Ülkenin en büyük firmalarının son yıllarda çok az vergi ödediği veya hiç vergi ödemediği ortaya çıkarken, bu tablonun nasıl ortaya çıktığı sorusunu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, üç ana başlıkla yanıtladı.
Sözcü'nün haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mayıs ayında veri paketiyle ilgili hazırladığı öneri raporunda, Türkiye'de 1 milyon 143 bin 344 kurumlar vergisi mükellefinin yaklaşık yarısının zarar ya da matrahsız beyanname verdiği, bu mükelleflerin 5,7 trilyon TL'lik bilanço kârına ve 60 trilyon TL'lik ciroya sahip olduğu belirtilmişti.
Üzerinden vergi hesaplanan değere matrah denildiğini, ödenmesi gereken kurumlar vergisi hesaplanırken, elde edilen hasılattan kanunen kabul edilen giderler düşüldükten sonra kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklendiğini, şayet bakiye pozitif çıkarsa istisna ve muafiyetler ile yapılan bağışların da düşüldüğünü ve bu sayede matraha ulaşıldığını belirten Batı, bu yolla ulaşılan tutarın eksi çıkması durumunda firmanın matrahsız olduğunu ve vergi ödemediğini dile getirdi.
Kurumlar vergisi hasılatının düşük kalmasının temel nedeninin istisna, muafiyet ve indirimleri içeren vergi harcama listesinin kabarıklığı olduğuna işaret eden Batı, 2019'da 28 milyar TL olan istisna ve muafiyetler nedeniyle vazgeçilen kurumlar vergisi tutarının 2024'te 657 milyar TL'ye yükseldiğini, bu rakamın kurumlar vergisinde 2024'teki 1 trilyon 314 milyar TL'lik hasılat hedefine oranının yüzde 50 gibi yüksek bir oran olduğunu söyledi.
Kurumlar vergisi hasılatının düşük kalmasının ikinci nedeninin "bağışlar" olduğuna işaret eden Batı, kamu yararı statüsüne sahip derneklere ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışların tamamının matrah hesaplanırken indirim konusu yapıldığını söyledi.
Örneğin 2023 yılındaki kazancı 1 milyon TL olan bir kurum, kamu yararı statüsüne sahip bir derneğe 1 milyon TL'lik bağış yaparsa matrahı da sıfırlanmış oluyor ve vergi ödemiyor. Ya da bu örnekte 500 bin TL'lik bağış yapıldığında matrah 500 bin TL oluyor ve düşük vergi ödenmiş oluyor.
Prof. Dr. Batı, kurumlar vergisi hasılatını azaltan faktörlerden birinin de firmaların gelirlerini düşük, giderlerini yüksek göstermeleri olduğunu, bu yolla firmaların kazancını düşük ya da negatif gösterdiğini dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "Sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir" denilmişti.
Gerçek Gündem
11 yerleşim yeri daha karantina altına alındı!192 izlenme
AK Troller bu fotoğrafa yanıt veremedi!350 izlenme
Area'dan çarpıcı Nisan ayı anketi! CHP ile AKP arasındaki fark büyüyor39 izlenme
Seçil Erzan’dan duruşma öncesi 27 sayfalık mektup: Arda Turan’a şok suçlama47 izlenme
Memur öldü saraylar kapatıldı!157 izlenme
Elektrik faturalarına karşı 'ışıkları kapatıyoruz' kampanyası52 izlenme
Sağlıkta korkunç kadrolaşma iddiası: Tarikatçı, yandaş ve AKP’li 10 bin kişi atandı!350 izlenme
İsmail Saymaz: "CHP’li vekiller, Saadet Partili Hasan Bitmez kalp krizi geçirip yere yığıldığında 'Allah’ın gazabı böyle olur' diye bağıran AKP’li Özlem Zengin’di"50 izlenme