Home
15 Haziran 2019 ( 113 izlenme )
Reklamlar

İBB'den 20 milyon liralık ‘peyzaj’ harcaması!


AĞAÇ A.Ş., İBB’nin, 184 milyon 977 bin TL’ye kendisine verdiği ihaleyi, 18 farklı şirkete, 109 milyon 540 bin liraya devretti. Bu devirden ise 75 milyon TL kâr etti.



İBB CHP Meclis Grubu’ndan Tarık Balyalı, saksı malzemeleri ve duvar süsleri için harcanan milyonlarca liraya dair “Kamu zarara uğratıldı” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘saksıların eksik malzemelerinin’ tamamlanması için yaklaşık 13 milyon TL, duvar süslerine ise yaklaşık 9 milyon TL harcandığı belirtildi. İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı harcamaların kamuyu zarara uğrattığını ifade etti.

İBB 2018’deki peyzaj faaliyetlerini, bünyesindeki AĞAÇ A.Ş.’ye verdi. AĞAÇ A.Ş. ise işi, 18 firmaya devretti. Buna göre, İstanbul genelinde kullanılan saksıların eksik malzemesi için toplam 13 milyon TL harcandı. 8 milyon 930 bin liraya da duvar bahçelerinin eksik malzemeleri tamamlandı.

2018/143898 sayılı ihale; sel, yangın, deprem gibi acil zamanlar için düzenlenmiş olan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 21B Maddesine göre yapıldı. KİK’in 21B maddesi gereğince ihaleyi veren kurum sadece kendi istediği firmaları ihaleye çağırma yetkisine sahip oluyor. Bu nedenle ihaleye, belediye bünyesinde faaliyet gösteren AĞAÇ A.Ş. dışında firma katılamadı. Ancak AĞAÇ A.Ş., İBB’nin, 184 milyon 977 bin TL’ye kendisine verdiği ihaleyi, 18 farklı şirkete, 109 milyon 540 bin liraya devretti. Bu devirden ise 75 milyon TL kâr etti.

Birgün’den Erk Acarer’in haberine göre, İBB’den alıp, dağıtan AĞAÇ A.Ş., şirketlerden birine 2 milyon 284 bin TL’ye İstanbul genelinde “kamera temin ve montajı alımı” işini verdi. İki şirket ise aslan payına sahip oldu. Birine tam 12 milyon 99 bin TL’ye saksıların, diğerine ise 8 milyon 930 TL’ye duvar bahçelerin eksik malzemelerinin tamamlanması işi verildi.

İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı; konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “İlgili ihaleyi incelediğimizde, ihalenin içerik olarak İstanbul genelindeki park ve yeşil alanların bakım ve onarımı için düzenlendiğini görüyoruz. Yani ihalenin birkaç gün önce ya da sonra yapılmasının çok önemi yok. Acil değil. Ne var ki İBB yönetimi KİK’in istisnai maddesini park ve bahçelerin bakım ile onarımı için kullanmış. Bu uygulama ile ihaleye girişi de sınırlandırmış. Madde gereği İBB sadece kendi istediği firmaları ihaleye çağırmış.”

Balyalı şöyle devam etti: “Rekabeti sınırlandıran, kamuyu zarara uğratan bir ihale olduğu kanaatindeyiz. İhalenin ilginç bir yanı da İBB’de yaklaşık maliyet için fiyat veren çok sayıda firmanın daha sonra AĞAÇ A.Ş.’den aynı ihale kapsamında iş alması.”

https://gazetemanifesto.com/2019/ibbden20milyonliralikpeyzajharcamasi271118/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bakan Çavuşoğlu 'babam çoban bulamıyor, hepsini gönderemeyiz' diyordu, çobanlık yapan kaçak Afgan katliam yaptı! CHP'li isim ortaya çıkardı! Tarım Kredi marketlerinin indirimli ürünlerinde ‘son tüketim tarihi' skandalı! YSK üyeleri hakkında işlem başlatıldı! Esenboğa Havalimanı İhalesi'ni son anda katılan firma kazandı