Home
02 Ağustos 2024 ( 4 izlenme )
Reklamlar

Dünyada azalıyor, Türkiye'de artıyor! Gıda fiyatlarında büyük fark


Küresel gıda fiyatları Temmuz'da da gerilemeye devam etti. Türkiye'de ise gıda enflasyonu küresel eğilimin aksine artmaya devam ediyor.


Dünya gıda fiyatları, Temmuz ayında tahıl endeksindeki düşüşün, et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla kısmen dengelenmesiyle geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Temmuz ayında Haziran ayındaki 121 seviyesinden  120,8'e düştü.

Temmuz ayındaki gıda fiyatları endeksi, hazirandaki seviyenin yüzde 0,2, bir önceki yılki seviyenin yüzde 3,1 altında bulunuyor.

Gıda fiyatları ayrıca  2022'deki zirve seviyenin ise yüzde 24,7 altında bulunuyor.

Dünya gıda fiyatları, RusyaUkrayna savaşıyla Mart 2022'de gördüğü tarihi zirveden düşüşünü sürdürmesiyle, bu yıl şubat ayında son üç yılın dip seviyesini görmüştü.

TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye'de ise Türkİş verilerine göre, temmuzda mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 on, yıllık yüzde 64,99  olarak hesaplanmıştı.

TÜİK henüz temmuz enflasyonunu açıklamasa da haziranda aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8, yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,2 olmuştu.

TAHIL, YAĞ, SÜT, ET VE ŞEKER FİYATLARI

FAO verilerine göre küresel tahıl fiyatları temmuzda haziran ayına göre yüzde 3,8, 2023 değerine göre yüzde 12 düşüş gösterdi. 

Bitkisel yağ fiyatları temmuzda aylık yüzde 2,4 artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktı. Endekste devam eden artış palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarında küresel fiyat artışlarını yansıttı.

Süt fiyatları haziran ayına göre neredeyse hiç değişmedi. Süt fiyatlarındaki yıllık artık yüzde 7,2 oldu. 

Et fiyatları aylık bazda göre yüzde 1,2 arttı. Et fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 0,8 oldu. Temmuz ayında uluslararası küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, güçlü ithalat talebi ve Okyanusya'da mevsimsel olarak azalan hayvan arzı ile desteklenerek arttı.

Şeker fiyatları temmuzda aylık yüzde 0,7 arttı. Şeker fiyatları bir yıl önceki değerine göre yüzde 17,9 düşük seyretti. 

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Operasyon bölgesinden acı haber! Taciz ateşi sonucu bir askerimiz şehit oldu. TTB Başkanı Adıyaman 'Yoğun bakımlar doldu, doktorlar hasta seçmek zorunda kalıyor!' SKANDAL! 'Atatürk'süz 19 Mayıs parası bastılar! Müteahhit hileyle çürük raporu aldı, binaların sağlam olduğu depremde ortaya çıktı