Home
21 Mart 2019 ( 85 izlenme )
Reklamlar

Cargill'den skandal itiraf: O raporu hazırlamamızı hükümet istedi!


Şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde tepki çeken skandal raporun hükümetin isteği üzerine Cargill tarafından hazırlandığı ortaya çıktı.


Şeker fabrikalarının özelleştirmesürecinde Cargill tarafından hazırlanan skandal raporun hükümetin isteği üzerine hazırlandığı açıklandı. Cargill Gıda İletişim Direktörü Ediz Aksoy, “Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk” dedi.

Merhaba Gazetesi’nden Emre Özgül’ün haberine göre, Cargill Gıda Ortadoğu Türkiye ve Afrika Kurumsal İletişim Direktörü Ediz Aksoy, çiftçilere eğitim için geldiği Konya’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz yıl şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde ortaya çıkarılan skandal raporla ilgili olarak çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Aksoy, Biz kesinlikle özelleştirme olsun istemedik. Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk. Önümüzde bir Avrupa örneği var. Yeniden bir şeyleri inşa etmenin anlamı yoktu” dedi.

“Raporda istihdamın ve üretimin artacağına dair hükümete garanti verdiniz mi? Bu raporu, NBŞ pazarında Cargill’in çok daha büyük paya sahip olması için mi hazırladınız?” şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Aksoy, “Raporu verdik. Çünkü hükümet istedi. Biz, memleketin faydasını istiyoruz. Özelleştirmeyi istemedik. Şeker özelleştirmesinin etki analiz raporunu yazdık. Hükümete Avrupa’yı örnek alın dedik. Pancarla ilgili bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Biz, çalışmalarımız ile Türkiye’de fikir önderi olmak istiyoruz. İyi bildiğimiz işleri de Türkiye’ye getirmek istiyoruz” dedi.

CARGILL’DEN RAPORU HÜKÜMET İÇİNDEN KİM İSTEDİ?

İddialara göre, Cargill tarafından hazırlanan skandal raporun geçtiğimiz yıl hükümet içinden dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından istendiği kaydediliyor. 

Cargill tarafından hazırlanan raporda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi talep edilirken, şeker pancarının da aşırı su tükettiği ve mısır tarımına göre ekonomik verimliliğinin de düşük olduğuna dikkat çekilmişti. Hükümet, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde Cargill raporuna yönelik kamuoyunda oluşan tepkiyi kırmak için geçtiğimiz yıl nişasta bazlı şekerlerin kotasını yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürmüştü.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/cargilldenskandalitiraforaporuhazirlamamizihukumeth122036.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

CHP’li Sarıbal: Üretimi bitirdiler, ithalata mecburlar Bir vatandaş: "10 tane metroyu birden yapıyor, kreşler var, 100 bin öğrenciye burs veriyor, kent lokantaları. İstanbul emin ellerde, İmamoğlu'nun icraatlarını görmek istemiyorlar" AKP’nin yalan çıkan 2023 vaatleri Et ve süt üreticilerinden ‘acil tedbir’ çağrısı