Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, belediyelerin sokak köpeklerine ötanazi uygulamasını öngören yasayı uygulamamaları halinde belediyeler için altı yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilmesini planladıklarını duyurdu.
Ötanazinin adı yok ama yolu açık
Sokak köpeklerinin, barınaklara alınması ve ötanazi adı altında öldürülmesinin yolunu açan “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda değişiklik yapılarak kabul edildi. Teklifin en çok tartışma yaratan beşinci maddesinde yapılan değişiklikle, “ötanazi” ifadesi madde metninden çıkarıldı. Ancak Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre ötanazi yapılmasının yolu açık tutuldu.
İktidar partisinin, hayati tehlike oluşturdukları gerekçesiyle hazırladığı 17 maddelik yasa teklifi, 42 saati aşan görüşme maratonunun ardından AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla komisyondan geçti.
Belediye başkanlarına hapis cezası
Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolu açılıyor. 17 maddelik teklifle belediyelere, kuduz, bulaşıcı hastalık veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara ötanazi yapma, yani bu hayvanları öldürme yetkisi veriliyor.
Konuya ilişkin konuşan Yumaklı, “Yerel yönetimler, belediyeler, ‘Ben sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım. Onları toplayacağım’ şeklinde bir yaklaşım içinde olabilirler mi? Bu kanun çıktıktan sonra ve yaptırımı ne olacak? Olamazlar çünkü bu konuda kanun görevlerini yerine getirmeyen zaten kamu görevlileri için halihazırda mevcut da yasal düzenlemeler de var. Ama burada tekrar belirtiliyor bu. Altı aydan iki yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor” dedi.
AKP, Meclis tatile girmeden yasayı geçirmek istiyor
AKP, kamuoyunda tepki çeken teklifi Meclis tatile girmeden teklifi yasalaştırmayı planlıyor. Muhalefetin teklifin yeni yasama yılına bırakılması, tamamen çekilmesi veya ötanazi düzenlemesinden vazgeçilmesi önerileri iktidar tarafından reddedildi. Komisyondan geçen kanun TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
medyascope.tv