Milyonlarca emeklinin beklediği memur ve emekli maaş artışlarını belirleyecek Kasım ayı enflasyon rakamları duyuruldu.
Buna göre; beş aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı yeniden hesaplandı.
TÜİK verilerine göre; kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,87 artış gösterdi. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 31,07 seviyesine yükseldi. Temmuz ayında yüzde 2,06, ağustos ayında yüzde 2,04, eylül ayında yüzde 3,23 ve ekim ayında yüzde 2,55 olarak gerçekleşen aylık artışlar dikkate alındığında, beş aylık kümülatif enflasyon oranı yüzde 11,21 olarak hesaplandı.
Memur ve emekli maaşlarına uygulanacak nihai zam oranı ise 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyon verisiyle kesinleşecek.
Yılda iki kez toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı kapsamında maaş artışı yansıtılan memurların 2026 yılının ilk yarısı için belirlenen toplu sözleşme zammı yüzde 11 olarak uygulanacak. Kasım ayı itibarıyla oluşan beş aylık enflasyon farkı doğrultusunda, kümülatif zam oranı yüzde 17,57’ye ulaştı. Bu artışa ek olarak 1.000 TL tutarındaki taban aylık artışı da maaşlara yansıtılacak.
Kasım ayı verilerine göre yapılan hesaplama şöyle sıralandı:
5 aylık enflasyon oranı: Yüzde 11,21
Enflasyon farkı: Yüzde 5,91
Toplu sözleşme zammı: Yüzde 11
Toplam kümülatif artış: Yüzde 17,57
Kasım ayı enflasyon verileri esas alınarak yapılan hesaplamaya göre, halen 43 bin 726 lira olan en düşük memur maaşının, yapılacak zamla birlikte 60 bin 366 liraya yükselmesi öngörülüyor. En düşük memur emeklisi maaşı ise 27 bin 651 lira seviyesinde hesaplandı.
Kasım ayında TÜFE’nin aylık yüzde 0,87 artmasıyla birlikte, beş aylık toplam enflasyon oranı yüzde 11,21’e ulaştı. Buna göre SSK ve BağKur emeklileri, mevcut hesaplamaya göre yüzde 11,21 oranında zammı şimdiden hak etmiş oldu.
Bu artışla birlikte, 16 bin 881 lira olan en düşük emekli maaşının 18 bin 773 liraya yükselmesi bekleniyor.
Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, 3 Ocak 2026 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak aralık ayı enflasyon verisiyle kesinleşecek.
Öte yandan, memur ve memur emeklilerine yapılan zam ile SSK ve BağKur emeklileri arasında oluşan yaklaşık 6,5 puanlık farkın refah payı yoluyla kapatılması da değerlendirilen seçenekler arasında yer alıyor.
Sözcü
Okul kantininde tostçuydu, rüşvet çarkıyla milyarder oldu, uçak aldı17 izlenme
Emekli mühendisin emekli maaşı isyanı: "250 gram kıymayı kartla alıyorum"25 izlenme
Narin cinayetinde tutuklu eniştenin ifadesi ortaya çıktı: "Pişmanım!"43 izlenme
Doğa harikasına yeni darbe!71 izlenme
Özel'den Erdoğan'a 'emekli zammı' çağrısı: "Maaşları 17 bin TL yapın, borcumuzu hemen kapatalım!"23 izlenme
İBB İddianamesi'ne karşı dikkat çeken sosyal medya hamlesi22 izlenme
TUSAŞ'a saldıran teröristler 9 yıldan beri aranıyormuş!31 izlenme
Sigortalı çalışan sayısı 6 ayda 1 milyon kişi azaldı9 izlenme
'Lise ortak sınav soruları sızdırıldı' iddiasına inceleme başlatıldı
CHP'li Murat Bakan yangının ortasında isyan etti! "Daha çok uçak..."
Fenomen Talu çiftinden 100 milyon liralık vurgun! Büyük iddiada Dilan ve Engin Polat ayrıntısı
Son anketten Erdoğan'ı üzecek sonuç: Artık brinci parti değil!