Giresun’da önceki akşam meydana gelen sel sonrası mahsur kalan vatandaşlara yardım etmek için yola çıkan ve içinde beş jandarmanın bulunduğu araç TireboluDoğankentTorul karayolunda bulunan bir menfezin çökmesi sonucu azgın sularda kayboldu. Kaybolan jandarmalardan üçünün cansız bedenine ulaşılırken, iki asker ve bir iş makinesi operatörünü arama çalışmaları sürüyor.
Tirebolu’nun Karaahmetli köyünde yaşayan ve çöken menfezin kendi arazisinden geçen yolda bulunduğunu ifade eden Ahmet Karadeniz, SÖZCÜ’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.
KARAYOLLARI’NA GİTTİM, ‘BİR ŞEY OLMAZ DEDİLER’
Karayolları Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü’ne 14 Şubat 2020 günü dilekçe verdiğini belirten 71 yaşındaki Karadeniz, “Üç yıldır dereden çakıl ve kum çıkaranlarla uğraşıyorum. Dere yatağından kum, çakıl çıkararak menfezin altının boşaltıldığını gördüm. Birkaç kez buradaki karayolları şefliğine gittim. ‘Bir şey olmaz’ diyerek beni geri gönderdiler. Sonra 10. Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe yazdım” diye konuştu.
15 GÜN ÖNCE HABER VERDİM, GELMEDİLER
İlkokul mezunu olduğunu, yazdığı dilekçede dili döndüğü kadar durumu anlattığını belirten Ahmet Karadeniz, şunları söyledi: Burada 1980 ve 1988 yılları arasında su taşkınları oldu. Menfez, taşkın suyu kaldırmadı. Balçık doldu. Bunu da onlara hatırlattım. Menfezin giriş ve çıkışlarının sağlam dolguyla en az 50 metre doldurulmasını istedim. Önce dilekçeme cevap verdiler sonra buraya gelip menfezin ön tarafına beton bloklar koydular. Ama bu blokların menfezle alakası yoktu. Selden 15 gün önce telefon edip bunu durumu da bildirdim. Geleceklerini söylediler ama gelmediler. Selde gördük ki bloklardan eser kalmadı. Çakıl kum ocakları nedeniyle menfezin ön tarafında 3040 metre uçurumlar oluşmuştu.
DEREDE 12 TANE ÇAKIL KUM OCAĞI VAR
Giresun Mimarlar Odası başkanı Gökhan Göksu ise, facianın yaşandığı yerde ayrıntılı bir inceleme yapamadıklarını söyleyerek, “Tehlike devam ettiği için yetkililer uzaktan bakmamıza izin verdi. Ama gördüğümüz kadarıyla menfezin yarısı kırılmış. Duvarlar yok olmuş. Derenin üstünde HES’ler ve yaklaşık 12 tane kum çakıl ocağı var. Menfezin bulunduğu yerde de bir ocak varmış. Bunun bir etkisi olmuş olabilir. Vatandaşlar menfezin altının boşaldığını söylüyor. Bu konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
PROFESÖR DE UYARMIŞTI
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 2020'de yaz sıcaklıklarında rekor artış olacağını açıkladığını ve bu konuyla ilgili yerel yönetimleri uyardığını söyledi. Geçen yıl yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını ifade eden Bektaş "Gelecek yıl Karadeniz daha da ısınacak. Yağmur daha çok yağacak. Buna bağlı olarak daha çok sel ve heyelan olacak" diyerek yetkililerin tedbirlerini almasını istedi.
Peş peşe yaşanan sel felaketlerinde ortaya çıkan acı tabloyu değerlendiren Bektaş uyarılarını sürdürdü.
SELLER ARTACAK
Karadeniz Bölgesinde sıcaklığın arttığını belirten Bektaş şöyle konuştu:
* Karadeniz Bölgesinin son 50 yılında ki sıcaklık ortalaması 23 derece. Ama şimdi ortalama 26 derece. Akdeniz ve Ege bölgeleriyle neredeyse eşit. Sıcaklık daha da artacak. Ve bununla birlikte bölgede seller ve heyelanlar da artacak.
* Çünkü bölgede çok yağış alan bir yer. Toprak suya doymuş. Yağan yağmuru toprak diğer bölgelerde ki gibi emmiyor. Bu da sellere ve heyelanlara neden olur.
* Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yağışın çok olduğu zamanlarda bu tip felaketler yaşanacak. Bundan sonraki yıllarda da yaşanacak. Yani gelecek yıl Karadeniz daha da ısınacak. Yağmur daha çok yağacak. Buna bağlı olarak daha çok sel ve heyelan olacak.
ACİLEN TEDBİR
Geçen yıl yaptığı uyarılara rağmen yerel yönetimlerin kendisine dikkate almadığını 2 gündür bölgede yaşanan sel felaketleriyle ortaya çıktığını dile getiren Bektaş şu ifadeleri kullandı:
* Karadeniz’de sıcaklıkla birlikte buharlaşma artıyor. Hava çok fazla su buharı tutuyor. Sonra bu su buharı yağmur şeklinde patlamış baraj gibi dağlara dökülüyor. Bölgede vadiler dar, su hızlı akıyor. Toprak suyu emmiyor. Bu da sel ve heyelanlara neden oluyor.
* 2019 yılında yaşanan selden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karadeniz eylem planı, küresel iklim değişim planını hazırladı. Ama bize kısa vadede önlemler lazım şuanda. Vatandaşların meteorolojinin uyarılarına dikkat etmesi gerekiyor.
* Dere yataklarından uzak durmaları lazım. Yerel yönetimler vatandaşları uyarmalı. Dere yatakları yağışlar başlamadan temizlenmeli. Islah çalışmaları dere yataklarını daraltacak şekilde yapılmamalı.
TRABZON BELEDİYESİNE UYARI
Giresun’da yaşanan sel felaketinden sonra dere yatağına terminal yapmak için ihale yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesini uyaran Bektaş sözlerini şöyle bitirdi:
* Belediye Değirmendere vadisine terminal yapmak için ihale yaptı. Kendilerini uyardım. Burası aktif bir dere yatağı. Burayı yerleşimi açmak için bilimsel bir araştırmak yapmak lazım.
* Bugün Giresun’da yaşanan felaketin yarın Trabzon’da yaşanmayacağının garantisini kim verebilir? Yani önlemler almamız gerekirken, yanlış yapmaya devam ediyoruz.
http://www.krttv.com.tr/gundem/askerleremezarolanmenfezincokeceginiyediayoncehaberverdih44816.html