İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlara destek veren ülkelerin başında gelen ABD, bu tavrıyla bir kez daha Türkiye ile karşı cephelerde yer almış oldu. İki ülke birbirlerini ‘dost ve müttefik' diye nitelese de çıkarları ve yaklaşımları birçok alanda farklılaşıyor. ABD'nin Gazze'de yaşananları da Doğu Akdeniz'deki doğalgaz yataklarına erişmek için fırsat olarak değerlendirdiği yorumları yapılıyor.
ABD daha önce de birçok kez ekonomik çıkarları için savaşlar başlatmış, çatışmaları kışkırtmış ve sivil katliamlarına imza atmıştı. ABD'nin çoğu Türkiye'nin çıkarına aykırı olan bu adımlarından bazıları şöyle:
– AFGANİSTAN: 2001'de 11 Eylül saldırısının üzerinden bir ay geçmeden ABD askerleri Afganistan'a girdi. Taliban devrildi, yeni bir yönetim kurdu. Orta Asya enerji hatlarının kontrolünü ele aldı. 2021'de çekildiğinde yönetim tekrar Taliban'a geçti. 20 yılda 50 bini sivil en az 200 bin kişi öldü.
– IRAK: Kendilerinin de itiraf ettiği “kitle imha silahı” yalanı ile 2003'te Irak'a girdiler. Saddam Hüseyin idam edildi. İşgalde Irak'ın petrol kaynakları önemli bir etmendi. Sivillere yapılan katliam ve işkenceler hafızalara kazındı. 20 yıl sonra ülkede hâlâ istikrar yok. 1 milyona yakın kişi öldü.
– ARAP BAHARI/LİBYA: 2011'de Arap Baharı adı verilen, ABD'nin desteklediği protesto dalgasında en büyük depremlerden biri Libya'da yaşandı. ABD ve Fransa'nın öncülük ettiği hava harekatı ile ülkede şiddetli bir savaş başladı. Devlet Başkanı Muammer Kaddafi öldürüldü. Ülke hâlâ paramparça. Ölü sayısı en az 500 bin.
– SURİYE: ABD, 2011'de başlayan ve uzun süre dışardan desteklediği savaşa, 3 yıl sonra terör örgütü IŞİD'in ortaya çıkışıyla doğrudan katıldı. Bölücü terör örgütü PKK/YPG ile ortaklık yapıp ülkenin doğusunda petrol yataklarının olduğu geniş bölgeyi kontrol altına aldı. Kurbanların sayısı ise en az 600 bin.
– UKRAYNA: 2022'de yeniden alevlenen RusyaUkrayna savaşının baş aktörlerinden biri de ABD oldu. Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için Ukrayna'ya sağladığı yardımlar 45 milyar dolara yaklaştı. Bölgede 10 bin sivil öldü.
Sözcü