Trakya bölgesinde arsalara ilgi yüzde 200'e varan oranlarda arttı. Uzmanlar vatandaşları yatırım konusunda uyardı.
Son yıllarda kamu yatırımlarıyla yıldızı parlayan ve pandemi döneminin yatırım merkezlerinden olan Trakya, şimdi de deprem göçü ve EYT’lilerin talebiyle büyük yoğunluk yaşıyor. Özellikle Kırklareli, Edirne ve Çanakkale’de henüz birkaç ay önce satılan arsalar şu anda iki katı fiyata bile alınamıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ‘Konut Fiyat Endeksi’ne göre, ocak ayında endeks değerinin en yüksek artışı gösterdiği alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi oldu. Buradaki artış yıllık yüzde 175’e dayandı.
Milliyet'in haberine göre Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin gündeme gelmesi ve hayata geçirilmesi ardından EYT’liler de Trakya’ya yönelik yatırım ve yaşam tercihlerini hayata geçirmeye başlamıştı. Emlak uzmanları, bu kapsamda EYT’lilerin tazminatlarıyla İstanbul’da ev alma imkanları kalmadığını, bu nedenle paralarını Trakya’da arsa alarak değerlendirdiklerini ifade ediyor. Endeksin, oluşan piyasa koşulları ile gelecek aylarda bu bölge için daha da yükselmesi bekleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun şubat ayı konut satış verilerine göre İstanbul genelinde konut satışı yüzde 14 azaldı. Şehirden artan taşınmalar; İstanbul sınırından, riski daha az görülen Trakya geneline doğru ilerliyor.
İSTANBUL İŞ MERKEZİ OLARAK KALSIN
Kırklareli Bölge Gayrimenkul Uzmanı Erol Temeltaş, özellikle hızlı tren imkanı ile 56 yıllık süreçte beklenen potansiyelin 1 yıldan önce bölgede olacağını öngördüklerini söyledi. Temeltaş, “Hızlı tren ile pek çok insan için İstanbul’un iş merkezi olarak kalmasını, yaşamın buraya kaymasını bekliyorduk. Bu beklenti belli ki çok kısa sürede hayata geçmiş olacak” dedi.
Çanakkale Bölge Gayrimenkul Uzmanı Filiz Erdem ise hem arsa edinme, hem de arazisini satmak isteyenlerin sayısında ciddi artışlar olduğunu dile getirdi. Erdem, “Ayrıca büyük metrekareli yerleri üç beş kişi birlikte alanlar da var. Sahil şeridi fiyatı daha yüksek, köylerde de metrekare fiyatlarında büyük artışı var. Bu alanlarda dönüm fiyatı 100 bin lirayı geçti” diye konuştu.
‘5 KATINA ALAMIYORUZ’
Bölgedeki talebin beklentinin çok üzerinde seyrettiğini anlatan Trakya Bölge Uzmanı Abdullah Gürman, 34 ay önce sattıkları arazileri şu anda 2 katı fiyata alamadıklarına vurgu yaptı. Gürman "Konut satışları azalıyor ama arazi satışları çok hareketli. Metrekaresini bin liraya sattığım yer için şu anda 3 bin lira isteniyor. 400 bin liraya satamadığımız arsayı 5 katına, yani 2 milyon liraya zor alıyoruz” dedi.
halktv.com.tr