Home
15 Aralık 2017 ( 256 izlenme )
Reklamlar

İşletilmeyen sahaya kira, almadığı kömüre ödeme!

Sayıştay, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ)işletilmesi olanaksız kömür sahalarına personel istihdam ettiğini ve kira ödemesi yaptığını tespit etti. Raporda, TKİ’nin kömür alım satımına dair sözleşmesi bulunmayan şirketlere kömür karşılığı ödeme yaptığı da aktarıldı

Sayıştay 2016 yılı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Denetim Raporu, kömür havzalarının en ekonomik şekilde üretime hazırlanması amacıyla başlatılan “Yerli Kömür Kaynaklarının Optimum Şekilde Ülke Ekonomisine Kazandırılması” projesinin sürdürülebilirliğini yitirdiğini ve gereksiz harcamalara yol açtığını belgeledi. TKİ’nin, ARGE çalışmaları kapsamında kendi imkânlarıyla başlatarak, Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’yle ortaklaşa yürüttüğü projede yapılması gereken bir çalışma kalmadığını tespit eden Sayıştay, buna karşın kurumun projeye ilişkin istihdam ettiği personele ve Hacettepe Üniversitesi’ne kira ödemeye devam etmesini eleştirdi. Denetim raporunda gereksiz harcamalarla ilgili, “Yürütülen projenin misyonunu tamamlamış olması nedeniyle sonlandırılması, kiralanmış olan ofisin kontrat sonunda boşaltılması ile bu çalışmada yarım kalmış kısımlar varsa söz konusu işlerin Genel Müdürlük binası içindeki bir bölümde yapılması gerekir” uyarısı yer aldı.

1 milyon harcama
Sayıştay’ın raporunda, Türkiye’nin en büyük 3’ncü linyit rezervine sahip olan Alpu sahasının EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne devredilmesiyle “Yerli Kömür Kaynaklarının Optimum Şekilde Ülke Ekonomisine Kazandırılması” projesinin en önemli ayağının devre dışı kaldığı vurgulandı. Çevre duyarlılığının yüksek olması ve Ergene Havzası’nın herhangi bir madencilik çalışmasına izin vermemesi gibi engellerin yanı sıra günümüz kömür fiyatlarının düşüklüğüne rağmen kurulan Eskişehir Alpu ve TrakyaSaray(Vize) kömür havzalarının işletilmesinin olanaksız olduğu belirtildi. Projeyle ilgili yapılması gereken bir çalışma kalmadığına dikkati çeken raporda, TKİ’nin yapmaya devam ettiği ödemeleri şu şekilde sıraladı: “Bu projeye mahsus olmak üzere Hacettepe Kampüsü içinde kiralanmış olan ofise ciddi miktarlarda ödeme yapılmaktadır. Ofis kirası olarak ödenen 335 bin liranın yanında 365 bin lira tadilat bedeli ve 120 bin lira işletme masrafı yapılmıştır. Bunun yanı sıra proje ile ilgili yarı zamanla işler kapsamında ağırlıklı olarak öğretim görevlilerinden olmak üzere bazı hizmetler satın alınmıştır. Proje başlangıcında 1 koordinatör ve 4 proje asistanından oluşan çalışma ekibi sayısı da fazlalaştırılmıştır.”

Şirket adına yüksek krediler kullanıldı
Raporda kaydedilen bir diğer usulsüzlük ise kömür alım satımına ilişkin sözleşmesi bulunmayan şirketlere ödemeler yapıldığı oldu. Sözleşmesi bulunmayan şirketlerden kömür alımı için bizzat kuruluşun kendi yükümlülüğü altında kredi hesapları açıldığını tespit eden Sayıştay denetçileri, bu durumun şirketi ve şirket ortaklarını zarara uğrattığını belirledi. Raporda kuruma, “Zararın tazmini amacıyla konunun çözümüne yönelik çıkış yollarının aranması, alacağın tahsiline yönelik çalışmaların ivedilikle takibinin sürdürülmesi” önerisinde bulunuldu.

TKİ’de 2014 ve 2015 yıllarında yaşanan vurgun da Sayıştay raporlarına yansıdı. Raporda, kurumun yüzde 48 payla ortağı olduğu Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin bankalardan kredi kullanarak şirketi borçlandırdığı bilgisine yer verildi. Bu durumun şirketi büyük kredi borçları ve masrafları altında bıraktığı vurgulandı.

https://www.birgun.net/haberdetay/isletilmeyensahayakiraalmadigikomureodeme195598.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

“Mega Projeler” için 2.7 milyon metrekare imara açıldı! Erdoğan'ın YÖK'e atadığı Bilim Kurulu üyesinden çok tuhaf koronavirüs açıklaması! İsmailağa Cemaati’nin gittiği camide skandal: Camide mültecileri yakalayan polisi sürdüler! Kademeli zammın ilk elektrik faturaları geldi; Vatandaşın 'cebi' yandı!