Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Suriyeli sığınmacıların gün geçtikçe arttığını belirtti.
Oda TV'den Nurzen Amuran'a konuşan Ünal Çeviköz, "20112017 yılları arasında Türkiye'de 276 bin 158 Suriyeli bebek doğdu" ifadelerini kullandı.
Çeviköz, ilk zamanlarda misafir gözüyle bakılan Suriyelilerin gün geçtikçe kalıcı hale geldiklerini söyledi.
Çeviköz'ün açıklamalarından ilgili kısım şu şekilde:
Amuran Efendim biz yeni sisteme uyum sağlamaya çalışırken ilginç bir gelişme oldu. Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın bir çağrısı gündeme oturdu: Savaş nedeniyle yurtdışına giden vatandaşlarının geri dönmeleri istenildi. Resmi kaynaklara göre ülkemizde 3.5 milyon Suriyeli sığınmacı var. Bu çağrı bizim işimizi kolaylaştırmaz mı?
Çeviköz Bu sorun önümüzdeki dönemde Türkiye'nin en çok başını ağrıtacak konulardan biri olmaya adaydır. Herşey den önce bu çağrının üzerindeki Türkiye’de bulunan Suriyeliler somut etkisine bakmak gerekir. Suriye'li Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile International MedicalCorps (IMC) ortaklığında ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) desteği ile 2 Haziran 2014 tarihinde Gaziantep’te açılan Suriyeli Mültecilere Çok Yönlü Destek Merkezi’nin ilk araştırması, kalıcılık sorunsalını da kapsıyordu. Buna göre, ankete katılan Suriyelilerin aşağı yukarı %30’u Türkiye’de kalabileceklerini ifade etmişlerdi. Haziran 2014’ten günümüze dek geçen zaman içerisinde siyasi aktörlerin görüşleri de kalıcılık yönünde değişim gösterdi. Örneğin, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, önceleri tek başına bu krizi yöneten AFAD ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’nın bütçe sunumlarına ilişkin soruları yanıtlarken, “Suriyeliler misafir midir?” sorusuna şu yanıtı vermişti:
“Maalesef ilk anda bu konuya ‘Gelecekler ve birkaç ay sonra gidecekler’ diye bakılıyordu. Ama 3,5 senelik iç savaştan sonra kalıcı oldukları görülüyor. Suriyelilerle ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, Sağlık Bakanlığı’nın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bulunduğu koordinasyon toplantısında artık ‘Bu insanlar kalıcı. Onun için sorunlarını kalıcı olarak nasıl çözeriz?’ diye düşünülüyor.”
Kamu Denetçiliği Kurumunca hazırlanan "Türkiye'deki Suriyeliler" özel raporuna göre de, 20112017 yılları arasında Türkiye'de 276 bin 158 Suriyeli bebek doğdu. Bu koşullar altında Suriyelilerin ellerini kollarını sallayarak evlerine gitmelerini beklemek zor. Bize düşen, ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere yardımcı olmak ve Türkiye’de kalanları da topluma entegre etmek olmalıdır. Suriyelilere yönelik dezenformasyon kampanyaları, ırkçılık, sömürü ve gettolaşma yakın gelecekte çözümü çok zor sorunlara yol açabilir. Türkiye'de kalmak isteyen Suriyelilerin topluma entegrasyonları yönünde, yapıcı ve olumlu bir siyaset izlemek CHP'nin sosyal demokrat kimliği ile de uyumlu olacaktır.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/cevikozturkiyede276binsuriyelibebekdogdu198585h.htm