Ekonomik kriz, çiftçiye gübre darbesi yaptı. Çiftçiler, fiyatların aşırı ölçüde yükselmesi nedeniyle gübre kullanamaz hale geldi. Çiftçinin azalan talebi, gübre firmalarının satışlarının düşmesine ve zarar yazmalarına neden oldu. Çiftçinin iştiraki olan GÜBRETAŞ, bu sebeple 2018 yılında 329 milyon lira zarar etti. Bunlar olurken, şirketin, aralarında eski vekillerin de bulunduğu yönetim kurulu üyelerinin huzur haklarına yüzde 80 ile 88 arasında zam yapılması pes dedirtti!
329 MİLYON TL ZARAR ETTİ
Gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı çiftçi gübreyi kullanamaz hale geldi. Çiftçinin gübre kullanımının düşmesi gübre firmalarının da satışlarını olumsuz etkiledi. Olumsuz etkilenen gübre firmalarının başında da çiftçi iştiraki olan GÜBRETAŞ geldi. Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, GÜBRETAŞ’ın gübre satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14 düştü. 2017 yılında 31 milyon lira kâr yapan GÜBRETAŞ, geçtiğimiz yılı tam 329 milyon lira zararla kapattı. Kötü geçen 2018 yılına rağmen GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri bugüne kadar görülmemiş bir şekilde yüzde 8088 artırıldı.
YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?
GÜBRETAŞ Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu başkanı olan Fahrettin Poyraz’ın aylık huzur hakkı ücreti 5 bin liradan 9 bin liraya, diğer yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri ise 4 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi.
Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri her yıl yüzde 2025 oranında artırılırken, şirketin yüksek oranda zarar açıkladığı bir dönemde yüzde 80 ile yüzde 88 arasında artırılması; “Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?” eleştirilerini gündeme getirdi.
AKP ESKİ MİLLETVEKİLİ YÖNETİMDE
GÜBRETAŞ’ın 2 Mayıs’ta yapılan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu üyeliklerine; Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bağcı, Tarım Kredi Kooperatifleri eski Yönetim Kurulu Başkanı ve AKP İnegöl Belediye Meclis üyesi Selahattin Külcü, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, AKP Bursa eski Milletvekili ve eski İl Başkanı Mehmet Tunçak ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Okan Ateş seçildi.
Çiftçi, yaşanan ekonomik krizden dolayı aşırı yükselen gübre fiyatları sebebiyle gübre kullanamadı. Çiftçinin azalan talebi, gübre firmalarının satışlarının düşmesine ve zarar yazmalarına neden oldu. Çiftçinin iştiraki olan GÜBRETAŞ, bu sebeple 2018 yılında 329 milyon lira zarar etti. Bunlar olurken, şirketin, aralarında eski vekillerin de bulunduğu yönetim kurulu üyelerinin huzur haklarına yüzde 80 ile 88 arasında zam yapılması pes dedirtti!.
Çiftçi yaşanan krizden dolayı zor günler geçirirken, çiftçinin gübre şirketinde Yönetim Kurulu’nun maaşına yüzde 80 ile yüzde 88 arasında artış yapıldı. Çiftçinin gübre şirketi olan GÜBRETAŞ’ın, 2018 yılına ilişkin genel kurulu 2 Mayıs’ta yapıldı. Genel kurula sunulan bilgiler dikkat çekerken, AKP eski milletvekili ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu Yönetim Kurulu üyelerinin maaşlarına yapılan yüksek artış çiftçide şok etkisi yaptı.
ASIL DARBEYİ SATIŞLARDAN YEDİ
GÜBRETAŞ için 2018 yılı diğer gübre firmaları gibi iyi bir yıl olarak geçmedi. Yaşanan krizle birlikte gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı çiftçi gübreyi kullanamaz hale geldi. Çiftçinin gübre kullanımının düşmesi gübre firmalarının da satışlarını olumsuz etkiledi. Olumsuz etkilenen gübre firmalarının başında da GÜBRETAŞ geldi. GÜBRETAŞ’ın gübre satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14 düştü. Yaşanan ekonomik krizin faturası GÜBRETAŞ’a ağır oldu. 2017 yılında 31 milyon lira kâr yapan GÜBRETAŞ, geçtiğimiz yılı tam 329 milyon lira zararla kapattı. 2018 yılı hem çiftçi hem de iştiraki olan GÜBRETAŞ için iyi bir yıl olarak geçmezken, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin bugüne kadar görülmemiş bir şekilde yüzde 100’e yakın bir oranda artırılması ‘Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?’ eleştirilerine neden oldu.
ÜRETİM VE SATIŞI DÜŞTÜ
GÜBRETAŞ, satışlarının önemli bir kısmını bağlı ortaklığı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile gerçekleştirirken, yaşanan krizden dolayı 2018 yılında hem gübre üretimi hem de gübre satışı düştü. 2018 yılında 515.880 ton kompoze, 91.810 ton azotlu ve 62.440 ton fosfatlı gübre olmak üzere toplam 670.130 ton katı gübre üreten GÜBRETAŞ, katı gübre üretimini 2017 yılına göre yüzde 1,92, sıvı ve toz gübre üretimi ise yüzde 5,35 düştü.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ciftciyegubredarbesi234838h.htm