Home
31 Mart 2023 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Et beni neden çıkar?

Et beni neden çıkar?
Tıp dilinde fibroepitelyal polip, akrokordon veya yumuşakça sarkacı olarak bilinen deri etiketleri, çoğunlukla boyun, koltuk altı, kasık, genital bölge ve göz kapağı gibi derinin katlandığı bölgelerde ve daha az sıklıkla sırt ve deride görülür. 

Hemen hemen her yaş grubunda görülebilmesine rağmen, gelişiminde genetik faktörlerin etkili olduğuna inanılır, ancak çoğu zaman yirmili yaşlardan sonra ortaya çıkmaz. Erkeklerde ve kadınlarda eşit derecede yaygın olan doğum lekelerinin sayısı zamanla artabilir. 

Yetişkin nüfusun yaklaşık %25'inin doğum lekelerine sahip olduğuna inanılmaktadır. Cilt dokusunun düzensiz gelişimi sonucu oluşan doğum lekesi, yani doğum lekesi, tıpta nevüs olarak adlandırılan normal doğum lekelerinden farklıdır. 

Bazen toplu iğne başından daha küçük olan et beni, zaman zaman ceviz büyüklüğünde olabiliyor. Siğilden farklı olarak siğil ile karıştırılmaması gereken benin yüzeyi pürüzsüzdür ve siğil gibi bulaşıcı değildir. Bu tıbbi olarak zararsız oluşum, genellikle cilt yüzeyinde giyilen aksesuarların veya giysilerin neden olduğu sürtünmeden dolayı, hasar gördüğünde kaşıntı ve ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda kişi doğum lekesini kaşısa bile fark etmeden yaralayabilir. Daha ciddi yaralanmalarda ağrı şiddeti artabilir.

Et Beni nedir?
Çoğunlukla zararsız olan, travmatize edilmedikçe rahatsızlığa ve ağrıya neden olmayan bir tür cilt lezyonu. Her dört yetişkinden birinde bir doğum lekesinin oluştuğuna inanılmaktadır. Boyutları kişiden kişiye değişebileceği gibi aynı bölgede büyüklükleri de farklılık gösterebilir. 

Genellikle 20 yaşından sonra oluşan et benleri zamanla büyüyebilir veya sayıları artabilir. Et benleri ağrı ve acı vermeyen ve kansere dönüşmeyen ben türleridir. Ben olarak da bilinen deri benleri en çok derinin katlandığı boyun ve koltuk altlarında görülür. Ailesinde ben öyküsü olan kişilerde daha sık görülen benler genellikle ten rengindedir ve derinin altında kökleri yoktur. 

Tıbbi bir soruna yol açmayan et lekeleri, kişiye estetik açıdan hoş gelmiyorsa cerrahi veya ameliyatsız tedavi yöntemleriyle yok edilebilir. Ben aldırma olarak da bilinen cerrahi işlem lokal anestezi altında yapılır ve kişinin günlük hayatına müdahale etmez.

Et beni neden çıkar?
Genellikle gençlikte ortaya çıkan doğum lekeleri, deriden dışarı doğru çıkıntı yapan ve deri altında kökü olmayan büyümelerdir. Kanser riski oluşturmayan et benleri tıbbi olarak tamamen güvenlidir. Kaşıntı, yaralanma veya sürtünme gibi ek faktörler olmadığı sürece kişiye herhangi bir rahatsızlık vermez. 

Ancak bu gibi durumlarda cilt kanseri ağrı ve karıncalanma gibi semptomlara neden olabilir. Doğum lekelerinin oluşumunda birçok faktör rol oynar. Vücutta bulunan bir protein türü olan kolajen, benlerin oluşumunda rol oynar. 

Başka bir deyişle, bir cilt etiketi kollajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Cilt dokusunun düzensiz büyümesinden kaynaklanan cilt izi genellikle genetiktir. Ailesinde doğum lekesi olan kişilerde de benzer şekilde vücudun aynı bölgelerinde doğum lekeleri olabilir. 

Hamilelik sırasında hormon düzeylerindeki değişim sivilce oluşumunu tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Hamilelik döneminde kadınlarda sivilce sayısında da artış gözlemlenebilir. 

Obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabetli kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. 2008 yılında yapılan sınırlı bir araştırmaya göre, insan papilloma virüsünün (HPV) doğum lekesi oluşumunda rol oynadığı gösterilmiştir. 2010 yılına ait bir başka sınırlı çalışmanın sonuçlarına göre sivilce oluşumu ile vücut kitle indeksi ve yüksek trigliserit arasında bir bağlantı olduğu gözlemlendi. Bununla birlikte, bazen belirgin bir sebep olmadan bir kişide cilt lekeleri görünebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

“Kıbrıs Türklere aittir” sözü Yunanları çıldırttı! Bahçeli Ali Koç ile görüşürken kime ne mesaj verdi? 17 - 25 Aralık takvimi detayı İYİ Parti'ye geçen 15 vekil, CHP'ye döndü Yunanistan Savunma Bakanı'ndan Kılıçdaroğlu'na 18 ada yanıtı: Gel de al!