Home
01 Aralık 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Dünya, bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı

Bu, küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi ortalamanın 1,32 derece üzerine çıkmasıyla 12 aylık dönemde kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar yaklaşık 7,8 milyar insan yüksek sıcaklıklara maruz kaldı.

Araştırma kuruluşu Climate Central tarafından yapılan analizde, 1 Kasım 2022 ile 31 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında 175 ülke, 154 eyalet/bölge ve 920 büyük şehir için günlük sıcaklık değerleri incelendi. Sıcaklıklar, Climate Central'ın günlük yerel sıcaklık haritalama sistemi olan İklim Değişikliği Endeksi'nin (CSI) bir parçası olarak analiz edildi.

Dünya, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,32 derece üzerine çıkmasıyla tarihteki en sıcak 12 aylık dönemini yaşadı. Yalnızca İzlanda ve Lesotho'da normalden daha düşük sıcaklıklar kaydedildi. Ayrıca fosil yakıt kullanımı ve diğer insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle bu dönemin muhtemelen yaklaşık 125.000 yıl içindeki en sıcak 12 aylık dönem olacağı da ortaya çıktı.

En fazla sıcaklık artışı Tacikistan'da görüldü

Ortalama sıcaklık artışının en yüksek olduğu bölgeler arasında 1,8 derece ile Tacikistan'ın başkenti Duşanbe, 1,6 derece ile Japonya'da Tokyo, 1,5 derece ile İran'da Meşhed, Teksas'ta Houston, İspanya'da Barselona, ​​İsviçre'de Bern yer alıyor. ve Viyana, Avusturya. New York eyaletinde ortalama sıcaklık artışı 1,4 derece olurken, Çin'in birçok şehrinde 1 ile 1,5 derece arasında sıcaklık artışları kaydedildi.

Türkiye'nin tamamı sıcak hava dalgasına maruz kaldı

Türkiye'de ortalama sıcaklık artışı Kasım 2022Nisan 2023 döneminde 1,6 derece, MayısEkim 2023 döneminde ise 1,1 derece oldu. Analizde, sıcaklık değerlerinin kaydedildiği büyük şehirler arasında yer alan İstanbul'da 12 aylık dönemdeki ortalama sıcaklık artışı 1,2 dereceye ulaşırken, Ankara'da 0,9 dereceye ulaştı. Bu dönemde Türkiye nüfusunun tamamı da iklim değişikliğinin neden olduğu sıcak hava dalgalarının etkilerini normalden üç kat daha fazla hissetti. 5,7 milyar insan en az 30 gün boyunca yüksek sıcaklıklarla karşılaştı.

En yüksek sıcaklık Jamaika'da kaydedildi

Japonya, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Bangladeş, İran, Mısır, Etiyopya, Nijerya, İtalya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık, Brezilya, Meksika, Karayipler ve Orta Amerika ülkelerindeki nüfusun neredeyse tamamı ısrarcı sıcaklıkları hissetti. Jamaika ise 4,5 ile CSI endeksinin en yüksek olduğu ülke oldu. Bu da iklim değişikliği nedeniyle ülkede sıcaklığın en az dört kat arttığı anlamına geliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENDEKSİ (CSI) NEDİR?

Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan iklim değişikliğinin günlük sıcaklık değerlerini nasıl değiştirdiğini ölçen CSI'nin merkezinin sıfır olduğu varsayılıyor. Bir bölgedeki sıcaklık değerine ilişkin CSI değerinin sıfır olması, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin sıcaklık üzerinde gözle görülür bir etkisinin olmadığını göstermektedir.

Pozitif CSI seviyeleri 1 ila 5, iklim değişikliğinin sıcaklıklar üzerinde gözle görülür bir etkisinin olduğu anlamına gelir. CSI, 1. seviyede iklim değişikliğinin belirgin olduğunu ve sıcaklıkların 1,5 kat daha muhtemel olduğunu gösteriyor. CSI değerlerinin 2 ve üzeri olması, çarpan etkisiyle ısınma ihtimalinin arttığı anlamına geliyor. Bu dönemde 7,8 milyar insan, yani dünya nüfusunun yüzde 99'u, 170 ülkede sıcaklıkların 30 yıllık normları aşması nedeniyle ortalamanın üzerindeki sıcaklıklara maruz kaldı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İşte Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pistin gecikmesinin gerekçesi! Karanlığın 'sır' raporu! 'Gerçekten tasarruf yapılıyorsa niye açıklamıyorsunuz?' Rusya, diplomatik personellerini Ukrayna’dan tahliye ediyor Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı