Sosyal medyada, "Akademik Etik Türkiye" adlı hesap, tezleri inceleyerek, intihal olup olmadığına dair değerlendirme yapmasıyla biliniyor.
"BU YAZARLARIN ANALİZLERİ VE ARGÜMANLARI SANKİ SİZİN GİBİ GÖSTERİLMİŞ..."
Akademik Etik Türkiye hesabından yapılan paylaşımlarda, Selman Öğüt'ün yüksek lisans tezinin büyük çoğunluğunun "intihal" olduğu iddia edildi. Söz konusu hesaptan yapılan paylaşımlarda; Selman Öğüt'ün "tezinin" yüzde 50'ye yakınının başka kaynaklarla birebir benzerlik gösterdiği ifade edilerek, Öğüt'ün tezi sayfa sayfa incelendi.
Selman Öğüt’ün yüksek lisans tezinde özgünlüğün yok denecek kadar az olduğu iddia edilirken, Öğüt'ün 2010 yılında tamamladığı tezinde; özellikle 1999, 2001, 2002 yıllarına ait olan başka makale ve tezlerle "benzerlik" gösterdiği ve alıntı ya da kaynak belirtilmediği aktarıldı.
Akademik Etik Türkiye'nin paylaşımında, "Üzülerek söylemek gerekirse, bu benzerlikler tezinizin geriye kalan sayfalarında aynen devam etmektedir. Tezin genelinde ısrarlı bir şekilde başka makalalerle (örneğin Paixao & Marlow (2001) ve yüksek lisanslarla (örneğin Nevin Aslı Toppare 2006 Bilkent) benzerlikler var. Bu yazarların analizleri ve argümanları sanki sizin argümanlarınız ve analizlerinizmiş gibi gösterilmiş. Çoğu bölüm ufak değişiklikler (fiil, özne vs) yapılarak büyük ölçekte kopyalanıp yapıştırılmış. Öyle ki 'tezinizin' neredeyse %50'ye yakını başka kaynaklarla birebir benzer" diye belirtildi.
Akademik Etik Türkiye, iddialarını ve tespit ettikleri bulguları Selam Öğüt'e de sorarken, Öğüt konuyla ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.
İşte Selman Öğüt'ün yüksek lisans teziyle ilgili yapılan o paylaşımlar: