Home
01 Temmuz 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Covid19 sonrası artış gösterdi, bu belirtilere dikkat!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İsmail Büyükceran, Covid19 döneminden sonra kemik dokusunu besleyen kan damarlarının çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucu kemik canlılığının kaybı olarak bilinen avasküler nekroz hastalığında artış gözlemlediklerini söyledi.

Kovid19 tedavisinde kortizon kullanımının ardından avasküler nekroz hastalığında yaş aralığının azaldığını ve arttığını belirten Dr. Büyükceran, "Hastalığın erken evrelerinde istirahatle tedavi edilebilirken, ilerleyen evrelerde kök hücre tedavileri, canlandırma önlemleri veya protez tedavileri kullanmamız gerekebiliyor."

AŞAMA SİSTEMİ TARAFINDAN BELİRLENİR

Evreleme sistemini kullanarak avasküler nekroz hastalığının şiddetini ve şiddetini belirlediklerini belirten Dr. Öğretmen üye Büyükceran şunları söyledi:

Hastalık, kemik dokusunu besleyen kan damarlarının çeşitli nedenlerle hasarlanarak kemik beslenmesinin bozulmasına ve buna bağlı olarak kemik canlılığının kaybolmasına neden olan bir durumdur. Kalça eklemi birincil olarak etkilense de, omuz ve diz gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Normalde, insidans yılda yaklaşık 200.000 vakadır. Ancak Covid19'dan sonra insidans keskin bir şekilde arttı.


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İsmail Büyükkeran

– Özellikle Covid19 döneminde tedavi için kullandığımız yüksek doz kortizonun bu durumda etkili olduğunu biliyoruz. Öncelik hayat olduğu için hayatı korumaya çalıştık. Vatandaşlarımız kalça içlerinden kasıklara doğru yayılan, yürümekle artan, istirahatle azalan ağrılardan şikayetçiydi. Bu hastalarda yapılan tetkiklerde evreleme sistemini kullanarak ağırlık derecesini belirliyoruz.

– 1. ve 2. evrelerde istirahat ve dekompresyon ile hastalarımızın kalça ve eklem bütünlüğünü koruyabilirken ileri evrelerde kök hücre tedavileri, yağ hücresi türevli kök hücreler ile onarımlar ve core dekompresyon dediğimiz canlandırıcı işlemler uygulayabiliyoruz.

EKLEM AĞRISI OLAN HASTALAR İÇİN UYARI

Hastalığın Kovid öncesi dönemde ileri yaşta ortaya çıktığını savunan Dr. Üye öğretmen Büyükceran, “Covid öncesi yaş aralığı ileriydi. Hastamızın önceden veya bilinen bir kronik hastalığı, bilinen kortizon alımı veya romatolojik bir hastalığı varsa bunu daha erken yaşta fark edebiliyoruz. 

Ancak bunlar olmasaydı ve hasta tamamen sağlıklı olsaydı daha ileri yaşlarda görebilirdik. Covid bu yaş grubunu çok erken vurdu. 20'li yaşlarında avasküler nekrozlu hastalarımız da var, küçük yaştan itibaren protez taktıran hastalarımız da var.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Teyzemizden RTE'ye 'Toprakları satıyorsun ! Atatürk'ün ülkesini rezil etmeye hakkın yok !' Vatandaştan Tarım Kredi indirimi yorumu: "Fark eden hiçbir şey yok!" ‘Müjde' zamma dönüştü! Doğalgaza 9 kez zam geldi! Vücudumuzdaki enerji alanları ve şifa meditasyonu!