Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Bayraktar, iklim krizinden girdi maliyetlerine, üreticilerin borç yükünden gençlerin tarımdan uzaklaşmasına kadar birçok sorunu gündeme taşıdı.
Tarımın stratejik önemine dikkat çeken Bayraktar, “Dünya genelinde iklim krizinin etkileri giderek derinleşiyor. Kuraklık, ani hava olayları ve tarımsal üretimdeki dalgalanmalar, hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor. Küresel fiyat dalgalanmaları ve jeopolitik gelişmeler, gıda tedarik zincirlerini tehdit ediyor” dedi.
Bayraktar, 2025 yılına sadece beş ay girilmişken yaşanan afetlerin tarım sektörünü derinden sarstığını belirtti. Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde yaşanan zirai don olayının ardından, Nisan ayında 65 ilde zirai don olaylarının tarıma ciddi zarar verdiğini söyledi.
Açıklamasında, “Fındık, kayısı, üzüm gibi ihraç ürünlerimiz başta olmak üzere çok sayıda ürün zarar gördü. Akdeniz havzasındaki Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısı, 2024’te 1257’ye ulaştı,” ifadelerini kullanan Bayraktar, çiftçilerin hızlı ve adil bir şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Yüksek girdi maliyetlerine de değinen Bayraktar, çiftçilerin üretimi büyük oranda borçlanarak gerçekleştirdiğini söyledi.
Bayraktar, “Gübre, mazot, yem, ilaç, elektrik, tohum, sulama ve işçilik maliyetleri sürekli artıyor. Çiftçilerimizin bankalara olan borcu 2025 yılı Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 996 milyar lirayı aştı” dedi.
Buğday hasadının başladığı Çukurova’da doğal afetler nedeniyle verim kaybı yaşandığını kaydeden Bayraktar, müdahale alım fiyatlarının enflasyonun altında kalmaması gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, kırsalda genç nüfusun giderek azaldığını ve yaş ortalamasının 59’a yükseldiğini belirtti.
“Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı yüzde 5’in altına düştü. SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 2021’de 1 milyon iken, 2024 sonunda 419 bine düştü. 1,1 milyon çiftçi sistemin dışına çıktı” diyen Bayraktar, özellikle genç ve kadın çiftçilere sosyal güvenlik destekleri verilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvancılık sektöründeki sorunlara da dikkat çeken Bayraktar, maliyetlerin artışı ve üretici fiyatlarının düşüklüğünün sektörü zorladığını belirtti. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesinin şart olduğunu ifade eden Bayraktar, "Hayvansal gıda arzını sürdürülebilir kılmak için ürünlerin yeterli ve güvenli bir pazara ulaşması gerekiyor. Aksi takdirde üretici kırsaldan göç ediyor" uyarısında bulundu.
Nefes
23 Nisan’da İstiklâl Marşı okunan tek caminin imamı: Cumhuriyet bizim kırmızı çizgimizdir95 izlenme
Diyanet ‘haram’ dediği faizden 256 bin TL aldı!98 izlenme
İstiklal Marşı değişiyor mu?561 izlenme
Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü: Camilerin genelev olarak kullanıldığına dair bilgi yok183 izlenme
Rize'de zam tartışması: Minibüs şoförleri AKP Rize İl Başkanlığı önünde toplanıp eylem yaptı!45 izlenme
Büyük kumar: 2 günde 1 milyar dolar satılmış!42 izlenme
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin fark ödemeleri 6-7 Şubat'ta yapılacak22 izlenme
SADAT önergesine AKP ve MHP’den ret!35 izlenme
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün: "Neden tutuklu olduğumu hala bilmiyorum"
Emekliye hergün müjde üstüne müjde veren havuz medyası, şimdi de emekliyi tatile çıkarıyor !
Binlerce İranlı turist "ucuz alışveriş" için Türkiye'ye geldi!
LGS'de şaibeye değil şaibeyi ortaya çıkaran gazeteciye soruşturma