Home
23 Temmuz 2024 ( 5 izlenme )
Reklamlar

Bozcaada'ya jeotermal hançer!


Bozcaada'ya jeotermal santral (JES) kurularak ölüm fermanı çıkarılıyor. 24 Temmuz'da yapılacak ihale ile adanın yarısından fazlası olan 4 bin futbol sahası büyüklüğündeki 2 bin 259 hektar alan, jeotermal kaynak arama sahası ilan ediliyor. Havayı kirletmemek için makam aracı yerine bisiklet kullanan Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Yahya Göztepe SÖZCÜ'ye konuştu ve "Cennetimize dokunmayın" diyerek isyan etti.


Üzüm bağları ile çevrili ve doğal güzellikleri ile ön planda olan Bozcaada'ya jeotermal santral (JES) kurularak, ölüm fermanı çıkarılıyor. Yarın Çanakkale İl Özel İdaresi'nde yapılacak ihale ile adanın yarısından fazlası olan 4 bin futbol sahası büyüklüğündeki 2 bin 259 hektar alan jeotermal kaynak arama sahası ilan ediliyor.

Havayı kirletmemek için makam aracı yerine bisiklet kullanan Bozcaaada Belediye Başkanı CHP'li Yahya Göztepe, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada "JES'ler üzüm bağlarımızı kurutur, havaya salacağı hidrojen sülfür, karbon dioksit, kükürt, metan ve amonyak salınımı ile adamız yaşanmaz hale gelir. Bu gazlar insan sağlığına da zararlı, cennetimize dokunmayın. İhale iptal edilmezse yargıya gideceğiz" dedi.

GERMENCİK ÖRNEĞİ ORTADA

Bir süre önce Aydın Germencik'e yapılan jeotermal santral, incir ve zeytin ağaçlarını kurutup, toprakta da çökmelere neden oldu. Denizli, Manisa ve İzmir'deki JES'ler de verimli tarım arazilerinde tahribata yol açtı.

Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe şunları söyledi:

"Jeotermal santral burayı yaşanmaz hale getirir. Üzüm bağlarımız ve tarım arazileri yok olur. Yerel yönetim olarak bize hiçbir bilgi verilmeden ihale yapılıyor. Burada 3 bin kişi yaşıyoruz, yaz aylarında gelen misafirlerimiz ile nüfusumuz olağanüstü artıyor ve cennetten herkes yararlanıyor. Adamızı mahvetmeye kimsenin hakkı yok. Suyumuz da kısıtlı ve ekosistemi değiştiren JES'ler büyük oranda su kullanıyor. Turizm çevre, tarım, su, hava, insan sağlığı başta olmak üzere her şeyi etkileyecek olan bu girişime itiraz ediyoruz."

JES SANTRALİ NEDİR?

Yer altındaki sıcak bölgelerden yüzeye çıkan iç ısı, jeotermal enerji olarak adlandırılıyor. Jeotermal enerji ile elektrik üretiliyor. JES'ler, fosil yakıta göre çevreye daha az zarar vermesine rağmen, açılan kuyular bitkileri yok ediyor, hayvanların yaşam alanlarını da kısıtlıyor. Jeotermal kaynak suyunun çevreye verilmesi, ekosistemi bozuyor ve su kaynaklarını azaltıyor. Sıvı atıklar çevreye zararlı kimyasallar üretiyor. Bu maddeler, su, hava, çevre ve toprak kirliliğine neden oluyor.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılacak oy pusulası yayınlandı. Muhalefet 2021 Bütçesi'ne şerh düştü! Sarayı temizlik ekipmanlarına 3 milyon 839 bin TL, bütçenin yüzde 20'si faize gidecek! Yabancıya taksitle Çapa Tıp diploması! Ünlü sunucu Ece Üner program sırasında mikrofonu açık bırakıp tuvalete gitti! Salon gülmekten kırıldı