Olay, 3 Aralık 2019’da Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Zaferi Milli Mahallesi’nde meydana geldi. Bale kursundan çıkıp evinin önüne gelen Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, ablası Gizem Özdemir’i cep telefonundan arayarak, apartmanın giriş kapısının anahtarını pencereden atmasını istedi.
Gizem Özdemir de pencereye çıkıp, kardeşine anahtarı attı. Kapıyı açıp binaya giren Ceren Özdemir, arkasından gelen bir kişi tarafından bıçaklandı. Kalbine ve karnına aldığı bıçak darbeleriyle ağır yaralanan genç kız, yere yığıldı. Abla Gizem ve annesi Güfer Özdemir’in sağlık ekiplerine durumu bildirmesi üzerine ağır yaralanan Ceren, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Ceren Özdemir, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Cinayetin ardından harekete geçen polis ekipler, kentteki mobese ve işyeri güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Yapılan inceleme sonucunda Ceren Özdemir’in kurstan çıktıktan sonra yürüyerek evine giderken peşinden 1 kişinin takip ettiği belirlendi. Emniyet müdürlüğü tarafından yapılan kimlik tespitinde katil zanlısının 12 suçtan sabıkası bulunan ve 1 Aralık 2019 tarihinde açık cezaevinden firar eden Özgür Arduç olduğu tespit edildi.
Cezaevi firarisi Özgür Arduç hakkında Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından jet hızıyla 2 iddianame hazırladı. Ceren Özdemir’in öldürülmesiyle ilgili iddianamede, zanlı hakkında ‘Canavarca hisle kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
2 polis memurunun bıçaklanmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede ise, ‘Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs’ suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edildi. İddianamelerde Türk Ceza Kanunu’nun 62´nci maddesi uyarınca ceza indirimi uygulanmaması da talep edildi.
Ceren Özdemir’in öldürülmesiyle ilgili Ordu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşma başladı. Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, katil zanlısı Özgür Aruç ise, duruşmaya tutuklu bulunduğu Van’da ki cezaevinden, SEGBİS aracılığıyla katılıyor.
Duruşmaya katılmak için Ceren Özdemir’in annesi Güfer ve babası Yılmaz Özdemir de sabah Ordu Adliyesi’ne geldi. Duruşma öncesi Ordu Kadın Platformu üyesi bir grup kadın da, ellerindeki döviz ve pankartlarla kadına yönelik şiddete tepki gösterip, kadın cinayetlerini kınadı.
Ceren Özdemir’in fotoğrafı ve ‘Ceren Özdemir için adalet’ yazlı pankartı açan grup, ortak açıklamada bulundu. Kadın platformu temsilcileri, kadına yönelik şiddet olaylarına da dikkat çekerek, Ceren cinayetindeki duruşmaların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.
Öte yandan, sanık Özgür Arduç’un cezai ehliyetiyle ilgili Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden cezai ehliyetinin tam olduğuna ilişkin hazırlanan heyet raporunun okunarak, dava dosyasına konulması bekleniyor. Arduç´un akıl sağlığıyla ilgili oy birliği ile alınan kararda şöyle denilmişti:
“Yapılan psikiyatrik muayenesinde bilincinin açık, koopere (iletişim kurabilen), oryante (uyumlu), affekti otimik (duygu durum bozukluğu yok), düşünce içeriği normal, hezeyan, halüsinasyon tespit edilemediği, gerçeği değerlendirme, yargılama, soyutlama yeteneklerinin normal olduğu tespit edildi”
Katil zanlısı Arduç, ilk duruşmadaki sorgusunda olay anını anlatıp, akli dengesinin yerinde olmadığını belirterek, “Karşıma kim çıkarsa öldürmek istedim. O çıktı. Polise verdiğim ifademi kabul ediyorum. Olaydan sonra biri geldi beni yakalattı. Polisleri de öldürecektim. İntihara kalkıştım. Beni çıkarmayın, ben çıkınca yine öldürürüm, beni tedavi ettirin” demişti.
Hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen ve ceza indirimi uygulanmaması talep edilen katil zanlısı Özgür Arduç ise tutuklu bulunduğu cezaevinden, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Mahkemede, sanık Özgür Arduç’un cezai ehliyetiyle ilgili Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden cezai ehliyetinin tam olduğuna ilişkin hazırlanan heyet raporu okunarak dava dosyasına eklendi.
Heyet raporuna ilişkin savunma yapan tutuklu sanık Arduç, akli dengesinin yerinde olmadığını savunarak, “Burada memur olmasa gözünüzün önünde soyunurum görürsünüz akıl sağlığımın olup olmadığını. Raporda ‘aklım yerinde’ deniyor. Deli olmam için ne yapmam gerek. Hangi doktor raporu vermiş? Ruh ve Sinir Hastanesi’ne gittim, doktor beni anlamadı, ben de onu anlamadım. Akıl sağlığım yerinde değil, yeniden rapor aldırmak istiyorum. Madem rapor vermiyorsunuz, beni hastanede yatırın” dedi.
Sanık Arduç’un yeniden akıl sağlığı raporu hazırlanmasını talebini mahkeme heyeti, oy birliği ile reddedip, mevcut akıl sağlığına ilişkin raporu kabul etti.
Ceren Özdemir’in babası Yılmaz Özdemir, “Sanığın mahkemeden bu kadar talepte bulunması normal değil” derken, Anne Güfer ve kızı Gizem Özdemir de, “Sanık kaçmaya çalışıyor akıl sağlığı ile ilgili talebini reddediyorum. Onun en ağır cezayı almasını talep ediyorum” diye konuştu.
Duruşmada Özdemir ailesinin avukatları, sanığın daha önceki polis sorgusunda ‘bıçak görevini yaptı’ ifadesini sordu. Sanık Özgür Arduç bu soruya, “Siz beni dinlemiyorsunuz, ben sizi niye dinleyeyim” yanıtını verdi. Sanık ayrıca avukatların, “Sakal tıraşı, hamam ve otel parasını nerden buldun” sorusunu da yanıtsız bıraktı.
Ordu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, baroların davaya müdahil olma talebi, reddedildi. Savcılık mütalaasının okunmasının ardından söz alan Arduç, rapora tepki göstererek, “Raporu kendi kafalarına göre yazıp, çizmişler” dedi. Mahkeme hakimi, ara verdiği duruşmada, sanığa son sözü olup, olmadığını sordu. Sanık Arduç da “Yok” yanıtını verdi.
Mahkeme heyeti, daha sonra kararını açıkladı. Sanık Özgür Arduç, ‘canavarca hisle kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin cezada indirime gitmediği karar, duruşma salonunda alkışlandı. (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cerenozdemircinayetinde2ncidurusma5577483/