Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, Mayıs'ta kurulan şirket sayısı, Nisan'a kıyasla yüzde 29,6 azalışla 10 bin 853'ten 7 bin 644'e geriledi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 32,8 azalışla 2 bin 72'ye düştü. Nisan'da 3 bin 85 şirket kapanmıştı.
Mayıs'ta kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8, kapanan şirket sayısı da aynı dönemde yüzde 29,1 azaldı.
Mayıs'ta bir önceki aya kıyasla kurulan şirket sayısı yüzde 29,6, kooperatif sayısı yüzde 20,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 26,3 azalış gösterdi.
Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 32,8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 63,3, kooperatif sayısı yüzde 23,4 azaldı.
Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 12,8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 17,8, kooperatif sayısı yüzde 47,1 geriledi. Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 29,1, kooperatif sayısında yüzde 20,3, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 35,6 azalış gerçekleşti.
Mayıs'ta Bartın'da şirket kurulmadı. Mayıs'ta kurulan toplam 7 bin 644 şirketin 771'inin anonim şirket, 6 bin 873'ünün limitet şirket olduğu görüldü. Şirketlerin yüzde 36,7'sinin İstanbul, yüzde 10,7'sinin Ankara, yüzde 5,6'sının İzmir'de kurulduğu tespit edildi.
Ocak-Mayıs döneminde ise toplam 48 bin 33 şirket ve kooperatifin kurulduğu belirlendi. Bu dönemde kurulan 42 bin 841 limitet şirket, toplam sermayenin yüzde 74,9'unu, 4 bin 581 anonim şirket ise yüzde 25,1'ini oluşturdu.
Mayıs'ta kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, Nisan'a göre yüzde 34,4 azalış gösterdi.
Söz konusu ayda kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 544'ü toptan ve perakende ticaret, 1141'i inşaat ve 978'i imalat sektöründe yer aldı.
Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 531'i inşaat, 300'ü toptan ve perakende ticaret, 87'si imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.
Mayıs'ta kapanan şirket ve kooperatiflerin 715'inin toptan ve perakende ticaret, 269'unun imalat ve 172'sinin inşaat sektöründe olduğu kayıtlara geçti.
Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 239'unun toptan ve perakende ticaret, 136'sının inşaat, 74'ünün ise imalat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.
Mayısta 101 kooperatif kurulurken, bunların 69'u konut yapı, 18'i işletme, 5'i motorlu taşıyıcılar kooperatifi olarak faaliyete geçti.
Geçen ay kurulan 840 yabancı ortak sermayeli şirketin 425'i Suriye, 52'si İran ortaklı oldu.
İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 48'i anonim, 792'si limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor.
Bu şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 85,3'ünü yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.
Böylece, bu dönemde kurulan şirketlerin 825'inin uzmanlaşmamış toptan ticaret, 399'unun ikamet amaçlı olan ve olmayan binaların inşaatı faaliyetleri, 210'unun uzmanlaşmamış perakende ticaret için aracılık hizmeti faaliyetleri sektöründe olduğu belirlendi.
Türkiye'de bu yılın Ocak-Mayıs döneminde kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artışla 47 bin 423'e yükseldi.
Aynı dönemde kapanan şirket sayısı, yüzde 8,3 azalışla 10 bin 191'e geriledi.
NEFES
MB doları 27 lirada tutmak için çırpınıyor27 izlenme
Tam kapanma başladı! Yasaktan kimler muaf, nereler açık? İşte detaylar…92 izlenme
Yetersiz (vegan) beslediği için oğlunun ölümüne sebep olan vegan anneye müebbet hapis21 izlenme
Dünya mirası Göreme Milli Parkı’nı betona boğdular..!151 izlenme
Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'ndan 'gözaltı' açıklaması: "Şikâyeti biz yaptık"17 izlenme
AKP'li belediye meclis üyesi sert eleştirilere maruz kalınca kürsüde ağladı!42 izlenme
Çanakkale'deki deprem sonrası 'İstanbul' alarmı... Naci Görür'den çok kritik uyarı: "Stres dağılımını etkileyebilir"22 izlenme
Mansur Yavaş inanılmaz rakamı açıkladı 'Kiralık araçları 1953'ten 1251'e indirdik, daha da devam edecek. Yılık tasarruf 46 milyon lira !'174 izlenme
Kılıçdaroğlu: Sosyal güvenliği tartışacaksanız ben tek başıma geleceğim, siz ordunuzla gelin
Suriyeli kadın kendisini uyaran Türk doktoru bıçakladı!
Yoğun Bakımdaki Hastaya Cinsel saldırıda Bulundular
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: "Cumhurbaşkanı'nın sınıf arkadaşları kim? Neredeler?"