Home
16 Nisan 2024 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Ekonomide ‘Şimşek’ tufanı! Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor


Hazine ve Maliye Bakanlığı lokanta ve kafelerde KDV oranlarında artış yapmaya hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuya dair tebliği yayımlandı. Kararı Şenol Babuşçu TELE1’de duyurmuştu.



Hazine ve Maliye Bakanlığı lokanta ve kafelerde KDV oranlarında artış yapmak için kolları sıvadı. Tebliğ taslağı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı.

Tebliğe göre, kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltilecek. Bu işletmelerde alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak. Gazino, bar, dans salonu, pavyon, taverna, birahane gibi yerlerde verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilecek.

Tebliğ taslağı görüşlerin alınmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın örneklerle açıkladığı tebliği şöyle:

MADDE 1 Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (BKK) 2 nci maddesinde yer alan yetki çerçevesinde, söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındaki yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oran uygulamasına yönelik olarak 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B2.4.1) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir. Ayrıca aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve Tebliğin (III/B2.4) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)”, “(%18)” ibareleri “(%20)” şeklinde değiştirilmiştir.

“Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Selfservis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gelal gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.

Örnek 2: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında %10 oranında KDV hesaplanacaktır. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındadır.

Örnek 3: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve
meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.”

MADDE 2 Bu Tebliğ yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girer.

MADDE 3 Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.”

ŞENOL BABUŞÇU TELE1’DE DUYURMUŞTU: ÖRTÜLÜ KDV ARTIŞI…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek KDV’ye dair “Biz katma değer vergisi genel oranını artırmayacağız, yüzde 20 bizim için üst limit çok net. Verginin tabanını büyüteceğiz. Yani şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu anda harıl harıl çalışmalar var. Bütçe açığındaki artış esas itibarıyla depremden kaynaklanıyor. Muhtemelen 2024’te OVP’de öngördüğümüzün altında bir açıkla kapatmak için elimizde geleni yapacağız. 2025, 2026’da da toplam açığı yüzde 3’ün altına çekmeyi planlıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Ekonomist Şenol Babuşçu, TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu ‘Gün Ortası’ programında Gelir İdaresi kararını şu sözlerle duyurmuştu: “Mehmet Şimşek ‘KDV genel oran yüzde 20 değişmeyecek’ dedi, bu kamuoyunda ‘KDV artmayacak’ olarak algılandı ama bu ara oranlarda değişiklik yapılabilir anlamına geliyor. KDV’de şu an dört oran uygulanıyor. Yüzde 0,1,10,20. Yüzde 1 temel gıdalara uygulanıyor, yüzde 10 ise tekstil, giyim, otel, konaklama vs. gibi alanlarda uygulanıyor. Bunların dışındakilerde yüzde 20 KDV uygulanıyor. Örneğin tekstil, sinema hizmetleri yüzde 20’lik listeye alınabilir. Bu da düşük oranlı KDV’nin normal KDV’ye gelmesi demektir. Bu listelerde mutlaka kayma olacak. Bunun detaylı çalışmalarını yapılıyor. Yüzde 10 KDV uygulanan bazı hizmetlerin yüzde 20 KDV’ye kaydırılacağı kesin.”

Tele1

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

31 milyon metrekare arazi satışa çıkarıldı! 'Memleketi parsel parsel satmaya doyamadılar' 15 Temmuz için yeni delil! Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv’e roket yağdırdı Cumhur İttifakı ortağından AKP'ye eleştiri: "Ahlaki değil"