Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faizi yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık artış kararı sonrasında kredi kartı ve ticari kredi faiz tavanları da yükseldi. 1 Kasım'dan itibaren nakit çekimde faiz aylıkta yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye yükseldi.
Milliyet'e konuşan ekonomist Muhammet Bayram kredi kartında nelerin değişeceğini anlattı.
Bayram "Kamu bankalarındaki mevduat faizleri yüzde 40 seviyesine gelmişti. Bununla beraber kredilerin biraz daha aşağı ineceğini tahmin ediyoruz. Miktarsal sıkılaştırma öngörüyorsanız daha az krediyi öngörürsünüz. Yüzde 35’e yakınsayan faiz bankaların daha az kredi vermesi demektir.
Öncelikle vatandaşın cebini ilgilendiriyor. Burada 1 Eylül itibarıyla nakit çekim faizi 3.87’ydi. Artan faiz baz puan ile beraber 4.2’lere yükselmişti. Şimdi 4,6 4.7’lere gelmesini bekliyoruz.
Aynı şekilde kredi kartı gecikme faizi 3.11’yi eylül ayı itibarıyla, ekim ayında 3.60’ya yükseldi şimdi 4’ü geçmesi bekleniyor. Yıllık yüzde 50’ye yakınsayan bir maliyet demek. Vatandaş kredi kartını ödeyemezse bin liraya 500 lira ödeyecektir demek. Bu da ciddi maliyet. Turizm harcamasında kredi kartına taksit sınırlaması gelebilir.
Bankaların faizleri yüksek oldukça vatandaş bazı şeyleri harcamayacak. Vatandaşın biraz daha lüks tüketimine ilişkin katılaşma olursa enflasyonda ciddi şekilde düşüş olacaktır.
9.09’lar seviyesinde bir önceki ayın enflasyonu, eylül ayında 4.75’i gördük. Artan enerji maliyeti yansımazsa yine yüzde 5’ler seviyesinde aylık enflasyon gelmesini bekliyoruz. Faizin artırılması kredi kartı faizi, nakit çekimi avansına yansıyacak."
halktv.com.tr