Home
23 Mart 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Çayın faydaları

Çay dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olmasına rağmen, kişi başına düşen miktar açısından dünya ülkeleri arasında en çok tüketilen içecek Türkiye'dir. 

Çayın Faydaları
Antioksidan özelliği ile çayın insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkisi olabilir. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir:

1. Çay Kalp Sağlığı İçin Faydalı Olabilir

Siyah çay, kalp sağlığı için faydalı olan flavonoidler adı verilen bir grup antioksidan içerir. Çayın yanı sıra sebze, meyve, kırmızı şarap ve bitter çikolatada flavonoidler bulunur. Düzenli flavonoid tüketimi, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.

Randomize kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay içmenin trigliserit düzeylerini %36, kan şekeri düzeylerini %18 ve plazma LDL/HDL oranını %17 oranında azalttığını buldu. Başka bir araştırma, günde üç fincan siyah çay içenlerin kalp hastalığına yakalanma riskini %11 oranında azalttığını buldu.

Çay ayrıca kan basıncını düşürmede etkili görünüyor. Randomize, kontrollü bir çalışmada, altı ay boyunca günde üç fincan siyah çay içenler, plasebo grubuna kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncında önemli düşüşler gösterdi.

2. Çay bağırsak sağlığını iyileştirebilir

Siyah çayda bulunan polifenoller, iyi bakterilerin büyümesini teşvik ederken, salmonella gibi kötü bakterilerin büyümesini engelleyerek sağlıklı bir bağırsak dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.

Ek olarak, siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı artıran, sindirim sisteminin astarını onarmaya yardımcı olan antimikrobiyal özellikler içerir.

3. İnme Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Siyah çay üzerine yapılan çalışmalardan elde edilen bir başka ilginç bulgu da felç riskini azaltmasıdır.

10 yıl boyunca 74.961 kişiyi takip eden bir çalışmada, günde dört veya daha fazla fincan siyah çay içenlerin, çay içmeyenlere göre felç geçirme riskinin %32 daha düşük olduğu görüldü.

Çeşitli araştırmaları inceleyen bir çalışmada, günde üç fincandan fazla çay (siyah veya yeşil çay) içen kişilerin, günde bir fincandan daha az içenlere göre felç geçirme riskinin %21 daha düşük olduğu bulundu. Bu sonuçlar gözlemsel çalışmalardan geldiğinden, bunları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

4. Çay, Kan Şekerini Düşürebilir

Siyah çay vücutta insülin kullanımını arttırdığı tespit edilen moleküller içerdiğinden şekersiz tüketildiğinde kan şekeri üzerinde faydalı etkileri keşfedilmiştir.

Çayın ve bileşenlerinin insülini teşvik edici özellikleri, hücreler üzerinde yapılan bir in vitro çalışmada araştırıldı. Sonuçlar, siyah çayın insülin aktivitesini 15 kattan fazla arttırdığını gösterdi. Çayda bulunan epigallocatechin gallate adlı bir bileşiğin de insülin seviyelerini iyileştirdiği bulunmuştur.

5. Çaydaki bileşenler kanser hücrelerini etkileyebilir

Bir laboratuvar çalışmasında, çaydaki polifenollerin kanser hücreleri üzerindeki etkisi analiz edildi. Çalışma sonucunda siyah ve yeşil çayın kanser hücrelerinin büyümesini düzenlemede ve yeni hücrelerin büyümesini azaltmada rol oynayabileceği gösterildi.

Başka bir çalışma, siyah çaydaki polifenollerin meme kanseri üzerindeki etkilerini analiz etti. Siyah çayın hormona bağlı meme tümörlerinin yayılmasını engellemede yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Siyah çay ve kanser hücreleri arasındaki bağlantıyı daha net bir şekilde belirlemek için daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç var.

6. Odaklanmayı artırabilir

Siyah çay, kafein ve Ltheanine adlı bir molekül içerir, bu da uyanıklığı ve odaklanmayı artırabilir. LTheanine, beyindeki alfa aktivitesini artırarak gevşemeyi ve daha iyi odaklanmayı destekler.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Güne Yine Akaryakıt Zamlarıyla Başladık! Motorine Tam 1 Lira 29 Kuruş zam geldi! AKP'li belediye başkanı ve bakanlar arasında 500 bin lira kavgası! 'Yazıklar olsun' Beyaz Eşyada İthalat Arttı Tek adam dondurdu! Başkanlık sürecinde doğalgaz faturaları yaklaşık iki kat arttı!