Ankara Ulus Meydanı işçilerin eylem alanına dönüştü. Ulus'ta Atatürk heykeli önünde farklı sivil toplum örgütleri ard arda açıklama yaptı. İşçiler kefen giyip burada iktidara seslendi.
Aile Sağlığı Merkezi Grup Elemanları Derneği üyesi işçiler, basın açıklaması yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
"HEKİMLERİN İKİ DUDAĞI ARASINDA ÇALIŞIYORUZ"
*Bizler ülkemizde 2005 yılında başlayıp, günümüze kadar gelen aile hekimliği sistemi içerisinde tam 19 yıldır, gruplandırma elemanları adı altında çalıştırılan; hemşire, ebe, temizlik personeli, acil tıp teknisyeni ve tıbbi sekreterleriz.
*Bakanlığın hekimlere gönderdiği cari ödenekten maaş alan sağlıkçılarız. Hepimiz birinci basamakta profesyonel sağlık hizmeti veriyoruz. Ama hekimlerin iki dudağı arasında çalışıyoruz. İş güvencemiz yok, iş tanımınız yok, mali ve özlük hakkımız yok.
*Aynı kurum içinde çalışan vekil ebe hemşireler ve kamu dışı aile sağlığı çalışanları KPSS şartı aranmadan 2022 kasım ayında kadro alırken, bizler aynı kurum içinde ayrıştırıldık. Yaklaşık 13 bin kişi olan sayımız eminiz ki devletimize yük olmayacaktır.
*Bizler neden 4 A’li olarak hekimlere bağlı çalışıyoruz? Sağlıkçıyız ama devletimizin gözünde sağlıkçı sıfatımız yok. Grup elemanları olarak devlet büyüklerimize çok kırgınız ve küskünüz, seçimden önce müjde almak isterdik. Devlet büyüklerimiz artık sesimizi duymalı kırgınlığımızı hissetmeli ve aynı kurum içinde ayrıştırılmalara son vermelidir.
TYP’LİLERİN İSYANI…
İŞKUR’un Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 36 ve 9 aylık sürelerle istihdam edilen binlerce kişi de Hükümetten yaşadıkları sorunları gidermesini istedi.
“Deprem bölgesi ve tüm kurumlarda ayırt edilmeksizin çaycı, temizlikçi, güvenlik ve büro elemanı olup asgari ücretle iş kolu haricinde her iş yaptırılıp, çalışmaktayız” diyen TYP’li işçiler, taleplerini şöyle dile getirdiler:
“Amacımız sadece iş, aş ve çocuklarımızın geçişini sağlamak olan bir kesimiz. Devletimizin kurumlarında çalışıp kadrolu olmayı hayal etmeyi bırakın sadece iş sürekliliği istiyoruz. Her kapı yüzümüze kapanan, şansı olmayan bir kitleyiz. Sefalete ve açlığa terk ediliyoruz. Bizler 3 ayda bir işsiz kalma, korku ve endişesi taşıyarak çalıştık. Aşı, ekmeği, çocuğu için yardım isteyenlerin sesini yine duymayacak mısınız? Geçmiş yıllarda işsiz kalan perişan olan iş bulamayan TYP’li kardeşlerimizi açlığa mı terk edeceksiniz?”
Sözcü