CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz gündeme bomba gibi düşecek bir iddiayı belgeleriyle sundu. Konuya ilişkin TBMM’de basın açıklaması yapan Yavuzyılmaz, kamuya ait Eti Maden’den ABD’de TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın oluşturduğu TÜRKEN Vakfı’na 22 milyon 845 bin 437 dolar aktarıldığına ilişkin kuvvetli şüphenin oluştuğunu belirterek Sayıştay ve Teftiş Kurulu’nu göreve davet etti.
Yavuzyılmaz’ın aktardıkları ise Eti Maden’den TÜRKEN’e para aktarabilmek için türlü yolların denendiğini ortaya koyuyor. Daha önce Başkentgaz’ın Kızılay araçlığıyla önce Ensar Vakfı’na, oradan da TÜRKEN Vakfı’na 8 milyon dolar para transfer edildiği ortaya çıkmış konuyu Kızılay Başkanı da doğrulamıştı. Şimdi ise Eti Maden’in benzer nitelikte bir para transferinin merkezinde yer aldığı anlaşıldı.
SAYIŞTAY DENETLEYEMİYOR
CHP milletvekilinin paylaştığı belgelere göre 14 Aralık 2017’de Eti Maden İşletmeleri’nin genel müdürü değişti ve yerine Serkan Keleşer atandı. Bu tarihten itibaren Eti Maden’in yurtdışına sattığı malların iskonto oranlarında da değişikliğe gidildi. 2017’ye kadar yüzde 1,5 oranındaki iskonto, yeni genel müdürün faaliyet gösterdiği 20182019 döneminde 3,5 katına çıkarılarak yüzde 5,25’e yükseldi. Bu basit gibi görünen işlemin büyük ölçekli alış verişlerde yarattığı ilave avantaj onlarca milyon dolara ulaşıyor. İlk başta “rekabet koşullarında meydana gelen değişimle iskonto oranı da değişmiş olabilir” denebilir. Ancak Eti Maden’in iskonto uyguladığı şirket yabancı değil, yine kendisinin kurmuş olduğu ABD’deki iştiraki. Daha basit bir ifadeyle Türkiye’deki Eti Maden, yeni genel müdürün atanmasıyla beraber ABD’deki Eti Maden’e mal satarken iskonto oranını artırıyor. Böylece Türkiye’deki şirketten ABD’deki şirkete para aktarılmış oluyor. Yurtdışındaki şirketleri Sayıştay denetleyemediği için böyle bir transfere ihtiyaç duyuluyor.
İskonto oranının artırılmasıyla birlikte milyonlarca dolar Eti Maden’in ABD’deki iştiraki Etimine USA’a aktarılmış oluyor. Yavuzyılmaz’ın hesaplamalarına göre 2017’de 12 milyon dolar olan iskonto tutarı 2018’de 52 milyon dolar, 2019’da ise 42 milyon dolara çıkıyor. Böylece 2018’de ilave olarak 40 milyon dolar, 2019’da ise 30 milyon dolar Etimine USA’e aktarılmış oluyor. Bu tutarın bugünkü kurla karşılığı 560 milyon TL.
ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR
Peki bu para hangi amaçla Etimine USA’e aktarılıyor? Burada da kilit isim Etimaden’in ABD’deki genel müdürü Etimine USA’in genel müdürü olan Haluk Gani. Genel müdür kilit isim çünkü Haluk Gani aynı anda hem Etimine USA’in genel müdürü hem de TÜRKEN Vakfı’nın genel sekreteri.
CHP’li Yavuzyılmaz ise tam bu noktada soruyor; “2018 ve 2019 yıllarındaki ıskontolarla oluşturulan, ardından yurtdışında izi sürülemeyen, kayıp 560 milyon TL’nin akıbetinin ne olduğu, TÜRKEN’e bağış olarak aktarılıp aktarılmadığının tespitinin, hem Türkiye hem de ABD makamlarının resmi belgeleriyle ortaya çıkarılması ve TÜRKEN’e Temmuz 2018 ve Haziran 2019 arasında hibe ve bağış olarak aktarılan 22 milyon 845 bin 437 doların Eti Maden’in yurtdışı şirketleri tarafından mı ödendiğinin araştırılması gerekiyor.”