Home
20 Ekim 2018 ( 416 izlenme )
Reklamlar

‘Babamdan sonra tüm yaptıklarını yıktılar’

Cumhuriyet tarihinin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve kurucularından olduğu Köy Enstitüleri belgeseli çekildi. Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel SÖZCÜ’ye konuştu. Gülümser Yücel, “Babamdan sonra bütün yaptıklarını yıktılar. Ancak Köy Enstitüleri unutulmadı. Oradan yetişenlerin ışığı günümüze yansıyor” dedi.


Çeyrek asırda 120 belgesel çeken Cengiz Özkarabekir'in son çalışması Yücel'in Çiçekleri belgeseli oldu. Köy Enstitüleri'ni, dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile Milli Eğitim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç'u anlatan belgeselde Mahir Günşiray'ın canlandırmasıyla Atatürk de yer alıyor. Cumhuriyet tarihinin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'i kızı Gülümser Yücel şunları söyledi:

Gülümser Yücel, babası için “Demokratlar babamı kendi saflarına alabilseler bayılırlardı ama katiyen böyle bir şey düşünmedi” dedi.

Gülümser Yücel, babası için “Demokratlar babamı kendi saflarına alabilseler bayılırlardı ama katiyen böyle bir şey düşünmedi” dedi.

‘ÇİZGİSİNİ DEĞİŞTİRMEDİ'

“Babam, çok sakin ve neşeliydi. Muhabbetli, dürüst ve çizgisini değiştirmeyen birisiydi. Demokratlar babamı kendi saflarına alabilseler bayılırlardı ama katiyen böyle bir şey düşünmedi. Hiç kötülük yoktu yüreğinde. Ne kimsenin aleyhinde konuşur ne kimseye karşı düşmanlık beslerdi. Babamdan sonra bütün yaptıklarını yıktılar. Hepsini arka arkaya hem de hiç zaman aralığı olmadan. Can'ın (Yücel) çok güzel bir cümlesi var, babam için düzenlenen bir anma töreninde söylediği ‘Bu kalpsiz Türkiye'de babam 63 yaşında kalpten öldü'. O kadar çok üzüldü ki babam. Enstitü mezunlarının bir kısmını kızağa çektiler, bir kısmına öğretmenlik yaptırmadılar. Babamdan hemen sonra İsmail Hakkı Tonguç da kızağa çekildi. Aradan uzun yıllar geçse de Köy Enstitüleri unutulmadı. Oradan yetişenlerin ışığı günümüze kadar yansıyor.”

Yönetmen Cengiz Özkarabekir (solda), Gülümser Yücel ve oyuncu Mehmet Tokat ile birlikte...

Yönetmen Cengiz Özkarabekir (solda), Gülümser Yücel ve oyuncu Mehmet Tokat ile birlikte…

‘YÜCEL, TÜRK EĞİTİMİNİN RÖNESANSINA İMZA ATTI'

Yücel'in Çiçekleri adlı belgeselin yönetmeni Cengiz Özkarabekir, son çalışmasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

– Köy Enstitüleri'yle ilgili bu belgeseli yapma fikri nasıl oluştu?

1880'li yıllarda kurulan Trabzon Lisesi'yle ilgili belgesel bir film yaptım. 1940'lı yıllarda lise çok başarılı öğrenciler yetiştiriyor. O dönem Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanı olduğu yıllar. Aynı dönemin bir başarılı eğitmeni de Milli Eğitim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç. Onların dostluğu üzerinden Türk eğitiminin rönesansı olan Köy Enstitüleri'nin belgeselini yapmaya karar verdim. İkisi de müthiş Atatürkçü…

Cengiz Özkarabekir Yüksel Şengül'ün sorularını yanıtladı.

Cengiz Özkarabekir Yüksel Şengül'ün sorularını yanıtladı.

– Atatürk, Hasan Ali Yücel'le nasıl karşılaşıyor?

Atatürk, İzmir İktisat Kongresi'ne katılmak için İzmir'e geliyor. Hasan Ali Yücel de İzmir Lisesi'nde öğretmen. Bir grup öğretmeni kabul eden Atatürk'e Hasan Ali Yücel şöyle bir soru soruyor: ‘Paşam, gelecekte medreselerin durumu ne olacak?' Bu soru öyle dikkatini çekiyor ki, sonraki yıllarda Hasan Ali Yücel'i hiç unutmuyor, sık sık yanına alıyor Atatürk. Ölümünden sonra da vasiyetini İsmet İnönü yerine getiriyor ve Hasan Ali Yücel, 7 yıl 7 ay 7 gün süreyle Milli Eğitim Bakanı oluyor.

04afis20cm

– Oyuncular da çok başarılı…

Atatürk'ü Mahir Günşiray oynadı. Ünlü plastik makyaj sanatçısı Derya Ergün, 6 saatlik özel bir çalışmayla Günşiray'ı Atatürk'e dönüştürdü. İsmail Hakkı Tonguç'u Muhammed Uzuner, Hasan Ali Yücel'i ise üç kişi canlandırdı. Çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkin dönemini Mehmet Tokat oynadı.

Yücel, 193846 arası bakanlık yaptı.

Yücel, 193846 arası bakanlık yaptı.

KAPATILMASI BİR YARADIR

Yönetmen Cengiz Özkarabekir şöyle devam etti: “Belgeselin galası 23 Kasım'da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde olacak. Belgeselin müziklerini Altuğ Öncü ile birlikte yapan Isparta'nın köy çocuğu, ünlü müzisyen Cahit Berkay da aynı doğrultuda konuştu: ‘Bana mandolin çalmayı öğreten Köy Enstitülü bir öğretmendi' dedi. Açıkçası son dönemlerde sık sık gündeme gelen ilim irfan yuvası Köy Enstitüleri'nin kapatılması, insanlarımızın gönlünde hala kapanmayan bir yaradır.”

Yücel, Hasanoğlu Köy Enstitüsü'nde.

Yücel, Hasanoğlu Köy Enstitüsü'nde.


https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/babamdansonratumyaptiklariniyiktilar2691333/?fbclid=IwAR0thQdOKSECm8vbNLu8vCpjL2amwbe0wmGCgtMpLoOioEhvNiaVTRgE1rg

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bütçeye 102 milyarlık gizemli faiz yaması REZALET! Zina yaptıkları gerekçesiyle halkın önünde 2 kadını bambu ile dövdüler! Yargıdan Atatürk Orman Çiftliği’ni kurtaracak karar! Kadıköy'de 'Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz' standına saldırdılar !