Home
28 Aralık 2023 ( 13 izlenme )
Reklamlar

Hayat pahalılığı gençleri eğitimden koparıyor


Yükseköğretim Kalite Kurulu verilerine göre 2021 ve 2022'de üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı 728 bini aştı. Hayat pahalılığı nedeniyle eğitim hayatlarını güçlükle sürdüren öğrenciler, geçinemediklerini anlattı.


Yaşanan yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı en çok eğitim gören gençleri etkiliyor. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yayımlanan Gösterge Değerleri Raporu’nda yer alan 'Mezunlar Hariç Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı' verilerine göre; 2021 ve 2022 yılı içinde üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı 728 bini aştı. Eskişehir'de öğrenim gören üniversite öğrencileri de yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle öğrenimlerini güçlükle sürdürdüklerini ifade etti.

2021 ve 2022'de YÖKAK'ın Gösterge Değerleri Raporu'na göre 728 bin 490 öğrenci üniversiteyi bıraktı ve bu terklerin büyük çoğunluğu büyük şehirlerde yaşandı.

EKONOMİK KRİZ EĞİTİMİ ENGELLİYOR

Yaşanan ekonomik krize bağlı yaşanan geçim sıkıntısı eğitim alan öğrencileri olumsuz etkiliyor. Şehir dışında bir üniversite kazanarak eğitimini sürdüren bir üniversite öğrencisi Kredi Yurtlar Kurumu'nda dahi barınma ihtiyacını karşılasa, ayda en az 5 bin lira masrafı bulunuyor. KYK'dan yurt çıkmayan bir öğrenci masrafı ise  ev kirası, elektrik, yakıt, su, ulaşım, yemek ve okul harcamaları da eklenince  en az 15 bin liradan başlıyor.

Ailesinin maddi durumu iyi olmayan öğrenciler bu nedenle ya şehir dışında bir üniversite tercih etmiyor ya da öğrenimlerine ara vermek mecburiyetinde kalıyor. Asgari ücretle çalışan veya emekli bir ailenin çocuğunu şehir dışında okutması günümüzde neredeyse imkansız hale geldi.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE AYRILANLAR DAHA FAZLA 

YÖKAK’ın Gösterge Değerleri Raporu’na göre (mezunlar hariç) 2021 ve 2022 yıllarında 728 bin 490 öğrenci, öğrenim gördüğü üniversiteyi bıraktığı yer aldı. 2021 yılında 338 bin 926, 2022 yılında ise 389 bin 564 öğrenci üniversiteleri terk etti. Öğrencilerin üniversiteyi bıraktığı illerin başında  İstanbul, Ankara, İzmir gibi hayat pahalılığının daha fazla yaşandığı büyükşehirlerin yer alması dikkat çekti. Rapora göre 2022 yılında üniversite terk eden öğrenci sayıları ise şöyle gerçekleşti:

Ege Üniversitesi: 12 bin 121

Uludağ Üniversitesi: 11 bin 556

Kocaeli Üniversitesi: 10 bin 902

İstanbul Üniversitesi: 10 bin 573

Ankara Üniversitesi: 10 bin 175

Karabük Üniversitesi: 10 bin 120

Süleyman Demirel Üniversitesi: 8 bin 464

Dumlupınar Üniversitesi: 8 bin 379

Akdeniz Üniversitesi: 7 bin 870

Dokuz Eylül Üniversitesi: 7 bin 62

ESKİŞEHİR'DE DE BENZER MANZARA

Öğrenci kenti ve üniversite şehri olarak bilinen, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile üç devlet üniversitesi bulunan Eskişehir'de de çok sayıda üniversite öğrencisi üniversitesini terk etme durumunda kaldı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 2021 yılında 3.359 ve 2022 yılında 2.804 öğrenci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde 2021 yılında 3.290 ve 2022 yılında 548 öğrenci, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde ise 2021 yılında 1.621 ve 2022 yılında 194 öğrencinin üniversiteyi bıraktığı YÖKAK'ın verilerinde yer aldı.

"HAYAT PAHALI, KAYDIMI DONDURDUM"

Eskişehir'de üniversite okuyan öğrenciler hayat pahalılığından ve ailelerinin maddi durumlarının iyi olmadığını ifade ederek öğrenimlerini güçlükle devam ettirebildiklerini söyledi. Öğrenciler SÖZCÜ mikrofonlarına şöyle konuştu:

Alperen Taşkıran "Gelecek kaygısı yaşıyorum. Hayat pahalı. Ben üniversiteyi kazandım, kaydımı dondurdum. Yurt bulamadığım için gidemedim. KYK başvurularını da kaçırmıştım. Maddi durumlarda el vermedi özel yurtlara gitmeye. Hayat pahalılığını yaşıyoruz. Aylık masrafım 7 bin lirayı bulur. Şu anda üniversitede kaydım var ama kaydımı askıya aldırdım. Bu sene tekrardan sınava girmeyi düşünüyorum" dedi.

"BURS ALDIĞIM HALDE GEÇİNEMİYORUM"

Tutku Dağ da öğrenim görmek için Ankara'dan Eskişehir'e geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

Geçinmekte güçlük çekiyorum. Bana aslında burs da çıktı ama burs aldığım halde hiçbir şekilde geçinemiyorum. Yurt yemekleri çok kötü. O yüzden sürekli dışarıdan tüketmek zorunda kalıyorum. Kıstığımız halde hiçbir şekilde yetmiyor. Bursum da bitiyor, ailemin gönderdiği de bitiyor. Geçen sene bana burs çıkmamıştı. Ailemin geliri yok. Orta düzeyin bir tık altındayız. Geçen sene nasıl yetti bilmiyorum. Bu sene hiçbir şekilde yetmiyor. Biran önce okulu bitirmek istiyorum. Sadece geçinmeye bakıyoruz.

Ayda 4 bin liraya yakın masrafım oluyor. Ekonomik kaygılardan dolayı okulu bırakmayı da düşünüyorum. Hatta kendi şehrime dönmeyi düşünüyorum. Ankara'da oturuyorum ben. Yakın olsun ulaşım fiyatları düşük olur diye Eskişehir'i tercih etmiştim. Ama yine de zorlanıyorum. Belki Ankara'ya yatay geçiş yapabilirim."

"GELECEK KAYGISI YAŞIYORUM"

Elif Çetin, ailesinin durumunun diğer öğrencilere göre biraz daha iyi olmasına rağmen gelecek kaygısı yaşadığını belirterek, "Geçinme sıkıntım çok yok benim. Çoğu öğrenciye göre bence çok da iyi değil durumlar. En çok masrafım yemeğe gidiyor. Yaklaşık 4 bin 4 bin 500 lira gidiyor. Ekonomik sıkıntıdan dolayı okulu bırakma gibi benim bir düşüncem olmadı. Çoğu öğrencinin geçinmesi çok zor yani şu an. Gelecek kaygısı yaşıyorum tabi ki. Ülkede durumdan dolayı" diye konuştu.

"OKULU BIRAKMA DÜŞÜNCESİ OLUYOR"

Anadolu Üniversitesi öğrencisi Eren de öğrenim hayatını etkileyen en büyük etkenlerin başında maddiyatın geldiğini belirterek, şunları söyledi:

Geçinemiyorum. Genel olarak maddi açıdan problem oluyor. Her Türk genci gibi ben de gelecek kaygısı yaşıyorum. Artan hayat şartları ve fiyat artışları biz öğrencileri çok etkiledi. Aylık olarak yaklaşık 5 ila 6 bin lira arasında bir masrafım oluyor. Geçim sıkıntısı nedeniyle okulu bırakma düşüncesi oluyor.

Maddi kaygılardan dolayı acaba bu yıl çıkacak önümüzdeki yıl ne olacak diye düşünüyorum. Kimi zaman bir an önce iş hayatına atılma gibi bir düşüncem de oluyor. Ama diğer yandan da iş hayatının zorluğu ve iş hayatında alacağımız ücretin tatmin etmemesi üniversite hayatımızın bitmesini istememize neden olabiliyor.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP'lilerin fatura isyanı devam ediyor 'RTE'ye verdiğim oy haram zıkkım olsun ! Ben bu faturayı hakettim ben eşşekoğlu eşşeğim !' AKP’li belediyenin yardım skandalına tepkiler dinmiyor! Koliler nerede? Vatandaş isyan etti 'Ben ekemiyorum, ben biçemiyorum, ben perişan haldeyim!' 'Bizi virüs değil, bu düzeniniz öldürecek' diyen TIR şoförü Malik Yılmaz 'O günden beri işsizim'