Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında, 'manevi danışmanlık ve din hizmeti' protokolü imzalandı. Protokole göre KYK yurtlarında psikolog yerine 711 imam danışmanlık yapacak.
Peki nedir bu manevi danışmanlık?
Euronews’ten Burcu Karakaş, KYK yurtlarında kalan öğrencilerle görüştü ve Diyanet tarafından atanan manevi danışmanlar hakkında konuştu. Öğrenciler, manevi danışmanların yurtlarda nasıl görev aldıklarını, onlarla olan iletişimlerini anlattı.
“NEDEN PSİKOLOG YOK, MANEVİ REHBER VAR”
Burcu Karakaş, konuyu şöyle kaleme aldı; “Ankara’da gittiğim yaz okulunda bir kız intihar girişiminde bulunmuştu. Yurttaki memurlara ‘Neden psikolog yok, manevi rehber var? İlahiyat okuyup nasıl yurtlarda psikolog görevi yürütürler’ demiştim. ‘Biz bilmeyiz, yukarıdan geliyor onlar’ dediler.”
Bugün avukat olan Elif, öğrenci olduğu dönem Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtta Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından atanan ve “manevi danışman” olarak görev yapan kişiye bu şekilde tepki vermiş. Elif bu konuda yalnız değil…
DİB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 2015 yılında bir protokol imzaladı. Bakanlığa bağlı yurt, tesis, kamp ve gençlik merkezlerinde “gençlerin beden ve ruh sağlıkları ile manevi gelişimlerine katkıda bulunulması amacıyla” Diyanet’e bağlı görevliler tarafından din eğitimi verilmesi için imzalar atıldı.
Diyanet’in 2018 Mali Durum ve Beklentiler raporunda, “gençlerin sahih dini bilgiye ulaşmaları amacıyla” yurtlarda 20182019 döneminde 81 ilde 615 manevi rehber görevlendirildiği belirtiliyor. Bu sene ise KYK yurtlarında “manevi danışman” olarak görev yapacak 400 kişiye Ankara’da eğitim verildiği basına yansımıştı. Erbaş eğitim toplantısında, “Gönülleri fethetmemiz gerekiyor. Fırsatları çok iyi değerlendirmek zorundayız” demişti.
Diyanet’in tabiriyle, manevi danışmaların gençlere “rol model” olması bekleniyor. Asgari yeterlilik şartı için, “görev almak isteyen personelin dini yükseköğrenim mezunu veya farklı alan lisans mezunu olmaları” aranıyor. Manevi danışmanlar cuma hariç, haftada dört gün, günde en az beş saat olmak üzere görev yapıyor.
“PSİKOLOJİK DANIŞMAN GİBİ GÖRÜŞEBİLECEĞİMİZ SÖYLENDİ”
20132017 yılları arasında Eskişehir’de bir KYK yurdunda kalan D., yurtta kaldığı son sene manevi danışmana oda tahsis edildiğini belirterek, “Hem dini hem de sosyal sorunlarla ilgili randevu alıp psikolojik danışman gibi görüşebileceğimiz söylenmişti” diye anlatıyor. Ankara’da KYK yurdunda kalan M. ise yaşadıkları durumu, “Dini danışman, danışmanlık alalım diye tabiri caizse öğrencilere ‘yapışıyor’ idi” diye aktarıyor.
Erzurum’da yurtta kalan M. ise danışmanlıktan memnun… “Ben Elhamdulillah Müslümanım. Bizim kaldığımız yurtta imam mevcut ve cuma günleri namazları o kıldırıyor. Ayrıca manevi anlamda da her türlü danışmanlığı bize yapabileceklerini söylüyorlar” diyor.
“KADIN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ETKİNLİKLERİN NEREDEYSE TAMAMI AİLE ÜZERİNE”
Diyanet’in yurtlarda yürüttüğü hizmetler arasında sadece “manevi danışmanlık” yok. Kız yurdunda kalan bir genç, dini sohbetler, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri gibi organizasyonlar olduğunu da dile getiriyor. “Kutlu Doğum Haftası’nda Peygamberin sevdiği yemeklerden menü olurdu. Bir gün tirit yemeği çıkmıştı, ücretsiz alabiliyordunuz” diyor. Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinden örnek veren bir başka öğrenci ise, “Eğlence düzenlenir, katılan öğrencilere çekilişle hediye dağıtılırdı. Katılımı teşvik için yapılan şeylerdi tabii” diyor.
Ankara Şerife Bacı Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan bir genç, dini programların 15 Temmuz darbe girişiminden sonra arttığını söylüyor. DİB Başkanı Erbaş bir başka konuşmasında, “Dini istismar eden terör örgütleriyle mücadele kapsamında özellikle gençlerimize yönelik bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir” demişti.
Aynı öğrenci, kadın öğrencilere yönelik etkinliklerin neredeyse tamamının aile üzerine olduğunu belirtiyor. “Sanki ailede tüm sorumluluk kadındaymış gibi bir algı yaratılıyor” diyor.
“YEMEKHANEDE TERAVİH NAMAZI KILINIYOR”
E., Erzurum’da KYK yurdunda kalıyor. Yurtta çoğunlukla milliyetçilik ve din motifli söyleşiler olduğunu söylüyor. Özellikle Ramazan ayında dini etkinliklerin arttığını dile getirerek, “Yemekhanede teravih ve cuma namazı kılınıyor. Geçtiğimiz ramazan ayında Sakalı Şerif gelmişti” diyor. 2016 Haziran ayında KYK’nın resmi sitesinde yer alan açıklamada, DİB ile imzalanan protokol gereği yurtlarda görevlendirilen manevi rehberlerin gençlere “daha bilinçli ve huzurlu bir Ramazan geçirmeleri” için yardımcı olduğu belirtilerek, “Yurtlarda mukabele okunuyor; namazlar hep birlikte yurt mescidinde kılınıyor. Bazı yurtlarda mescidin yetersiz kalması dolayısıyla teravih namazı bahçede eda ediliyor” deniyor.
E., hem kendisinin hem de bazı arkadaşlarının dini etkinliklerden sıkıldığını ekliyor. “Olmasın demiyorum ama bilimsel ve kültürel etkinliklerin de ağırlıklı olmasını istiyorum. Türkiye'nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan beklenmeyecek şeyler ne yazık ki” diye ekliyor.
GÖNÜLLÜLÜK ESAS AMA…
Diyanet’in yurtlarda yürüttüğü hizmetlerde zorunluluk yok, yani gönüllülük esas… Ancak karşıt durumlarla karşılaşan öğrenciler de olmuş. Bursa Orhangazi’de KYK yurdunda kalan M., “20172018 eğitim döneminde bir sene kaldım. Dini seminerler oluyordu. Katılım zorunlu olmamakla beraber yurt müdürü tarafından katılmamız için baskı yapılırdı. Akşam yemek saatine denk gelirse yememiz engellenir ya da zorlaştırılırdı” diye anlatıyor. Bir başka yurtta kalan öğrenci de gönüllük esasının ihlal edildiğini şu şekilde aktarıyor:
“Odalarda eşya düzenini bozamazsınız. Ama yurt müdürü Diyanet’in söyleşilerine katılmak şartıyla değiştirebileceğimizi söylemişti. Biz reddetmiştik. Yaşımız daha büyük olduğu ve eski hali bildiğimiz için itiraz edebiliyorduk. Ama yeni nesil maalesef uyguluyordu.”
Kocaeli Zekiye Gündoğdu Yurdu’nda kalan bir öğrenci de benzer şekilde, “Benim kaldığım yurtta A ve B bloklar ranzalı, tuvalet ve banyo ortaktı. Vakıfta ise odalar bazalı, banyo ve tuvalet odaların içindeydi. Seminerlere sıklıkla katılanlar için vakıfta kalma şansının arttığı söylentisi vardı” diye anlatıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK yurtlarındaki Diyanet etkinlikleri ile ilgili bilgi edinme hakkı kapsamında yaptığımız başvuruya bu haberin yayınlanma süresi içinde yanıt vermedi.
“MADEN GEZİSİ DEDİLER, TÜRBEYE GİTTİK”
S., mühendislik okuyor. Yurt müdürlüğü geçen sene maden gezisi düzenleyeceğini söylemiş. Geziye katılmak üzere yola çıkan öğrenciler kendilerini bir türbede bulmuş. “Fikrimiz sorulmadan ve bilgimiz olmadan bir türbeye götürüldük. Sabah türbeye, öğleden sonra madene gittik” diyor. Birkaç öğrenci “Bunun için gelmedik” diye itiraz etmiş fakat geri kalan öğencilerin ses çıkarmadığını anlatıyor.
İstanbul’da KYK yurdunda kalan bir öğrenciden edindiğim “Haftalık Ders ve Sohbet Programı” duyurusunda, hafta içi her gün “Kur’anı Kerim”, “HadisSiyer”, “TefsirMeal”, “İlmihal” sohbetleri düzenlendiği notunun yanı sıra, “Hafta içi her gün 13.0022.00 saatleri arasında ‘manevi danışmanlarımız’ yurttadırlar” bilgisi yer alıyor. İstanbul’da bir yurtta kalan G., her sene muhakkak Kuran kursu açıldığını, dini günlerde mutlaka yurdun mescidinde program düzenlendiğini söyledikten sonra gülümseyerek ekliyor:
“Dördüncü senemdeyim, bir defa olsun milli bayram kutlandığını görmedim!”
https://odatv.com/madengezisidedilerturbeyegittik12121913.html