Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, basın toplantısında Osman Kavala ile ilgili "Bugün Türk büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdığımızı ve hükümetin tutumunu bir kez daha net şekilde ortaya koyduğumuzu teyit edebilirim" dedi.
Sözcü konuyla ilgili açıklamasında "(Üçüncü Gezi Davasında verilen) Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir" diye konuştu.
DW Türkçe'de yer alan habere göre, Açıklamalarının devamında, "Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye'yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır" diyen sözcü, "Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa BirliğiTürkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur" ifadelerini kullandı.
Sözcü Burger, 'Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerin de aynı şekilde hareket etmesini ve diplomatik protestoda bulunmasını istediklerini' belirtti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Üçüncü Gezi Davası'nda Pazartesi günü verdiği kararla iş insanı Osman Kavala'nın "casusluk" suçlamasından beraat ve tahliyesine, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engelleme Teşebbüs Etme" suçlamasından ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırımasına hükmetmişti. Mahkeme Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'yi ise 18'er yıl hapis cezasına çarptırmıştı.