayış olurken bu kentte CHP oylarını daha yüksek oranda korunuyor. CHP’den HDP’ye oy geçişlerinin Kayseri’de sınırlı sayıda olacağı vurgulanıyor. HDP seçmenini ise cezaevindeki eski eş genel başkanları ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın tutsaklığı motive ediyor. HDP’nin yüzde iki ya da üç oranında bir oy alması beklenirken Selahattin Demirtaş’ın oy oranın ise biraz daha yüksek olacağı düşünülüyor. Edinilen bilgilere göre HDP, Kürtlerin ve Alevilerin yoğun olduğu ilçelerde çalışma yürütüyor. İl genelinde ise daha çok salon toplantıları yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2014 yılında yüzde 51 oranında oy alan Tayyip Erdoğan’ın, 1 Kasım’da AKP ve MHP’nin oylarının toplamda yüzde 83’ü bulmasına karşın yine aynı oranlarda oy alması bekleniyor. Muharrem İnce’nin yanı sıra Meral Akşener’in MHP seçmeninde ciddi oranda karşılık bulduğu, Temel Karamollaoğlu’nun ise Abdullah Gül’den gelen güçle AKP seçmeninde karşılık bulacağı belirtiliyor.

***

‘İnsanlar sessizce umut arayışında’

akpninisisanilandancokdahazordipdalgasigeleceksekayseridengelecek4748751.

Kayseri’nin tarihinde ilk kez yedi partiden 70 milletvekili adayının olduğu bir seçime gittiğini ve buna rağmen daha önce hiç şahit olmadıkları bir “sessizliğin” var olduğunu ifade eden kentin deneyimli gazetecilerinden Tolga Yılmaz, “Kayseri ilk kez bu kadar yoğun bir seçime hazırlanıyor. Ancak buna rağmen sokaklarda seçim heyecanının hissedilmediği bir döneme şahitlik ediyoruz. Bunu alternatiflerin çoğalmasına ve insanların kafalarının karışmasına bağlıyorum. Kentte şiddet hat safhada, pahalılık artıyor. İnsanlar korkuya teslim oldu. Umut arıyorlar. Bu umudu da sessizce seçime hazırlanarak bekliyorlar. Kayserililer bu kez tanımadıkları insanlarla asla siyasi tartışmaya girmiyorlar” diyor.

Sıkıntılar fazla
Gazeteci Tolga Yılmaz’ın BirGün için kente dair tespitleri şöyle:
Bu dönem 10 milletvekili çıkartacak Kayseri’de Cumhur İttifakı’nı birlikte değerlendirirsek, altı milletvekilini TBMM’ye gönderebilir diye düşünüyorum. Ama eğer sadece AKP’yi değerlendireceksek içinde yaşadıkları ciddi çatışmalar da görmemiz gerekiyor. Milletvekilleri aday listeleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşadılar. Cumhur İttifakı’ndaki çatlak da bu sıkıntılara dahil.

MHP’liler şikâyetçi
MHP’liler, sahada AKP’lilerin kendileri kadar ittifak adına özverili çalışmadığını ve kendi seçmenlerinin hedef alındığını iddia ediyor. MHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve kendi hedef kitlelerinden partilerine oy istendiğini ancak AKP’lilerin de MHP’lileri hedef olarak seçtiğini öne sürüyor. Kendi seçmenlerinin etki altında bırakılmaya ve oylarının azaltılmaya çalışıldığını düşünüyorlar ve bunu dile de getiriyorlar. Bu ciddi bir sıkıntı.

Cumhur İttifakı’nda çatlağın göstergesi
MHP’li Belediye Başkanı da bu konuya dahil oluyor. AKP’li milletvekilini kendi ilçesinde hizipçilik yapmakla suçluyor. Bu tavır Cumhur İttifakı’ndaki çatlağın göstergesidir. Kayseri’de bu şekilde seçime gitmek bir dezavantajdır. Cumhur İttifakı’nda BBP de var. AKP’nin 10 kişilik aday listesinin sekizinci sırası eski BBP MYK Üyesi Ali Saraç’a ayrıldı.

İYİ Parti’nin listesi etkili olabilir
İYİ Parti’nin kuruluşu da MHP’de ciddi bir bölünme yarattı. MHP’nin ana kadrolarının ve tabanının büyük bir kısmı İYİ Partiye geçti. Mayıs ayı başında yapılan mitinge yaklaşık beş bin kişi katıldı. MHP’nin ise Kayseri’de yedi bin kişilik salonu Bölge İstişare Toplantısı’nda dolduramadığını gördük. İYİ Parti’nin adaylarının pankartları kesiliyor, yırtılıyor. Çeşitli faili bulunamayan saldırılar oluyor. Aday listesinin ise etkili olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç alabilirler.


akpninisisanilandancokdahazordipdalgasigeleceksekayseridengelecek4748741.

Saadet’in karşılığı var
Millet İttifakı’ndan Saadet Partisi’nin de Kayseri’de ciddi bir karşılığı var. 7 Haziran’da 20 binin üzerinde oy aldılar. 1 Kasım’da BBP ile ittifaka girdiği için oyu azaldı. Şimdi oylarının yeniden artması bekleniyor ancak hem CHP’den ikinci sıra adayının Saadet Partisi’nin kontenjanından olması hem de Saadet Partisi’nin liste çıkarması oyları bölebilir.

HDP, CHP’den oy alır
HDP, bütün baskılara rağmen ki hâlâ devam ediyor o baskılar, oylarını korumasını bildi. Genel Merkez Yönetimi’nin ve Kayseri’deki özverili insanların gayesiyle beraber bir aday listesi oluşturuldu. CHP’nin birinci sıra adayının Avşarlık ve Alevilik tartışmalarından ötürü tepki gördüğünü de düşünmeliyiz. Hakkında duvar yazılamaları yapılıyor. “Alevi gençlik oy vermeyecek” yazılarından ötürü HDP burada biraz oy artırabilir. 7 Haziran oranını geçmeyi hedefliyorlar. CHP’de ayrıca tarihinde ilk kez bir kadın isim il başkanlığına seçildi ancak aynı il başkanı, en az çalışan il başkanı olarak da tarihe geçti.

https://www.birgun.net/haberdetay/akpninisisanilandancokdahazordipdalgasigeleceksekayseridengelecek219470.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Eylül anketinde dikkat çeken sonuçlar! ‘Hudut Kartalları’nın önünde namus nöbeti tuttuğu bu tabelaları da kaldıracak mısınız? Kamu Emekçileri Sendikası: “Bulgar levası bile TL’den daha değerli” Bahçeli'nin masasında FETÖ dergisinin ne işi var!