Home
02 Temmuz 2019 ( 76 izlenme )
Reklamlar

Diyanet, kul hakkı yiyor!


Yasalara göre devlet ve özel sektör belli oranlarda engelli işçi, çalıştırmak zorunda. Ancak devlette 14 bin engelli kadrosu boş tutuluyor ve atama yapılmıyor. Özel sektörde de çalıştırılması gereken 21 bin engelliye iş verilmiyor.



CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yaptığı açıklamada, Çalışma Bakanlığı'nın engelli çalıştırmayan özel sektör işyerlerine 3 bin 250 lira ceza keserken, devletin de 14 bin boş kadroya atama yapmadığı için cezalı duruma düştüğünü söyledi. Toprak, “Boş tutulan engelli kadrolarında 6 bin 167 kişiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk sırada yer alırken bu kurumu, 1606 engelli açığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı izliyor” dedi.

DİYANET ÖN SIRADA

Engelli istihdamında yasaların bizzat iktidar tarafından çiğnendiğini dile getiren Toprak, “Anayasa ve çalışma yasaları, engelli yurttaşlarımızın istihdamı açısından pozitif ayrımcılık öngördüğü halde, iktidar anayasa ve yasaları hiçe sayarak kamudaki binlerce engelli kadrosunun yıllardır boş tutulduğunu resmi verilerle itiraf etmek zorunda kaldı. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran kamu kurumlarında yüzde 4, özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli işçi istihdamı ve memurların da yüzde 3'ünün engellilerden oluşması yasa emri” dedi.

Engelli işçi açığının kamu kurumlarında 4 bin 739, özel sektörde 21 bin 748'e ulaştığını belirten CHP'li Toprak, “Kamuda 9 bin 379 engelli memur kadrosu da halen boş. Boş tutulan bu kadrolarda 6 bin 167 kişiyle MEB ilk sırada yer alırken, bin 606 engelli açığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ikinci, 506 boş kontenjanla Adalet Bakanlığı üçüncü sırada yer alıyor. Kurala uymayan işyerlerine aylık 3 bin 250 lira idari para cezası kesen iktidar, kendisinin engelli istihdamı yükümlülüğünden kaçıyor'' ifadelerini kullandı.

Kurban ücretine zam yapıldı

Kurban vekalet ücreti Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katıldığı toplantıda dün açıklandı. Ali Erbaş, 2019 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurtiçinde 890 lira, yurtdışında 725 lira olarak belirlendiğini söyledi. Diyanet, 2018'de vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurtiçinde 850 lira, yurtdışında 625 lira olarak belirlemişti. Böylece kurban bedeli yurtiçinde 40 lira, yurtdışında 100 lira artmış oldu.

https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/diyanetkulhakkiyiyor5208664/?fbclid=IwAR3tz2tc4iAmu0sVf8YN0PcbcmKqubbH1g8v7RwNiFBb18OskKMJQ6QHhA

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dünya, bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı Canan Kaftancıoğlu: Çalmalarına izin vermeyeceğiz! Ekonomi yazarı Uğur Gürses Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'ya 3 soru yöneltti, MB başkanı sorulara cevap veremedi ! TİP'li Sera Kadıgil'den çok sert Can Atalay tepkisi: 'Bu ülkeyi babasının malı sanan kim varsa halka hesap verecek!'