Sağlık Bakanlığı, tıbben gerekli olmayan sezaryenlerin azaltılması için "Normal Doğum Eylem Planı" hazırladı. Buna göre kamu, üniversite ve özel hastanelerin tümüne "Gebe Okulu" kurma zorunluluğu getirilecek, ebelerin görev ve yetkileri genişletilecek, sezaryen ameliyatlara yönelik denetim ve takip çalışmaları yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile hekimler, ebeler ve anne adaylarının katılımıyla dün tanıtımı yapılan Normal Doğum Eylem Planı, anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik çalışmalar çerçevesinde hayata geçirildi. Plana göre, tıbben gerekli olmayan sezaryen oranlarının azaltılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, doğum yapılan kamu, üniversite ve özel hastanelerin tümüne "Gebe Okulu" kurma zorunluluğu getirilecek. Bu hastanelerde "Anne Dostu Hastane" ünvanını almak için gerekli fiziki standartların oluşturulması sağlanacak. Bakanlık, bunun için gerekli mevzuat düzenlemelerini hazırlayarak, uygulamaya koyacak.
Sağlık Bakanlığı, vajinal doğuma özendirmek için bir de reklam filmi yayınladı. Bakanlığın yayına koyduğu kamu spotunda, "Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa zamanda dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur." ifadelerine yer verildi. Ancak bu ifadeler, sosyal medyada büyük tepki çekti. Bakanlığın tıbbi bir terim olan 'vajinal doğum' yerine 'normal doğum' ifadelerini kullanması da eleştirildi.
Sosyal medyadan tepki gösteren kadınlar, "Kim nasıl doğurmak istiyorsa öyle doğursun ellerinizi kadınlardan çekin artık", "Sezaryen doğum yapanlar yarım anne mi oluyor?" ifadelerini kullandı. Bazı kadınlar ise isteğe bağlı sezaryen doğumun kaldırılmasından endişe ettiklerini belirtti.
İşte Sağlık Bakanlığı'nın tepki çeken reklamı:
Gerçek Gündem
Dev Diyanet bütçesi üniversiteleri solladı
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde '700 bin liralık koli vurgunu' iddiası!
Interpol gecikince iki baron vatandaş oldu
İzleyince memleketin neden bu hale geldiğini çok daha iyi anlayacaksınız!
Özgür Özel'in eleştirdiği KKTC büyükelçisi görevden alındı
CHP İstanbul Gençlik Kolları: "İstanbul İl Başkanlığı’nda çağrı merkezimizi kurduk. Tutuklanan arkadaşlarımızın hukuki süreçlerini takip ediyoruz"
Erdoğan'a hakaretten rekor ceza: 12 yıl 3 ay
Devlet, tarikatları büyütüyor!
Tanju Özcan'dan Mehmet Ali Çelebi'ye: "Evliya Çelebi Seyahatname'yi, sen dönekliğin kitabını yazdın"
Basın İlan Kurumu'nun veri sistemi sahte trafik sağlayan haber sitelerinin maskesini düşürdü
Dünya devi bankadan Dolar/TL kuru tahmininde korkutan güncelleme!
Şehir giriş çıkışlarında sıkı denetim: Maliye saha indi, tüm araçlar mercek altında
İBB, AKP dönemi dosyalarını açıyor: "Zimmet var, kamu zararı var"
AKP’ye oy veren emekli, sefalet ücretine isyan etti: "Artık günahımı vermem"