ABD merkezli Bloomberg'in haberine göre Suriye muhalefet güçlerinin Şam'a doğru hızla ilerlemesi esnasında, devrik Başkan Beşar Esad’ın ülkeden kaçışını Rusya ayarladı.
Habere göre Rus yetkililer, 2011’de Libya lideri Muammer Kaddafi’nin linç edilip öldürülmesinin bir benzeri Suriye'de görmek istemedi.
Bu durum, Rusya’nın müttefiki olan Esad konusunda daha hassas davranmasına yol açtı. Rusya, Esad’ı kurtarmak için harekete geçti, ancak rejimi ayakta tutamayacağını da fark etti.
Rusya, Esad’ı savaşın kaybedileceğine ikna etti ve ailesiyle birlikte Şam'ı hemen terk etmesi şartıyla devrik Başkan'a güvenli bir çıkış yolu sundu.
Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliklerinin açıklanmasını istemeyen üç kişi Rusya’nın bu kararını, bir Kaddafi olayını daha önleme çabası olarak nitelendirdi.
Rus istihbarat yetkilileri, Esad’ın firarını organize etti. İki farklı kaynağa göre, Esad’ı taşıyan uçak Rusya’nın Suriye’deki hava üssünden kalktı. Uçak, fark edilmemesi için transponderını kapattı. Uçağın güvenliği sağlanırken, operasyonun gizliliği ön planda tutuldu.
Habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esad’ın yönetimine yönelik tehdidin neden zamanında tespit edilemediğini sorguladı, ancak net bir yanıt alamadı.
Kremlin’e yakın bir kaynağa göre, istihbarat servislerinin başarısızlığı Putin’i rahatsız etti. Bu durum, Kremlin’in sahadaki gerçekleri kabullenerek farklı bir strateji izlemesine neden oldu.
Ailesiyle birlikte bu şekilde firar eden Esad, 61 yıllık Esad hanedanlığını sona erdirdi. Baba Hafız Esad’ın 1971’de başlayan yönetimi, oğlu Başar’ın 2000’de başkanlığı devralmasıyla devam etmişti.
Esad’ın ayrılmasının hemen ardından HTŞ militanları, Şam’a çatışmalara maruz kalmadan girerek zafer ilan etti. Daha sonra da HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, Suriye'deki Emevi Camii'de konuşmasını verdi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov yorum yapmaktan kaçındı. Başkan Putin, rejimin çöküşü hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı. Rusya, devrik firari Esad hakkında sessizliğini koruyor.
Sözcü