Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kadın personele başörtüsü kullanma serbestliği getirilen düzenlemenin yürütülmesine Danıştay 2. Dairesi red verdi.
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) türban serbestliğine karşı idari dava açmış ve HKP’nin avukatları, açtıkları davada, TSK’daki türban serbestliğinin Anayasa'daki laiklik ilkesine aykırı olduğunu ifade etmişti.
Açılan davada Danıştay Savcısı verdiği mütaalada 'Kamu hizmetinde 'laiklik ilkesi' tarafsızlık ilkesinin bir unsuru olup, dinsel alanda tarafsızlık, laiklik olarak da tanımlanabilir.
Tarafsızlık, kamu hizmetine hakim olan temel ilkelerden biridir. İdareye yüklenmiş bir ödev niteliğini taşıyan tarafsızlık ilkesi ile kamu hizmetini yürüten personele siyasi, sosyal ve dinsel eğilimlerini dışa yansıtmama yükümlülüğü getirilmiş, kamu hizmetinin düzenli ve her türlü kuşkudan uzak bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 6. maddesinde yer verilen tarafsızlık ve eşitlik ilkesine bağlı kalmakla yükümlü bulunan kamu personelinin, hizmetin yürütümünde taraflı davrandığı yönünde şüpheye neden olmaması, siyasi görüşlerini, dinsel aidiyetlerini hiçbir şekilde belli etmemesi gerekir.' ifadelerini kullandı.
DANIŞTAY RED VERDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kadın personele başörtüsü kullanma serbestliği getirilen düzenlemenin yürütülmesine Danıştay 2. Dairesi red verdi.
Danıştay 2. Dairesi, 1'e karşı 4 üyenin oyuyla reddedilen düzenlemenin iptal istemine ilişkin kararı ise önümüzdeki günlerde verilecek.
Verilen kararda, 'Uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinin 6352 sayılı Yasa ile değiştirilen 2, fıkrasında sayılan koşullar (telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları) gerçekleşmemiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin reddine oyçokluğu ile karar verildi' denildi.
https://www.siyasetcafe.com/danistaydantskdaturbanared44490h.htm