Depremlerle yıkılan ve neredeyse 3 yıldır eski haline dönemeyen Hatay’da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2025’te katıldığı tören öncesi brandalarla kaplanarak ‘sorunlar çözüldü’ imajı verilmişti. Ancak şehirde sorunlar bir türlü bitmiyor. Deprem konutlarını teslim tarihi konusunda verdiği sözleri tutmayan iktidar, kentte kura çekimi yapılmayan deprem konutunun kalmamasıyla övündü. Ancak barınma haklarına kavuşmak için boş senetlere imza atan depremzedeler ise evleri için ne kadar ödeme yapacaklarını bilmiyor. Afet borçlandırma senedinde ise söz verildiği gibi konutların bedelinin yüzde 60’ının devlet, yüzde 40’ının depremzede tarafından karşılanacağına dair ibare de yer almıyor.

‘MECBUR KALDIK’
Hatay Samandağ’daki depremzedelerin avukatı Cuma Irmak, “Burada 11 bin konut yapılacağı açıklanmıştı. En fazla 250 daire teslim edildi. Daha temeli bile atılmayan konutlar için kura çekimi yapıldı” dedi. “Evlerin teslim tarihi açıklanmadı. 1.5 yıla kadar ancak tamamlanacağını tahmin ediyoruz” açıklamasını yapan Irmak, “İnsanlara noter huzurunda boş borç taahhütnamesi imzalatıldı. Senette bedel yazmıyor. Devlet, resmen boş senede imza attırdı” diye konuştu.
Irmak, bazı depremzedelerin bedel yazmadığı için afet borçlandırma senedini imzalamadığını ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Hatay Samandağ’da yaşayan depremzede G.K., “Kurada adımızı görünce, AFAD’a gittik. Sözleşmeyi imzalamak için iki ay süremiz olduğu belirtildi. Yoksa hak sahipliğiniz yanacak diyorlar. Sözleşmeyi okumamıza bile izin verilmedi” dedi.
‘Hatay yalnız bırakıldı’
Hatay Samandağ’da yaşayan depremzede G.K., afet borçlandırma senedini imzalamak zorunda kaldıklarını söyledi. “Konutların yüzde 60’ını devlet, 40’ını depremzedenin ödeyeceği yazmıyor” diyen G.K., “Kimsesizlik duygusu yaşıyoruz. Sosyal devlet adı altında yaşıyoruz bunu. Eşitlik, adalet hepsi rafa kalktı. Hatay yalnız bırakıldı. Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadık. İktidar bizi önemsemiyor. Ödeyeceğim tutarı bilmemiz lazım. Boş senede imza atık” dedi.
Sözcü
Skandala sırtını döndü: 'Sahte diplomalı 400 akademisyen' iddiasına YÖK'ten suç duyurusu30 izlenme
KHK’yla ihraç edildi, beynindeki ur nedeniyle öldü, OHAL komisyonu işe iade etti!118 izlenme
'Nerede hata yaptık' diyen CNN Türk muhabiri, sorduğuna bin pişman oldu!92 izlenme
'Yüksek risk'li Rize'de lebalep AKP açılışı97 izlenme
Emekliler böyle isyan etti: "O manda yoğurdu yesin gariban aç susuz kalsın"40 izlenme
Tasarruf için 'sinyalizasyon'dan kesmişler!239 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 22.556 yeni vaka tespit edildi, 24.113 kişi sağlığına kavuşurken, 196 kişi hayatını kaybetti!57 izlenme
Yandaş medyaya sızdı: Diplomalar bayram tatilinden sonra iptal edilecek44 izlenme