Home
02 Kasım 2021 ( 21 izlenme )
Reklamlar

Gıda fiyatlarında tehlike çanları! Gübrede son bir yılda yüzde 240’a varan zam!



Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübre fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekerken, mazot, yem, elektrik fiyatlarında da büyük artış olduğunu vurguladı. Bayraktar'a göre, fiyatların yükselmesi üretime zarar verecek ve ekonomide enflasyon baskısı daha da artacak.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Ekim ayı üretici market fiyatları” ve “Gıda Enflasyonu” konusunda yaptığı basın açıklamasında tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübredeki büyük artışın yıllık bilançosunu ortaya koydu.

Bayraktar, “Son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 200 artarken, aynı dönemde amonyum nitrat gübresi yüzde 195, üre gübresi yüzde 239, DAP gübresi yüzde 159 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 130 artmıştır” dedi.

TÜİK verilerine göre ise 2021’in ağustos ayında gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatındaki artış ortalama yüzde 66,71 olarak gerçekleşti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar

Üreticinin 20212022 üretim sezonuna gübre kullanmadan başlamak zorunda kaldığını belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Üreticilerimizin sezon boyunca kullanacağı gübrelere ulaşması mümkün değildir. Özellikle üretim sezonu yeni başlayan temel ürünlerimiz olan hububat ve baklagil üretimi yeterli olmazsa dünyada pahalı bir hale gelen bu ürünlerin ithalatı da güçleşecektir. Fiyatlar daha da yükselerek tüketiciye önemli bir yük getirecek, ekonomide enflasyon baskısı da artacaktır.

Diğer girdiler de önemli ölçülerde zamlandı. Üretici üretmekle üreticiliği bırakmak arasında karar verme aşamasına geldi. Ürettiği ürün de maliyetini kurtarmayınca girdiye ulaşamama gibi bir kısır döngüye girilecek üretimin sürdürülebilirliği zarar görecektir.

GÜBREDE REKOR ARTIŞ

Üreticimizin mevcut desteklerle bu fiyatgirdiüretim sarmalıyla başa çıkması mümkün görünmemektedir. Son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 200 artarken, aynı dönemde amonyum nitrat gübresi yüzde 195, üre gübresi yüzde 239, DAP gübresi yüzde 159 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 130 artmıştır.

ELEKTRİK, MAZOT, TOHUM VE YEMDE BÜYÜK ARTIŞ

Ayrıca son bir yılda tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları yüzde 57, mazot fiyatları yüzde 33, TİGEM hububat tohumluk fiyatları yüzde 4063 arasında, süt yemi fiyatları yüzde 52 ve besi yemi fiyatları yüzde 48 arttı.”

ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FARK 4,5 KAT

Bayraktar, ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi. Bayraktar, ekim ayında üretici ile market arasındaki farkın 4 buçuk kata yaklaştığını vurguladı.

Ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 342,11 ile kuru soğanda yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, fiyat farkının limonda yüzde 334,4, elmada yüzde 272,57, yeşil fasulyede yüzde 267,71, marulda 237,77 olduğunu bildirdi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/gidafiyatlariicintehlikecanlarigubrefiyatindayuzde240avaranartis6741501/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

‘Çek’ler Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz emekli maaşı düzenlemesi için tarih verdi İngiliz gizli belgelerinde, Ekim 1923 (2): “Türk milleti bu sabah bir cumhuriyetle uyandı.” Esir düşen Rus askeri telefonda ailesine itiraf etti! 'Komutanlarımız yaralı askerleri kendileri öldürüyor. Sen kimseye anlatma bunları yine de, istihbarat gelir seni alır'