Mersin'in merkez Mezitli ilçesi Esenbağlar mahallesinde Şehit Fatih Soydan adına düzenlenen hatıra ormanı alanının ranta kurban edilmesine yönelik çalışma yapıldığı ortaya çıktı. İlçede kupon arazi olarak bilinen 2 bin 32 metrekare büyüklüğündeki arsaya dikilen şehit ismini taşıyan tabela ile içindeki zeytin fidanları kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından söküldü.
Değerinin 10 milyona olduğu ifade edilen arsa ile ilgili Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü'nce tutulan teknik raporda ise hiç ilgisi bulunmamasına rağmen, AKP'li müteahhit Fahri Örener işgalci olarak gösterilerek hak sahibi olmasının yolu açıldı. İlgili belediye ise arsanın hiç kimsenin işgalinde, kullanımında olmadığı yönünde itirazda bulunarak yeşil alana dönüşmesini önerdi.
TABELASI VE ZEYTİN FİDANLARI SÖKÜLDÜ
Mezitli Belediyesi, Tunceli’ye bağlı Geyiksuyu beldesinde 2006'da PKK’lı teröristler tarafından açılan ateş sonucu şehit düşen Jandarma Er Fatih Soydan, anısına çevresinde yeni yapılaşmanın olduğu hazine arazisinde hatıra ormanı oluşturdu.
Esenbağlar mahallesinde 2 bin 032 metrekare alan tel örgülerle çevrilip “Şehit Fatih Soydan Hatıra Ormanı” tabelası konulurken, zeytin fidanları da dikildi. Söz konusu alana dikilen şehit tabelası ve zeytin fidanları ise bir süre önce kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından bir gece operasyonuyla sökülmesi rant kuşkusu doğmasına yol açtı.
ORMAN VASFINDAN ÇIKARTILIP, 2B KAPSAMINA ALINDI
Kayıtlarda ‘Orman' olarak tescili arazinin ranta dönüşmesi için ilk engel olan vasfının değiştirilmesi çalışması ise 2019'da başladı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü'nce oluşturulan heyet, alanda incelemelerde bulundu.
Heyetin yaptığı incelmeme sonucunda rapor hazırlandı. Hazırlanan raporda orman vasfından çıkartılarak 2B yasası kapsamına alınmasının uygun olacağı şu ifadelerle özetlendi:
“Esenbağlar mevkiinde Fahri Örener işgalinde bulunduğu ve işgalince orman dışına çıkarılması istendiği bilirkişi tarafından bildirilen yerde komisyonumuzca inceleme yapıldı. Yapılan incelemede talep edilen sahanın 37 nolu Orman Kadastro Komisyon Başkanlığı'nca 22.04.2020 tarih ve 43 nolu mahkeme kararlarına göre sınır düzenleme tutanağında ayrıntıları açıklandığı şekilde orman sayılan 364 ada 2 nolu tapulama parselinin tamamını kapsadığı görüldü.
Bu yerin 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olduğu tarla ve bahçe niteliğinde tarım arazisine dönüştüğü, halen aynı özelliğini sürdürdüğü bu niteliği ile kullanılmasında yarar olduğu görülmektedir.
364 Ada 2 nolu tapulama parselinin tamamı olarak yapılan tespitlere aynen uyularak (364 Ada 2 parsel nolu Devlet Ormanının tamamının) 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 3302 sayılı kanunla değişik 2B maddesi uyarınca hazine adına orman sınırları dışına çıkartılmasına oy birliğiyle karar verildi.”
RAPORDA AKP'Lİ MÜTEAHİT İŞGALCİ OLARAK GÖSTERİLDİ
Söz konusu raporun en can alıcı noktası ise AKP'li Müteahhit Fahri Örener'in işgalci olarak gösterilmesi oldu. Yıllardır AKP Mezitli İlçe teşkilatında siyaset yapan Fahri Örener'in, siyasi nüfuzunu kullanarak söz konusu alanda işgalci olarak kendisini gösterdiği, böylece 2B uygulaması sırasında birinci derecede hak sahibi olmasının önünü açtığı iddia ediliyor.
BELEDİYE İTİRAZDA BULUNDU
Esenbağlar Mahallesi’nde Şehit Fatih Soydan adına yaptırılan hatıra ormanı, tabelası ve zeytin fidanlarının sökülmesi rant iddiasını ayyuka çıkardı. Söz konusu değerli arsanın 2B kapsamında değerlendirileceği ve bir kişiye verileceği iddiaları üzerine Mezitli Belediyesi harekete geçti.
Belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne 13.10.2020 tarihinde yaptığı itiraz yazısında söz konusu parselin tapu kayıtlarında orman alanı olarak göründüğüne dikkat çekerek, “Belediyemiz arşivinde bulunan bilgi ve belgelere göre söz konusu parseli içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı Belediye Meclisimizin 1998 tarih ve 53 sayılı kararıyla konut alanı olarak işaretlenmiştir. Anılan yer orman vasfı bulunduğundan bir dönem Fatih Soydan Koruluğu olarak belirlenmiştir” denildi.
Halen Fatih Soydan Hatıra Ormanı olarak da bilinen alanın tabelasının söküldüğü ve orman kadastro çalışmaları sırasında hazine tarafından 2B kapsamına alınarak özel bir şahsa verileceğine yönelik şikâyetlerin Mezitli Belediyesi’ne iletildiğine dikkat çekilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Geçmişte şehidimiz Fatih Soydan adına planlanan ve ‘hiç kimsenin işgalinde, kullanımında olmadığı' halde kadastro çalışmalarına göre orman sınırı dışına çıkarılması kabul edilir gözükmemektedir. Tarım arazisi özelliği ile kullanımında yararı kabul edilen kadastro komisyonunun düşüncesinin de çelişkiler içerdiği gözlenmiştir.”
“KAMU YARARI GÖZETİLSİN”
Resmi yazıda söz konusu alanın 1/5000 Nazım İmar Planı'nda yeşil alan olarak işaretlenmesi hususunda Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunulduğu, bu tür yerlerin öncelikle kamu amaçlı kullanılmasının gözetilmesi gerektiğinin de altı çizildi.
Yapılan teknik incelemede hazırlanan rapora atıfta bulunarak orman vasfını kaybettiğine vurgu yapılırken, daha sonra koruluk olarak planlamasının da dikkate alınmadığının altı çizilen itiraz yazısında, “Yine inceleme raporuna göre, hiçbir fiili işlem, kullanım ve bu yönde bir kayıt olmamasına rağmen bir şahıs tarafından kullanıldığı da kadastro çalışmasında belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.
TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI
Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle önerge veren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin'in merkez Mezitli ilçesi Esenbağlar Mahallesi'nde Şehit Fatih Soydan adına düzenlenen hatıra ormanı alanı orman vasfından çıkarılarak 2B arazisine dönüştürülmüştür. 2 bin 32 metrekare büyüklüğünde ve yaklaşık değeri 10 milyon TL olan arsadaki, şehit ismini taşıyan tabela ile içindeki zeytin fidanlarının kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından söküldüğü anlaşılmıştır.
Söz konusu arsa ile ilgili Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü'nce teknik rapor tutulmuş ve söz konusu raporda hiç ilgisi bulunmamasına rağmen, AKP Mezitli İlçe Başkan Yardımcısı Teşkilat Başkanı Fahri Örener işgalci olarak gösterilerek hak sahibi olmasının yolu açılmıştır.
Mezitli Belediyesi tarafından da arsanın hiç kimsenin işgalinde, kullanımında olmadığı yönünde itirazda bulunularak yeşil alana dönüşmesi önerilmiştir.
AKP'Lİ İŞARET EDEN RAPORA DİKKAT ÇEKTİ
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü'nce oluşturulan heyetin, alanda incelemelerde bulunduktan sonra hazırlanan raporda AKP'li müteahhitti işaret etmesine de dikkat çeken Başarır, şu bilgileri verdi:
“Yapılan incelemede talep edilen sahanın 37 nolu Orman Kadastro Komisyon Başkanlığı'nca 22.04.2020 tarih ve 43 nolu mahkeme kararlarına göre sınır düzenleme tutanağında ayrıntıları açıklandığı şekilde orman sayılan 364 ada 2 nolu tapulama parselinin tamamını kapsadığı görüldü.
Bu yerin 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olduğu tarla ve bahçe niteliğinde tarım arazisine dönüştüğü, halen aynı özelliğini sürdürdüğü bu niteliği ile kullanılmasında yarar olduğu görülmektedir.
364 Ada 2 nolu tapulama parselinin tamamı olarak yapılan tespitlere aynen uyularak (364 Ada 2 parsel nolu Devlet Ormanının tamamının) 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 3302 sayılı kanunla değişik 2B maddesi uyarınca hazine adına orman sınırları dışına çıkartılmasına oy birliğiyle karar verildi.”
CHP'li Başarır, Mezitli Belediyesi'nin söz konusu alanın 1/5000 Nazım İmar Planı'nda yeşil alan olarak işaretlenmesi hususunda Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunduğunu, bu tür yerlerin öncelikle kamu amaçlı kullanılmasının gözetilmesi gerektiğini de belirtti.
İŞTE YANITLANMASI İSTENEN SORULAR:
Vekil Başarır, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
AKP Mezitli İlçe Başkan Yardımcısı ne şekilde ve ne zamandan beri söz konusu arazide işgalci olarak bulunmaktadır?
Söz konusu arazinin 2B statüsüne dönüştürülmesinde AKP İlçe Başkan Yardımcısının işgalci olmasının bir etkisi olmuş mudur?
Mezitli'de bulunan arazinin kamu yararı gözetilerek tüm halkın kullanımına açılması yerine tek bir kişinin kullanımı için önünün açılması ne derecede hukuki, ahlaki ve etiktir?
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü'nce hazırlanan rapor, kişiye özel bir rant sağlanması için hazırlanan bir rapor değil midir?
Orman Kanunu'nun 2. Maddesinde “Orman sınırları dışarısına çıkartılan bu yerler devlete ait ise hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır” denilmesine rağmen söz konusu arazinin AKP İlçe Başkan Yardımcısı olan bir kişiye tahsisin önü neden açılmıştır?
Söz konusu AKP ilçe yönetiminde yer alan bir kişi olunca, kamu yararı göz ardı edilmesi mi gerekmektedir?
Şehit adı verilen bir arazinin, özel mülkiyete geçirilmesi için çaba harcanması aynı zamanda şehitlerimize yapılan bir saygısızlık değil midir?
Bu uygulamadan vazgeçilerek, şehitlerimizin hatırasının yaşatılması adına bir katkıda bulunulması düşünülmekte midir?
Sözcü