‘Hakaret davaları’ aralarında siyasetçi, sanatçı, din adamı ve gazetecilerin de olduğu binlerce kişi için bir tür gelir kapısı olarak görülüyordu. Kendilerine yönelik yapılan hakaretleri yargıya taşıyan bu kişiler, uzlaşma görüşmelerinde istenilen ödemenin yapılması halinde dosyanın kapatılabileceğini belirtiyordu.
Şüpheli tarafın mali durumuna göre kimi durumlarda 50 bin kimi durumlarda 100 bin TL istenen dosyalar için alınan paralar, hakarete maruz kalan kişi ile dosyalarını takip eden avukatlar arasında paylaşıyordu. Savcılıklarda ağır bir iş yükü oluşmasına neden olan ‘hakaret davaları’ ile ilgili düzenleme 9’uncu yargı paketinde yer aldı.
Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden pakette yer alan ‘hakaret davları’ ile ilgili düzenleme bu akşam yasalaştı. Düzenleme ile ‘hakaret’ suçu ön ödeme kapsamına alındı. Buna göre, gerçek kişiye hakaret edilmesi halinde, Maliye Hazinesi’ne 9 bin TL yatırılması halinde dosya kapatılacak. Bir kişinin, dini değerlerine hakaret etmenin cezası ise 36 bin TL olarak belirlendi.
Anılan düzenleme, hakaret davaları üzerinden ayda 200300 bin TL kazanç elde eden kişilerin yanı sıra, salt bu dosyaları takip eden çok sayıda avukatı da etkileyeceğine işaret ediliyor.
Düzenleme, Cumhurbaşkanının da olduğu kamu görevlilerini kapsamıyor. Bir başka ifade ile kamu görevlilerine yönelik 'hakaret' soruşturmaları ilgili savcılıklarca soruşturulmaya devam edecek.