Home
09 Ağustos 2022 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati: Son 2 yılda 393 milyar lira vergi gelirinden vazgeçtik

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati: Son 2 yılda 393 milyar lira vergi gelirinden vazgeçtik

 Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2021'de salgının etkisini sınırlamak ve enflasyonla mücadeleye yardımcı olmak için 154,2 milyar liralık vergi gelirinden feragat ettiklerini belirterek, 2022'de "239 milyar lira vergi gelirinden feragat ediyoruz" dedi. Enflasyonla mücadele." dedi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Gaziantep'te bir otelde düzenlenen programda konuştu.  Hazine Bonosu'nun (GES) detaylarını paylaşan Bakan Nabati, enflasyonla mücadele için yeni adımları da duyurdu.

 "ENFLASYON ORTAK DÜNYA SORUNU"

 Bakan Nabati, 2020 ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ve bu yılın başlarında Ukrayna'da patlak veren savaşın, başta enerji ve gıda olmak üzere küresel emtia fiyatlarında artışa ve tedarik süreçlerinde aksamalara neden olduğunu söyledi.  Bu durum dünya genelinde enflasyonun önemli ölçüde yükselmesine neden olurken, gelişmiş ülkelerde bile enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığına dikkat çeken Nebati, “Bugün enflasyon dünyanın ortak sorunu.  Bu artış elbette ülkemize de yansıyor.  Küresel çalkantının ülkemiz ekonomisine yansıması olan enflasyon sorunuyla mücadele bugün birinci önceliğimizdir.Tüm ekonomik yönetim kurumlarıyla birlikte enflasyonla mücadele ve finansal istikrarı desteklemek için seferber olduk ve kazanacağız. " söz konusu.

 "TALEP TOPLAMA 15 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR"

 Nebati, bugüne kadar uygulanan vergi indirimleri, teşvikler, sübvansiyonlar ve diğer önlemlere ek olarak bazı ek adımları da hayata geçirdiklerini açıkladı.  Bu hamlelerle TL tasarruf sahiplerine cazip getiriler sunduklarını ve istenmeyen alanlarda tüketici kredisi kullanımını engellediklerini anlatan Nebati, “Talep başlayacak.

 "EK YATIRIMCI SAĞLAMAK İÇİN"

 GES'lerin gelirleri, Devlet İktisadi Teşebbüsleri (KİT) bünyesinde Devlet Hava Meydanları İşletmeciliği (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KEGM) bütçeye aktarılan gelir paylarına endekslenmektedir.  Haziran ayındaki ihraçta toplam yıllık getiri yüzde 23,04'tür.  Üç ayda bir kupon ödemelerinde uygulanacak asgari faiz garantisi, vatandaşlarımızın gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmelerini önlemektedir.  Ancak, GES'e tabi kamu iktisadi teşebbüslerinin bütçeledikleri gelirlerin beklenenden yüksek olması durumunda yatırımcılarına ek getiriler sunabilmektedirler.  Ayrıca, fiyat istikrarını desteklemek ve kredileri üretken alanlara yönlendirmek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makroihtiyati politika sıkılaştırıldı.  Üretim ve ihracatta kredilerin seçici kullanımına ilişkin yönergelerimizde hiçbir değişiklik olmayacak.

 "VERGİ GELİRİNDE 239 MİLYAR LİRADAN VAZGEÇMEYİ BEKLİYORUZ"

 Nebati ayrıca Ticaret Borsası ve SPK'nın şirketlere sunduğu fayda ve indirimlere de değindi.  Nebati, enflasyonla mücadele için bugüne kadar attıkları çeşitli adımları detaylandırarak, "2021'de salgının etkisini sınırlamak ve enflasyonla mücadeleye yardımcı olmak için 154,2 milyar lira vergi gelirinden vazgeçtik.  2022'de enflasyonla mücadele kapsamında 239 milyar vergi gelirinden vazgeçeceğiz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

CHP'li vekil Soylu'ya sordu: "Almanya’da çete lideri olarak tescillenen Afganlı Sanger Ahmadi nasıl Türkiye’ye geldi?" Ankara'da belediye meclis üyesi AKP'den 'liyakat ve vefadan uzaklaşıldı' diyerek istifa etti! Ümit Özdağ: ‘Sandığı çalamayınca, YSK’yı çaldılar’ dedi ve sandık rakamlarını açıkladı… Osmanlı gelini, İmamoğlu'nu ziyaret etti "Atatürk çocuğu olmakla iftihar ediyorum."