Home
04 Mayıs 2022 ( 40 izlenme )
Reklamlar

Ardı arkası kesilmiyor: Şeker fiyatlarına yeni zam yolda!


Yüksek enflasyon nedeniyle hayat pahalılığı her geçen gün artıyor, zamların ardı arkası kesilmiyor. Şekerİş Sendikası, şeker fiyatlarına yeni zamlar gelebileceğini açıkladı. Sendika, çiftçinin ekime ikna edilmesi konusunda uyarıda bulundu.


Maaşlara sene başında yapılan zamlar ilk aylardan eridi. Yüzde 60'ı aşan enslasyon ve hayat pahalılığı vatandaşın belini büktü. Fiyatlara her geçen gün yeni zamlar gelmeye devam ediyor.

Şekerİş Sendikası Başkanı İsa Gök, şeker fiyatları ile ilgili Hürriyet'e açıklamalarda bulundu. Gök, “Şeker fabrikaları, kendi ihtiyacı olan pancarı bulamazsa önümüzdeki sezonda şeker üretiminde büyük problem ortaya çıkar” dedi.

Yeni zamların gelebileceğini ifade eden Gök, şöyle konuştu:

“Türkiye’de şekerpancarı üretimi, çiftçiler veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme imzalanarak kotalı olarak yapılıyor. TürkŞeker Fabrikaları, 2022 sezonu için kendi kotası çerçevesinde, pancar ekim alanlarının yüzde 85’i için çiftçilerle sözleşme imzalarken, özel şeker fabrikalarında bu oran yüzde 70 civarında seyrediyor. Çiftçiyle sözleşme yapılmazsa, Üretim eksik olur. Şeker fabrikaları, üretimlerini sürdürebilmek için kendi sınırları dışındaki çiftçilerden pancar almaya kalkar. Örneğin Erzurum Şeker Fabrikası, Yozgat’tan pancar ister. ‘Ben sana bin lira yerine bin 200 lira vereyim, bana sat’ der. Bu durumda pancarın alım fiyatı yükseldiği gibi uzak fabrikaya taşıma maliyeti artar, taşıma sırasında pancarın şeker verimi düşer. Dolayısıyla tüm bu nedenlerle pancarın fabrikaya maliyeti artar.”

"ŞEKER BULMAK VE FİYATLARIN ARTMAMASI İÇİN..."

“Herkes kendi bölgesindeki fabrikalar için ekim yapmalı ve pancarı mutlaka aralıklı ekmeli” diyen Gök, “Bu denge bozulduğunda ilk yıl şeker maliyetleri yükselir, sonraki yıllar üst üste ekim yapmaktan hastalıklar başlar. Bu nedenle raflarda şeker bulabilmek ve şeker fiyatlarının yükselmemesi için özel şeker fabrikalarının bir an önce çiftçilerle sözleşme yapıp, ekim yapmalarını sağlamaları gerekir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM YÜZDE 20.7 AZALDI

Türkiye, 3 milyon tonluk şeker tüketimine karşılık, 2021/22 üretim sezonunda 230 bin ton ithalat, 90 bin ton civarında da ihracat yaptı. Türkiye’de şeker pancarı tarımı Doğu Karadeniz, Ege, Akdeniz’in sahil şeridi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde yapılıyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye şeker pancarı üretiminin yüzde 31.4’ü Konya’da, yüzde 8,6’sı Eskişehir’de ve yüzde 7.1’i ise Yozgat’ta yapıldı. 2021 yılında Türkiye’de şeker pancarı üretimi yüzde 20.7 oranında azalarak yaklaşık 18.3 milyon ton oldu. Bu düşüşün uygulanan münavebe sistemi, Kuraklık, üretim kârlılığının azalması ve buna bağlı ekim alanlarının daralmasından kaynaklandığı tahmin edilirken, 30 Aralık 2021’de şeker ihracatı yasaklandı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan'ın torpili ile TRT'ye girdiğini itiraf eden spiker: Evin reisi erkektir Haluk Levent'in kuzeni enkaz altında hayatını kaybetti Bakan Koca açıkladı: 26.217 yeni vaka tespit edildi, 27.663 kişi sağlığına kavuşurken, 217 kişi hayatını kaybetti! Muharrem İnce'den 'Türkiye İttifakı' çıkışı: Böyle bir olay nasıl oluyor diye utanır...