Home
26 Şubat 2022 ( 29 izlenme )
Reklamlar

Bütün seçim anketlerini solda sıfır bırakacak anket! İşte Ankara’nın bakmaya korktuğu sonuçlar


NG Araştırma yakın zamanda birbiri ardında gelen zamları vatandaşa sordu.

Yeniçağ'da yer alan habere göre, başta elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları olmak üzere artan hayat pahalılığı vatandaşı nasıl etkiledi?

2022 yılında emekli maaşlarına yapılan %23,56 oranındaki zam emeklilerin beklentisini karşılayabildi mi? Her 2 emekliden 1'inin emekli maaşı dışında başka bir geliri bulunuyor. Ek gelire de gerçekten ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Çünkü ek geliri olan her 10 emekliden 9'u sadece emekli maaşıyla geçinemeyeceğini söylüyor.Emekli maaşı dışında ek geliri olmayanların ise %85'i geçinemediğini belirtti.


Asgari ücrete yapılan %50,54 oranındaki zam çok konuşuldu. Peki, bu zam asgari ücretlinin rahat bir nefes almasını sağlayabildi mi?

Katılımcıların %45'i yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtirken, beklediğim orandaydı diyenlerin oranı ise %33.


Katılımcıların %23'ü asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. %27'si 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı %23. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini belirtenlerin oranı ise %5. Ayrıca 5 veya daha fazla kişinin geçinebileceğini belirtenlerin toplam oranı ise %9. Bir diğer deyişle, her 2 kişiden 1'ine göre asgari maaşla 2 kişi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz.


Son zamanlarda gelen zamların geçim şartları üzerindeki etkilerini sorduğumuzda gelen yanıtlar oldukça dikkat çekiciydi.


Ev kiralarındaki artış katılımcıların %93'ünü olumsuz etkilerken, elektrik, doğalgaz, su faturalarındaki artış ise katılımcıların %95'ini olumsuz etkiliyor. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var.


Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenenlerin oranı ise %95. Ayrıca, katılımcıların %95'i gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz etkilendiklerini belirtti. Arabası olan her 10 kişiden 8'i son zamlardan sonra araç kullanım sıklığını azalttığını belirtti. Arabası olmayan kişilere ise araba almama sebebini sorduğumuzda gelen yanıtlar yine ekonomik sorunları işaret ediyor. Katılımcıların %42'si ekonomik durumunun kötü olmasını sebep olarak gösterirken, %40'ı ise araba fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.


Katılımcılara, oturdukları evi düşündüklerinde ödedikleri kira ile ilgili görüşlerini sorduk. Kiracıların %65'i ev kirasının beklediğinden çok fazla olduğunu belirtirken, beklediğim gibi diyenlerin oranı ise %29. Kirada oturuyorum diyenlerin ödediği aylık kira tutarının ortalaması 1503 TL. Bu tutar ortalama aylık gelirin %23'üne denk geliyor. Ev sahibi olanlara, 'evini kiraya versen beklentin ne olurdu?' diye sorduğumuzda ise gelen yanıtların ortalaması 1821 TL. Kiracıların ve ev sahiplerinin beklentilerinin birbirinden farklı olduğu görünüyor. Ortalama aylık gelir ve gider dağılımına baktığımızda, temel ihtiyaçlarımızın bir kısmının toplam gideri, toplam gelirimizin %71'ine denk geliyor.


Bir çoğumuz geleceğimiz için birikim yapmanın önemli olduğunu düşünür ve bunun için çaba gösteririz. Peki, gerçekten birikim yapabiliyor muyuz? Katılımcıların %72'si birikim yapamadığını söylerken, bazen birikim yapabildiğini söyleyenlerin oranı %24. Düzenli olarak birikim yapabilenlerin oranı ise yalnızca %4.


Aylık gelirinin, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyenlerin oranı %73.


Bu soruya gelen yanıtları bölge bazlı incelediğimizde Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde aylık geliri temel ihtiyaçlarını karşılayamayanların oranı %80'i aşıyor. Son zamanlarda artan pahalılık ne yazık ki büyük kısmımızı derinden etkilemiş görünüyor.


Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mansur Yavaş’tan ilk daha! 25 yıllık gelenek bozuldu… ‘Peygamber soyundanım, 15 Temmuz darbe girişimini de ben önledim’ diyen kadın, 13 milyonluk vurgun yaptı! İrlanda tereyağına muhtaç kaldık, fiyatlar yüzde 55 arttı, tepki yağıyor! Yerli ve Millilik nerede kaldı? Türkiye Varlık Fonu'nu yabancı şirket denetleyecek!