Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yerli içerik "Atatürk" dizisini platformunda yayınlamama kararı alarak tepkilerin odağı oldu.
Başkanı Ebubekir Şahin ise yerli içerik "Atatürk" dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığı belirtilen Disney+'ın savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
Bugün ise TBMM’de Dijital Mecralar Komisyonu’nda Disney yöneticileri savunma yaptı.
Disney Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner’in toplantıda verdiği kaçamak yanıtlar komisyon üyelerini tatmin etmedi.
Toplantıda yer alan CHP’nin Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Hasan Öztürk’le konuştum.
TÜM DÜNYAYA MAL OLMUŞ ATATÜRK’Ü NEDEN ENGELLEDİNİZ
Atatürk dizisiyle ilgili hassasiyetlerini dile getirdiklerini ifade eden Öztürk, Türkiye’deki ekibin büyük bütçelerle ve yatırım yaptığına dikkat çekti. Öztürk, Atatürk gibi sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya mal olmuş bir kişiyi anlatacak dizinin neden engellendiğini sorduklarını kaydetti.
Disney yönetiminden çok soyut yanıtlar aldıklarını ifade eden Öztürk, “Bu konudaki tepkimizi biz de gösterdik. Bunun hissedarları üzerinde fonların etki altında kaldıklarını söyledik. Kendi kararlarını vermediklerini bir lobiye teslim etmelerinin kabul edilemez olduğunu söyledik” dedi.
“ÜYELİĞİMİ İPTAL ETTİM”
Atatürk dizisinin yayınlanmama kararının ardından Disney’in Türkiye’deki üyeliklerindeki düşüşe dikkat çeken Öztürk, kendi üyeliğini de bu süreçte iptal ettiğini söyledi.
Disney yönetiminin komisyonun duymasını istediği sözleri söylemeye çalıştığını kaydeden Öztürk, “Türkiye’ye ait abonelik sayıları, vergiler, Atatürk dizisinden sonra değişimin durumunu sorduk” dedi.
Dünya üzerinde Disney’in 11 milyon üye kaybı olduğunu ifade eden Öztürk, “Türkiye’deki dağılımı sorduk. Atatürk dizisiyle birlikte belli sermaye gruplarının etkisinde kalmalarını söyledik” diye konuştu.
Öztürk, bu sorulara da Disney yönetiminin somut bir yanıt veremediğini kaydetti.
Öztürk, “Zaten izleneceğini düşündüğünüz kaynak ayırdığını biz diziyi “ekonomik gelir sağlayamaz ürünleri yayınlamalayalım” bahanesiyle tasarruf dediler. RTÜK’ün revizyona gitmesi gerektiğini söyledik. RTÜK yönetimine de söyledik. Dijital platformlar gittikçe yaygınlaşıyor. Buna kimse inanmaz” diye konuştu.
ÇEVİRİ KONUSU
Disney’in yayınladığı yabancı dizilerde kullandığı çeviri anlayışına da dikkat çeken CHP’li üyeler, “Farklı anlama gelecek kelimelerde en ağır ifadeler kullanılıyor” eleştirisinde bulundu.
DISNEY YÖNETİMİ DEĞİŞMEDİ
Atatürk dizisinin yayınlanmamasıyla gelen tepkilerin ardından Disney yönetiminde bir değişikliğe gidilip gidilmediğini de CHP’li Öztürk’e sordum.
Öztürk, “Disney Türkiye’de yönetimde değişiklik olmadı. Diziye yapılan yatırımı da filme çevirerek para kazanmayı sağladılar. Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğdiler. ABD’deki ermeni lobisinin kendi yayınladıkları haber ve iletişim kanallarında da lobinin etkili olduğunu ifade ediyorlar. ABD Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) taleplerinin etkilendiğinin biz biliyoruz. Buradakiler ifade edemedi” dedi.
DISNEY’DEN 4 DİZİ GELİYOR
Disney’in anlattığı gibi “Türkiye’deki dizifilm sektörüne katkı sağlıyoruz kısmı çok zayıf” diyen Öztürk, Disney’in 2025 yılının ilk yarısında 4 tane yerli üretimi sunacaklarını söylediklerini ifade etti.
SONUÇ NE ÇIKTI
Dijital platformlardaki büyümüye dikkat çekilen toplantıda yerli içeriklerin ve yabancı içeriklerin kalitesine dair önerilerde bulunuldu. Sektöre ve Türkiye’nin diline, kültürüne dair dizilerin olması konusuna dikkat çekildi.
RTÜK’ün internet yayıncılığıyla ilgili 6112 sayılı kanunun yetersizliğini değerlendirmeleri gerektiği toplantıda konuşuldu. Dijital mecra yöneticilerinin bundan sonra Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili Türk milletine somut verilerle birlikte TBMM’de sunum yapmalarını istendi.
“Sadece dinledik, sorularımıza yanıt alamadık” diyen Öztürk, “ Bu Türk milletine saygısızlık dedik. Ticari sır olma ihtimali yok” dedi.
Odatv.com