Güneşin zararlı ışınlarından (UVAUVB) en çok etkilenen organlarımızdan biri de şüphesiz gözlerimizdir. Ancak gözlerimizi tehdit eden faktörler özellikle yaz aylarında güneş ışınları ile sınırlı değildir. göz doktoru Mürüvvet Ayten Tüzünalp, yazın güneşin yanı sıra havuzdan kıra, denizden kumsala, kontakt lens kullanımından güneş kremine kadar mevsimsel özellikler nedeniyle gözlerimizin çevresel risklere maruz kaldığını vurguluyor.
Başta alerjik göz hastalıkları, konjonktivit (göz iltihabı) ve göz enfeksiyonları olmak üzere bazı göz hastalıklarının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde arttığını belirten Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, yazın göze çarpan risklerini ve bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemleri anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
Göz doktoru Tüzünalp, "Güneşin UV ışınları görme merkezindeki hücreleri yakıcı bir etkiye sahip olduğu için güneş gözlüklerimizi çok doğru seçmeliyiz." Bizim için UV400 filtreli gözlük veya hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan polarize cam kullanmak mantıklı. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için doğru camlarla güneş gözlüğü seçerken çok dikkatli olmalıyız. "Resim şeklinde karartılan lenslerin arkasında göz bebeklerimiz daha büyüktür ve bu nedenle zararlı etkilere daha fazla maruz kalır."
Havuzda bu kurallara uyun
Mikropların en yoğun üreyebildiği ve bulaşma riskinin en fazla olduğu ortamlardan biri olan havuzların, özellikle hijyen kurallarına yeterince uyulmaması ve aşırı kalabalık olması durumunda göz sağlığı için anında risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Mürüvvet Ayten Tüzünalp de havuzda uzun süre kalınmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Dr. Tüzünalp, “Havuzlarda mikrop üremesini engellemek için kullanılan klor, uzun süre yüzdükten sonra kornea üzerinde toksik etki gösterebiliyor ve göz sağlığına zarar verebiliyor.
Bu nedenle havuzdan çıktıktan hemen sonra yüzücü gözlüğü takmak ve yüzünüzü yıkamak çok önemlidir. doktor kontakt lens kullanıcılarına zorunlu olmadıkça kontakt lenslerle denize veya havuza girmemelerini, bu durumda deniz gözlüğü takmalarını tavsiye eder.
Tüzünalp, aksi takdirde bulaşıcı ajanların lense kolayca yapışarak enfeksiyona neden olabileceğini söylüyor.